Reakce APPAA na sdělení společnosti Cebia

25. července 2014, 12:25

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) se důrazně ohrazuje proti nepravdivé a závádějící informaci společnosti Cebia ohledně zveřejňování VIN v inzerci.

„VIN vozidel nezveřejňují na inzertních serverech nejen malé a střední autobazary, ale také velcí prodejci jako např. AAA Auto, Das WeltAuto, Škoda Plus nebo Auto ESA“, říká Petr Přikryl, předseda asociace a pokračuje: „Důvodem však není snaha o nekalé praktiky, jak říká Cebia, ale dodržování zákona o ochraně osobní údajů. VIN ve spojení s fotografií vozidla a SPZ lze totiž za osobní údaj považovat“. Podle APPAA je za sdělením společnosti Cebia snaha vyvolat mezi veřejností dojem, že tito prodejci jednají proti zájmů zákazníků. Zveřejňování VIN totiž není obvyklé ani v zahraničí. „Například na serveru www.mobile.de, kde jsou inzerovány vozy z celé Evropy, inzerenti VIN vozidla také nezveřejňují a nikdo nepodezírá například autorizované dealery značky Volkswagen z nekalých praktik. Domníváme se tedy, že jde skutečně pouze o snahu společnosti Cebia mediálně se zviditelnit, vyvolat atmosféru strachu a vyvolat tak větší poptávku po svých produktech, jejichž relevance je však podle mnohých více než diskutabilní“, uzavírá Přikryl.

APPAA vytvořila kodex prodejců ojetých automobilů, který mimo jiné říká, že prodejci vedou reklamu pravdivě, v souladu se zásadami čestné soutěže a zákazníkům poskytují dostatečně podrobné informace. Nezatajují žádné skutečnosti, které by mohly ovlivnit rozhodování zákazníka. Členové Asociace ctí zákony, jiné předpisy či normy, které upravují chování a jednání subjektů působících v oblasti prodeje použitých vozů, a vykonávají svoji činnost erudovaně a čestně, v souladu s dobrými mravy. Členové Asociace dále nespolupracují s institucemi a podnikatelskými subjekty, jejichž činnost je v rozporu s právním řádem České republiky a dobrými mravy.

Tisková zpráva APPAA

Související články

Cebia: Neuvedení VIN na inzerátu ojetiny často kryje fiktivní inzerci
Cebia: Neuvedení VIN na inzerátu ojetiny často kryje fiktivní inzerci

Některé autobazary, které inzerují na internetových portálech, nezveřejňují u inzerovaných vozidel jejich VIN. Autobazary tak kryjí vlastní fiktivní inzerci neexistujících nebo již dříve prodaných vozidel. Takové inzeráty s atraktivními, ale virtuálními auty, slouží jen jako vějička k upoutání zájmu zákazníka. Tomu pak autobazar nabídne jiné auto. V poslední době naši společnost na tyto případy stále […]

APPAA reaguje na článek na webových stránkách společnosti CEBIA
APPAA reaguje na článek na webových stránkách společnosti CEBIA

Společnost CEBIA zveřejnila na svých internetových stránkách článek s názvem „Co je to APPAA“. Ve článku je zpochybňován význam APPAA s odvoláním na nízký počet členů a neexistenci tzv. „velkých“ autobazarů v členské základně. Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) považuje tento článek za elementární nepochopení smyslu fungování jakékoliv asociace a vydává k němu […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!