Průměrná cena inzerované české ojetiny se v srpnu navýšila o 9 tisíc korun

8. září 2016, 13:12

Zatímco červencové statistiky přinesly zákazníkům ojetin příjemnou zprávu, kdy oproti předchozím měsícům klesla cena inzerovaných ojetých vozů až o 6,5 tisíce korun, srpnový barometr ukazuje opět prudší nárůst cen v nabídkách.

Z červencových 179.604 korun se průměrná cena ojetých automobilů v inzerátech navýšila na 188.482 Kč. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA AUTO.

V srpnu bylo na trhu v České republice inzerováno o 3 tisíce více vozů než v předchozím měsíci, zatímco v předchozím měsíci vozy v inzerci spíše ubyly. „Začátek léta bývá obvykle vrcholem motoristické sezony, kdy řada klientů nakupuje novější modely automobilů kvůli dovoleným, a proto auta z trhu rychle mizí. Od toho se odvíjí rovněž snížení průměrné ceny ojetin na českém trhu. Nyní se oproti tomu lidé snaží ojeté vozy před zimou spíše více prodávat. To je vždy důležitý impuls pro druhou hlavní sezonu obchodu s ojetými vozy, která začíná právě v září,“ podotýká generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

Průměrný nájezd nabízených vozů klesl oproti červenci o 2 tisíce km a zastavil se na hodnotě 154.584 km. Mírný pokles zaznamenala rovněž hodnota průměrného stáří ojetin v nabídce, která byla 9,4 let. Nejvíce ojetin bylo k dispozici v kraji Praha (22.753), nejméně v kraji Karlovarském (1.639).

Mezi nejprodávanějšími ojetinami tradičně dominovala tuzemská Škoda s modely Octavia a Fabia, následovaná VW a Fordem. Šestou příčku si potřetí za sebou drží Škoda Superb v těsném závěsu za Fordem Mondeo. Trojici nejoblíbenějších modelů v pomyslné TOP 10 opakovaně uzavírají BMW 3, Renault Megane a Opel Astra. Srpnové pořadí těchto automobilů se tak přesně shoduje s květnovým i červencovým žebříčkem.

Související články

Češi investují více do lepších automobilů
Češi investují více do lepších automobilů

České ekonomice se v posledních několika letech daří, což se projevuje i na tom, jak moc jsou čeští spotřebitelé ochotni investovat do nákupu nových i ojetých automobilů. Díky klesajícím cenám ojetých automobilů a dostupnějším úvěrům roste především popularita zánovních vozů. Jen za poslední půlrok se zvýšila průměrná financovaná částka o 18,5%, za pět let pak […]

Nedostatek ojetých vozů na českém trhu zvyšuje výkupní ceny až o 20%
Nedostatek ojetých vozů na českém trhu zvyšuje výkupní ceny až o 20%

Zvýšení poptávky po ojetých automobilech v letošním roce a slabé prodeje nových vozů v letech 2008 – 2014 citelně snížily objem aut, která jsou na trhu k dispozici pro výkup. Tento trend se plně promítá do výkupních cen těchto automobilů u obchodníků s ojetými vozy. AAA AUTO na tuto situaci okamžitě reagovalo a za nejžádanější […]

Škoda Octavia letos slaví 20 let od premiéry
Škoda Octavia letos slaví 20 let od premiéry

Auto Kelly nabízí garážové vybavení za akční ceny. Akce platí od 21.9. – 11.11. 2016. Více ZDE a na www.autokelly.cz.

Průměrná cena inzerované české ojetiny opět pozvolna klesá
Průměrná cena inzerované české ojetiny opět pozvolna klesá

Zatímco statistiky v průběhu letního období každoročně přinášejí zákazníkům ojetin příjemnou zprávu, kdy například letos v červenci oproti předchozím měsícům klesla cena inzerovaných ojetých vozů až o 6,5 tisíce korun, podzimní sezona obvykle nastoluje období mírného nárůstu cen. Letos však naopak v září průměrné ceny ojetých vozů o necelých tisíc korun poklesly. Ze srpnových 188.482 […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!