Češi investují více do lepších automobilů

24. srpna 2016, 11:21

České ekonomice se v posledních několika letech daří, což se projevuje i na tom, jak moc jsou čeští spotřebitelé ochotni investovat do nákupu nových i ojetých automobilů.

Díky klesajícím cenám ojetých automobilů
a dostupnějším úvěrům roste především popularita zánovních vozů. Jen za poslední půlrok se zvýšila průměrná financovaná částka o 18,5%, za pět let pak o 37,9%. Vyplynulo to z analýzy vývoje cen ojetých vozů a financování skupiny AAA AUTO mezi lety 2011 a 2016.

Čeští spotřebitelé stále častěji přistupují k výměně automobilu a koupi novějšího modelu ojetého vozu. Mezi hlavní důvody, proč se rozhodnou pro změnu, lze zařadit stáří vozu nebo jeho opotřebování, zejména pak příliš vysoký počet najetých kilometrů. Zatímco v roce 2011 bylo možné zakoupit ojetou Škodu Fabia za 104.323 Kč, dnes si běžný český zákazník může pořídit stejný typ vozu za 95.231 Kč. Obdobné tendence, kdy během posledních let došlo k poklesu prodejní ceny v průměru o 5 až 10 tisíc, můžeme zpozorovat rovněž u automobilů typu Ford Focus, Renault Clio, Renault Laguna, Škoda Felicia a dalších. Snížení prodejní ceny téměř o 50 % je pak patrné u ojetých vozů, jako je Peugeot 206 a VW Polo, u automobilů Peugeot 307, Hyundai i30 či Škoda Roomster se pak cena snížila o téměř 25%.

Průměrná prodejní cena naopak stoupá například u vozů typu Škoda Octavia, Ford Mondeo či Škoda Superb, a to z toho důvodu, že si čeští zákazníci stále častěji vybírají novější automobily s lepší výbavou, a dokonce se přitom neostýchají sáhnout hlouběji do peněženky. Primárními parametry, které jsou mezi zákazníky v současnosti nejžádanější, jsou velikost a bezpečnost ojetých automobilů, od toho se pak rovněž odvíjí jejich výběr a samotná cena vozu. „Díky příznivé ekonomické situaci a snižující se ceně u ojetých automobilů jsou dnes Češi ochotni investovat vyšší částky do koupě automobilu a využívají k tomu široké nabídky financování, přičemž jen v AAA AUTO mohou vybírat z nabídky čtyř největších společností v České republice,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO.

Dle údajů největšího prodejce ojetých automobilů AAA AUTO se za posledních 6 měsíců zvedla průměrná cena vozu k financování o 16,7% na 210.000 Kč, což je o 31,3% více než před pěti lety. Přitom akontace tvoří průměrně necelých 24%. „V posledních šesti měsících se zvýšil o 7 % zájem především o vozy s cenou 200.000 až 400.000 korun oproti roku 2015. V případě zánovních vozů, které prodáváme pod značkou Mototechna, využívá financování o 30% více zákazníků než loni. Zákazníci u nás vítají, že si na jednom místě mohou vybrat vůz a zároveň zajistit výhodné financování. Mohou tak s vozem odjet prakticky hned, což jim prodejce nových vozů logicky nemůže nabídnout,“ doplnila Karolína Topolová.

Související články

Průměrná cena inzerované české ojetiny se v srpnu navýšila o 9 tisíc korun
Průměrná cena inzerované české ojetiny se v srpnu navýšila o 9 tisíc korun

Zatímco červencové statistiky přinesly zákazníkům ojetin příjemnou zprávu, kdy oproti předchozím měsícům klesla cena inzerovaných ojetých vozů až o 6,5 tisíce korun, srpnový barometr ukazuje opět prudší nárůst cen v nabídkách. Z červencových 179.604 korun se průměrná cena ojetých automobilů v inzerátech navýšila na 188.482 Kč. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, […]

Škoda Octavia letos slaví 20 let od premiéry
Škoda Octavia letos slaví 20 let od premiéry

Auto Kelly nabízí garážové vybavení za akční ceny. Akce platí od 21.9. – 11.11. 2016. Více ZDE a na www.autokelly.cz.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!