Poptávka po automobilech oproti nabídce na trhu stále roste

4. srpna 2017, 9:44

V  červenci bylo na českém trhu inzerováno 69.000 ojetých vozů. Průměrný nájezd a cena se oproti červnu víceméně nezměnily, stejně jako průměrné stáří vozů. V ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku bylo v rámci července inzerováno celkem 303 tisíc ojetých automobilů. Vyplynulo to z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho dlouhodobé srovnávání.

V porovnání s minulým měsícem u nás bylo inzerováno o jedenáct tisíc vozů méně. Pokles zaznamenaly i další země jako Slovensko (40.000 automobilů, tedy o 3.000 méně), Polsko (153.000 automobilů, tedy o 6.000 méně) a Maďarsko (41.000 automobilů, tedy o 1.000 méně).

„Snížení počtu inzerovaných vozů je každoročně v této době standardem. Lidé většinou automobily nabízejí ve větší míře před letními dovolenými a v průběhu léta se už více věnují dovoleným a jiným aktivitám, a to i přesto, že poptávka v porovnání s nabídkou neklesá. V našich autocentrech jsme jen za červenec zaznamenali nárůst poptávky o 12% v porovnání s loňským červencem,“ uvádí generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová a dodává: „Růst počtu nabízených vozů lze očekávat opět na konci srpna a především v září.“ V porovnání například s Polskem nabízí český trh ojetin o 40% více automobilů v přepočtu na počet obyvatel. Češi navíc preferují bezpečnější a vybavenější automobily než východní sousedé.

Červencová statistika nepřinesla v první pětce nejinzerovanějších automobilů žádné změny. Znatelněji ovšem zamíchala vozy umístěnými v druhé pětce. Výrazně se zvyšující zájem o rodinné vozy se projevil na deváté pozici, kam se probojoval Volkswagen Touran, který tak poskočil hned o dvě příčky. Desáté místo si zajistila značka Audi s modelem A4, který vystřídal vůz Opel Astra.

Nejinzerovanější ojeté vozy na českém trhu v červenci 2017
1. Škoda Octavia 6. Ford Focus
2. Škoda Fabia 7. BMW 3
3. Volkswagen Passat 8. Ford Mondeo
4. Volkswagen Golf 9. Volkswagen Touran
5. Škoda Superb 10. Audi A4

Související články

Červnová nabídka ojetin narostla o 5.000 aut
Červnová nabídka ojetin narostla o 5.000 aut

Letošní červen přinesl  rostoucí zájem lidí o pořízení vozu. V měsíci červnu bylo na českém trhu inzerováno 79.000 ojetých vozů. 

Nejoblíbenější a nejzajímavější ojetiny v 25leté historii AAA AUTO: od Favoritu k Octavii
Nejoblíbenější a nejzajímavější ojetiny v 25leté historii AAA AUTO: od Favoritu k Octavii

Dynamická proměna trhu s ojetými automobily zaznamenala za uplynulé čtvrtstoletí velký vývoj. Ten se netýkal pouze trendů, stupňů výbavy a  nových prvků s ohledem na užitnou hodnotu, cenu či stáří, ale zejména jednotlivých značek a  modelů. Podrobnou analýzu provedla společnost AAA AUTO International.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!