APPAA: Zveřejňování údajně stočených tachometrů je nezákonné

22. září 2014, 10:41

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) podala podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) k prošetření činnosti Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA). „Domníváme se, že zveřejňování automobilů s údajně stočenými tachometry na internetu s tím, že je bez souhlasu uveden i prodejce, tedy autobazar, odporuje zákonu,“ řekl E15.cz předseda APPAA Petr Přikryl.

„Obdrželi jsme oznámení, že náš podnět byl přijat,“ dodal Přikryl. „Kontrolní inspektorát se věcí zabývá a odešle tazateli odpověď do konce září. Do té doby, než odpověď obdrží, nebudeme o věci informovat,“ odpověděla na dotaz E15.cz mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Sdružení SOVA tvrdí, že nic nezákonného nedělá. „Není pravda, že by ÚOOÚ zakázal zveřejňovat údaje o stočených vozech. VIN kód ve spojitosti s údajem o stavu tachometru není osobním údajem. To potvrdila i náměstkyně předsedy ÚOOÚ Alena Kučerová na semináři v Poslanecké sněmovně 10. července letošního roku,“ uvedl předseda SOVA Zbyněk Veselý.

Kučerová podle Veselého řekla, že pokud jde o údaje jako záznamy o stavu tachometru, „pak se primárně jedná o údaje, které nejsou údaji osobními“.

„Nesmí se však zveřejňovat vlastník či konkrétní prodejce údajně stočeného vozidla, to odporuje Zákonu o ochraně osobních údajů. ÚOOÚ totiž vydal stanovisko, že VIN ve spojení s netechnickými údaji , tedy například s osobou prodávajícího, je osobní údaj,“ trvá na svém předseda APPAA Přikryl.

Kdo má pravdu?
Sdružení SOVA se aktuální činnost APPAA nelíbí. Získalo totiž e-mail předsedy Přikryla členům asociace, ve kterém je nabádá ke společnému postupu proti snaze SOVA zveřejňovat přehled stočených vozů dovážených ze zahraničí. Přikryl v něm argumentuje výše uvedeným porušováním legislativy ve vztahu k ochraně osobních údajů a rovněž tím, že sdružení SOVA nevysvětlilo, kde k takovým informacím přišlo.

„Tento dokument ukazuje, jak vážně je míněná snaha o vyčištění trhu ojetin ze strany tohoto profesního sdružení malých bazarů,“ napsal mimo jiné ve veřejném prohlášení na webu SOVA předseda Veselý. Tlak na sdružení podle Veselého vyplývá z ohrožení mnohamiliardového byznysu se stáčením tachometrů: „Ročně přijdou podvedení řidiči při koupi ojetin o stamiliony až miliardy korun, protože pokud by znali původní počet najetých kilometrů, nikdy by vůz za uvedenou cenu nekoupili. Zveřejňováním stočených ojetin ze zahraničí, ke kterým dříve nebyly žádné historické údaje, jsme šlápli tomuto obchodu s falešnými čísly na kuří oko.“

„Během prvních zhruba pěti měsíců fungování rubriky se podařilo na našem webu odhalit již 819 stočených aut, u nichž byl nájezd podvodně snížen celkem o 40 milionů kilometrů,“ tvrdí Veselý.

Kdo financuje a kde sídlí SOVA?
„Prohlášení SOVA je dle našeho názoru účelové a jeho snahou je zmást běžného čtenáře, že SOVA dělá záslužnou práci ve prospěch občanů. Při pohledu na osoby prodávajících v tabulce na stránkách SOVA však musí být i neznalému čtenáři zřejmé, že skutečným cílem aktivity může být spíše ovlivňování trhu s ojetými vozy ve prospěch jednoho subjektu v České republice, Slovensku, Maďarsku, Ruské federaci a Polsku. Tedy v zemích, kde podniká jeden z velkých českých autobazarů,“ oponuje Přikryl.

„Sdružení SOVA „páruje“ data ze zahraničních aukcí s inzercí na serverech, které však nezveřejňují celé VIN. Je tedy otázkou, na základě čeho SOVA následně zveřejňuje informaci o údajně stočených vozech, když na straně inzertního média neexistuje stejné VIN? Je to tedy pouhá spekulace sdružení SOVA, která však poškozuje celý trh. V některých případech SOVA nepravdivé informace ze stránek bez vysvětlení stáhla,“ argumentuje předseda APPAA.

Neochota sdružení SOVA podat informace o zdrojích svého financování, stejně tak jako zveřejnit, z jakých zdrojů čerpá data o vozidlech, podle Přikryla jen nahrává spekulacím o možném propojení tohoto sdružení s největším českým prodejcem ojetých vozidel.
„Otázkou také zůstává, kde sdružení SOVA vlastně sídlí. Doporučený dopis s dotazem na problematiku zveřejňování VIN se nám totiž vrátil zpět s informací adresát neznámý,“ zakončil předseda Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů.

Zdroj: www.appaa.cz, autor článku: Miroslav Tryner E 15.cz / zprávy

Související články

Sdružení SOVA získalo e-mail, který dokumentuje odpor prodejců ojetin proti snahám o potírání podvodů s kilometry
Sdružení SOVA získalo e-mail, který dokumentuje odpor prodejců ojetin proti snahám o potírání podvodů s kilometry

Sdružení SOVA získalo e-mail předsedy prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) Petra Přikryla členům asociace, ve kterém je nabádá ke společnému postupu proti snaze sdružení zveřejňovat přehled stočených vozů, dovážených ze zahraničí. Tento dokument ukazuje, jak vážně je míněná snaha o vyčištění trhu ojetin ze strany tohoto profesního sdružení malých bazarů.  "E-mail je plný nepravdivých […]

Vyjádření APPAA k článku o aktivitách Ministerstva obchodu a průmyslu ohledně prověřování ojetých vozidel
Vyjádření APPAA k článku o aktivitách Ministerstva obchodu a průmyslu ohledně prověřování ojetých vozidel

Vyjádření Asociace autobazarů (APPAA) k článku o aktivitách Ministerstva obchodu a průmyslu ohledně prověřování ojetých vozidel: „Trestnost stáčení tachometrů podporujeme, přenášení odpovědnosti na dovozce je však nesmysl a alibismus“. Podle informací, které uveřejnil portál idnes.cz, připravuje ministr Mládek tři opatření, která mají údajně ochránit spotřebitele před nepoctivými praktikami prodejců ojetin. Mládkovi v tom má pomoci dvanáctičlenná […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!