Průměrná cena inzerované české ojetiny v červenci klesla o 6,5 tisíce korun

5. srpna 2016, 13:57

Zatímco průměrná cena ojetých automobilů od začátku letošního roku každý měsíc stoupala, červencové statistiky přinesly zákazníkům ojetin příjemnou zprávu. Oproti průměrné červnové ceně 186.186 Kč za ojetý automobil klesla cena v sedmém měsíci roku 2016 o 6,5 tisíce korun, a to na 179.604 Kč. Uprostřed motoristické sezóny je patrné, že o ojetiny je na českém trhu velký zájem. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA AUTO.

Důkazem zvýšené poptávky po ojetých autech je i fakt, že v červenci bylo na trhu v České republice inzerováno o 6 tisíc méně vozů oproti předchozímu měsíci. V červnu se jednalo o 75 tisíc automobilů. „Statistiky ukazují, že poptávka po nákupu ojetých vozů stále roste. Lidé se v současné době svých aut zbavovat nechtějí. Naopak, v rámci vyvrcholení motoristické sezóny zájem o ojeté automobily postupně eskaluje. I proto jsme si mohli dovolit výrazně zlevnit ceny většiny modelů,“ říká generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

Letošní zvýšený zájem o ojeté automobily potvrzuje i meziroční srovnání s loňským rokem. Autobazar AAA AUTO ve srovnání s předchozím rokem eviduje nárůst prodejů o celou jednu desetinu. „Díky zvýšené poptávce po ojetých vozech a skutečnosti, že si je majitelé nechávají delší dobu, nabízíme letos mnohem výhodnější ceny na výkupu,“ dodává Topolová.

Příklady vozů, u kterých společnost AAA AUTO navýšila výkupní cenu:
– Škoda Fabia II combi 2008 1,2i, 124 tis. km, původní výkupní cena 100 tis. Kč v lednu, nyní vykupuje až za 120 tisíc Kč
– Škoda Octavia II combi 2006 2,0tdi 144 tis. km, původní výkupní cena 130 tis. Kč, nyní vykupuje až za 150 tisíc Kč
– Hyundai ix35 2012 2,0 crdi, 62 tis. km, výkupní cena 350 tis. Kč, nyní vykupuje až za 380 tisíc Kč

Průměrný nájezd klesl oproti červnu o 1,5 tisíce km a zastavil se na 156.483 km. Naopak mírně stouplo průměrné stáří ojetých vozů, kdy z červnových 9,5 roku se v červenci jednalo o 9,6 let. Nejvíce ojetin bylo k dispozici v kraji Praha (18.312), nejméně v kraji Karlovarském (1.452).

Mezi nejprodávanějšími ojetinami tradičně dominovala tuzemská Škoda s modely Octavia a Fabia, následovaná VW a Fordem. Šestou příčku si podruhé za sebou drží Škoda Superb v těsném závěsu za Fordem Mondeo. Trojici nejoblíbenějších modelů v pomyslné TOP 10 uzavírají BMW 3, Renault Megane a Opel Astra. Červencové pořadí těchto automobilů se tak přesně shoduje s květnovým žebříčkem.

Tisková zpráva AAA Auto

Související články

Závažnost a následky nehod seniorů jdou ruku v ruce s výběrem vozu
Závažnost a následky nehod seniorů jdou ruku v ruce s výběrem vozu

Senioři umírají za volantem častěji než mladí nezkušení řidiči, vliv má i výběr vozu s nedostatečnou bezpečnostní výbavou. Pro mladé a začínající řidiče je při výběru auta jedním z důležitých faktorů vzhled a výbava. Auto prostě musí být „cool“ a plné elektroniky. Naopak senioři hledají auta co nejjednodušší na ovládání, bez technických vymožeností, kterým nerozumí, […]

Nedostatek ojetých vozů na českém trhu zvyšuje výkupní ceny až o 20%
Nedostatek ojetých vozů na českém trhu zvyšuje výkupní ceny až o 20%

Zvýšení poptávky po ojetých automobilech v letošním roce a slabé prodeje nových vozů v letech 2008 – 2014 citelně snížily objem aut, která jsou na trhu k dispozici pro výkup. Tento trend se plně promítá do výkupních cen těchto automobilů u obchodníků s ojetými vozy. AAA AUTO na tuto situaci okamžitě reagovalo a za nejžádanější […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!