O aftermarketu v pořadu Autosalon 2011 na televizi Prima

24. října 2011, 0:00

V posledním díle pořadu Autosalon 2011 na televizi Prima, byl zajímavý příspěvek, který divákům objasnil „Blokovou výjimku“ a důležitost nezávislého trhu.

Na začátku byla položena základní otázka: Platí pravidlo, když mám nový vůz, že musím jezdit do značkového servisu?
Následovala malá exkurze s Renaultem Duster v záruce po servisech, kde bylo vysvětleno jaké má řidič práva se svým vozidlem v záruce, kdy smí navštívit nezávislý servis a kdy musí do autorizovaného.

Co bylo v pořadu řečeno:

Ing. Pavel Tunkl – SDA – Svaz dovozců automobilů
"Evropská komise v nové Blokové výjimce potvrdila to, co bylo v původní, že záruční doba nesmí být vázána na prohlídky v autorizovaných opravnách a použití originálních dílů. Nicméně je třeba potvrdit rozdíl mezi údržbou a opravou. Údržba může být prováděna v nezávislých opravnách a při použití neautorizovaných dílů, tedy dílů shodné kvality, ale pozor, v případě nedodržení postupu stanovených výrobcem nebo kvality toho dílu, samozřejmě záruka padá."

Ing. Michal Knor – marketingový ředitel firmy Auto Kelly
"V neznačkových servisech je možno provádět všechny úkony spojené s provozem vozidla. Typické jsou běžné pravidelné prohlídky, výměny olejů, filtrů, kontroly brzd, tlumičů, výfuky. Veškeré věci spojené s provozem vozidla, může motorista provádět v nezávislých servisech."

Jedinou výjimkou, kdy není možné provádět opravu v nezávislém servisu je uplatnění záruky na poškozený díl z výroby vozidla, to znamená, s touto opravou je třeba jet do autorizovaného servisu.

Co ještě v pořadu zaznělo:
– 80% dílů do výroby automobilů dodávají subdodavatelé
– značkové a originální díly se neliší – jedná se o stejný materiál, často ze stejné linky
– značkový díl je až o 30% levnější než originální
– mystifikace ze strany autorizovaných servisů – povinnost jezdit v záruční době do těchto servisů
– i po dobu záruky má motorista volbu výběru servisu a použití dílů (pokud kvalitou odpovídají originálním)
– kouzlo prodloužené záruky – motorista se tímto zaváže jezdit vždy do autorizovaného servisu
– jde jenom o peníze, u aftermarketu se jich točí více než u nových aut

Je moc dobře, že se tato problematika objevila na televizních obrazovkách a přispěla k osvětě o nezávislém trhu aftermarketu. Čím více motoristů bude vědět, že má možnost volby svého servisu a výběru náhradních dílů, tím lépe pro náš nezávislý trh. Takže tomuto počinu moc tleskáme.

Bloková výjimka přináší mnoho pozitivního pro nezávislé servisy a prodejce autodílů, ale je i výzvou pro autorizované servisy. Již dnes většina autorizovaných servisů nabízí své náhradní díly pro starší vozy a lákají řidiče starších vozů na různé výhodné programy. Autorizovaný servis dnes již není jenom o servisu nových vozidel a začíná se zaměřovat na opravy starších vozidel. Jejich vybavení je většinou na dobré úrovni a pracovníci jsou dobře proškolení.

Mějme to na paměti. Ale o tom až v některém z dalších článků, kdy se na tuto problematiku zaměříme.

Na pořad Autosalon 2011 (číslo 42) se můžete podívat na webové adrese http://www.iprima.cz/videoplayer/176223 a vše podstatné se začne odehrávat v čase 9 minut a 20 sekund.

A protože si myslíme, že je to zajímavé a potřebné téma, poprosíme Vás o vyplnění naší další ankety: Je dobrá osvěta o aftermarketu? Děkujeme – VÝSLEDKY ANKETY.

Redakce MotoFocus.eu

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 24. října 2011, 0:00 0 0

Sice to byla reklama na servisy Auto Kelly, Elit a Bosch, ale proč ne. Aspoň se o tom začíná mluvit.
- jindřich

Odpověď

Anonym, 24. října 2011, 0:00 0 0

teď jsem na to dokoukal, líbilo se mi to. akorát by mě zajímalo co dělá SISA. Čekal bych tam jejich příspěvek. Tak tam byla auto kelly a dokonce svaz dovozců aut.
- boban

Odpověď