Sdružení SOVA získalo e-mail, který dokumentuje odpor prodejců ojetin proti snahám o potírání podvodů s kilometry

22. září 2014, 10:25

Sdružení SOVA získalo e-mail předsedy prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) Petra Přikryla členům asociace, ve kterém je nabádá ke společnému postupu proti snaze sdružení zveřejňovat přehled stočených vozů, dovážených ze zahraničí. Tento dokument ukazuje, jak vážně je míněná snaha o vyčištění trhu ojetin ze strany tohoto profesního sdružení malých bazarů.

 "E-mail je plný nepravdivých informací, které manipulují se skutečností. Například není pravda, že by ÚOOÚ zakázal zveřejňovat údaje o stočených vozech. VIN kód ve spojitosti s údajem o stavu tachometru není osobním údajem. To potvrdila i zástupkyně ÚOOÚ JUDr. Alena Kučerová – náměstkyně předsedy ÚOOÚ – na semináři v Poslanecké sněmovně už 10. července letošního roku," vysvětlil Veselý.

JUDr. Kučerová na semináři uvedla, že pokud jde o údaje jako "záznamy o stavu tachometru, ověření roku výroby, kontrola odcizení, kontrola leasingu, návod na kontrolu identifikátorů vozidla, servisní historie atd.", pak se "primárně jedná o údaje, které nejsou údaji osobními". Dále konstatovala, že "Zpracování údajů o vozidle není zpracováním osobních údajů v režimu zákona č. 101/2000 Sb." (Pozn: Zákon o ochraně osobních údajů).

Z výše uvedeného vyplývá, že se předseda asosciace autobazarů snaží manipulovat s fakty tak, aby sdružení SOVA zastrašil. "Členové asociace pak mohou mít dojem, že je sdružením SOVA vyvíjena protiprávní činnost, což je jednoznačně křivé obvinění. Proto zvážíme proti APPAA právní kroky," uvedl Veselý. "Naštěstí asociace pana Přikryla sdružuje jen mizivé procento malých autobazarů, takže se snad nejedná o většinový přístup seriozních prodejců," dodal.

Zajímavým faktem je, že předseda APPAA byl na semináři přítomen, a stanovisko ÚOOÚ tedy musel slyšet na vlastní uši.

Tlak na sdužení podle Veselého vyplývá z ohrožení mnohamiliardového businessu se stáčením tachometrů. "Ročně přijdou podvedení řidiči při koupi ojetin o stamiliony až miliardy korun, protože pokud by znali původní počet najetých kilometrů, nikdy by vůz za uvedenou cenu nekoupili. Zveřejňováním stočených ojetin ze zahraničí, ke kterým dříve nebyly žádné historické údaje, jsme šlápli tomuto obchodu s falešnými čísly na kuří oko. Doporučuji všem zájemcům o koupi ojetiny si detailně prostudovat seznam členů APPAA, aby věděli, kdo je v organizaci, která se boji proti stáčení tachometrů brání," řekl Veselý, podle kterého se v oblasti manipulací s tachometry svými aktivitami APPA stává spíše součástí problému, než jeho řešením.

Sdružení SOVA nebude detailně popisovat své zdroje údajů o skutečně najetých kilometrech ojetin, protože by tím mohlo svůj projekt ohrozit. "Po spuštění projektu jsme totiž zaznamenali snahy podvodných prodejců manipulovat dokonce se zdrojovými daty na aukčních a inzertních serverech v Evropě. Vynalézavost tachometrové mafie je neuvěřitelná, pokud bychom přesně prozradili, za jakých zdrojů stavy kilometrů čerpáme, určitě by dokázali údaje o stavech tachometrů zpětně pozměnit tak, aby nebyli odhaleni," vysvětlil Veselý.

Plné znění e-mailu předsedy APPAA Petra Přikryla členským autobazarům (z důvodu ochranny osobních údajů bylo vypuštěno pouze telefonní číslo):

Od: info@appaa.cz
Komu: info@appaa.cz
Datum: 25. 8. 2014 13:42:09
Předmět: Zpráva pro prodejce od APPAA ČR o.s.

Vážení kolegové,
Jak jste pravděpodobně zaregistrovali, Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) v poslední době reagovala na několik skutečností, které negativně ovlivňují celkový obchod s ojetými automobily a které mohou v některých případech dokonce i poškozovat jednotlivé účastníky trhu. Jednou z takových skutečností je snaha sdružení SOVA zveřejňovat seznam vozidel, která mají údajně přetočený tachometr. Tyto seznamy zveřejňuje SOVA nejen v rozporu s názorem Úřadu na ochranu osobních údajů, ale také bez vysvětlení, kde k takovým informacím sdružení přišlo. Na dotaz APPAA sdělil předseda sdružení SOVA, že se jedná o vozy u kterých je podezření na stočený tachometr a jestli se prodávající domnívá, že tomu tak není, musí předložit důkazy a následně SOVA vyhodnotí, zda a jak se bude reklamací prodejce zajímat (Sova: „Pokud mají někteří Vaši členové pocit, že se na našich stránkách objevily vozy, označené jako podezřelé z manipulace se stavem tachometru neprávem, prosíme o zaslání Vin kódů těchto automobilů a důkazů o  skutečném stavu najetých kilometrů vozidla při koupi v zahraničí, a následně oprávněnost stížnosti prošetříme“.)

APPAA považuje takové jednání za neakceptovatelné, neboť poškozuje jednotlivé účastníky trhu a vytváří negativní mediální obraz celého segmentu prodeje ojetých vozidel. V této souvislosti připravuje APPAA příslušné kroky, aby ochránila nejen své členy, ale také ostatní obchodníky s ojetými vozy, které mohou být jednáním sdružení SOVA poškozeni. Dovoluji si Vás proto požádat o informaci, zda se vaše společnost vyskytuje v seznamu sdružení SOVA a zda případně disponujete podklady, ze kterých vyplývá, že informace na webových stránkách sdružení SOVA se nezakládají na pravdě.

Děkuji za Vaši spolupráci a přeji pěkný den
S pozdravem,

Petr Přikryl – předseda APPAA ČR o.s.

Související články

APPAA: Zveřejňování údajně stočených tachometrů je nezákonné
APPAA: Zveřejňování údajně stočených tachometrů je nezákonné

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) podala podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) k prošetření činnosti Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA). „Domníváme se, že zveřejňování automobilů s údajně stočenými tachometry na internetu s tím, že je bez souhlasu uveden i prodejce, tedy autobazar, odporuje zákonu,“ řekl E15.cz předseda APPAA Petr Přikryl. […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!