Křišťálovou kouli nebrat – Nebrat!!!

6. července 2015, 15:10

Přestože se po nějakou dobu odmlčel, je i nadále Josef Förster našim přispěvatelem, který se čas od času připomíná svými glosami k aktuální situaci v tom našem automobilovém rybníčku. Ne jinak tomu bude i v dnešním článku o statistických datech.

Ač to podle českých médií vypadá, že nám ekonomika dynamicky roste, mnozí z vás dnes na servisech zaznamenávají spíše ekonomický propad. Klesají jak počty zakázek, tak i tržby na jednu zakázku. Kde hledat příčiny rozporu v mediálním růstu ekonomiky a reality na vašich servisech? Ve vozovém parku? V zákaznickém chování? V něčem jiném? Podívejme se tedy na český vozový park. Tedy na to, co může přijet do vašich servisů. Vozový park nám stále stárne. Dohnali, ba předehnali jsme, už i Rumunsko. Smutný fakt. Nic proti Rumunům. Průměrný český vůz má 14,6 let. Evropský jen 8,2. Vozový park se přitom dlouhodobě neobnovuje. Ať už tím co se k nám přiváží za „mladíky“ prostřednictvím ojetin, tak tím co se od nás v zcela nových autech vyváží. Ubývá vozidel, které se dají pravidelně servisovat. Klesajícímu, reálnému vozovému parku pak vůbec neprospívá, že u mladších vozů, které na prohlídky přijíždějí, se prodlužuje servisní cyklus. Není to tak dávno, co majitelé vozu v intervalu 10.000 km nebo rok absolvovali pravidelný servis. Dnes není výjimkou cyklus 50.000 km nebo dva roky. To všechno za situace, kdy téměř 15% českých řidičů uvádí, že najezdí ročně do 3.000 km.

Tolik v rychlé zkratce k tomu, proč k vám už nejezdí tolik vozů co v minulosti. A ani už nikdy jezdit nebude. Můžeme se přesunout ke změnám v zákaznickém chování. Tedy těm, kteří k vám auta na servis přivážejí. Zákazníkům. Aby toho nebylo málo, i čeští zákazníci změnili své chování. Jejich vůle utrácet za servis stejně jako v minulosti se limitně blíží nule.

Důvodů tohoto chování je povícero. Zákazník se stal více „odborně zdatným“. Tedy alespoň si to zákazníci o sobě myslí. Internet budiž odpojen. Myslí si většina z vás. Zákazník se stal více vnímavý na cenu a slovo Sleva budiž vyškrtnuto z denního českého slovníku i reklamních materiálů většiny distributorů náhradních dílů! Tak asi tak, to rezonuje v hlavách většiny z vás, kteří den co den otevíráte vrata svých servisů a nestačíte se někdy z požadavků svých zákazníků divit.

Není to nic jednoduchého podnikat zrovna v této oblasti. Vždyť téměř 20% motoristů uvádí, že utratí za rok na servise jen 2.500 Kč. To není ani 100 EUR…

Ruku na srdce, víte vy, kolik činí průměrná útrata vašeho jednoho průměrného zákazníka? Myslím si, že nevíte. Víte, proč si to myslím? Protože vím, že jen asi 20% z vás používá pro své podnikání DMS. Tedy softwarové zařízení pro zpracování zakázky a celého procesu opravy, včetně analytických dat. Ve zkratce. Jen pětina z vás tedy může ze svého DMS dostat informace takového charakteru, jako je počet zákazníků, průměrná hodnota zakázky, poklesy, či růsty tržeb apod. Zbytek z vás ne. Bohužel pro vás. I to může být důvodem klidu převládajícím v českém auto-opravárenství. Protože když nevím, že se na mě z poza humen valí povodeň, nemůžu být přeci v neklidu. Navzdory nepříznivému tržnímu prostředí, jako jsou výše zmiňované stárnutí vozového parku a změny v zákaznickém chování. Navzdory tomu, že je v ČR 2,5 krát více servisů než v sousedním SRN.

Ne, že by tady nebyly autorizované či nezávislé servisy, které nabízejí vynikající služby, a to tak vynikající, že nemají o své zákazníky žádnou nouzi. Jsou, ale je jich žalostně málo. Těch zoufalých servisů je nepoměrně více. O tom svědčí informace, že téměř čtvrtina z vás má měsíční obrat v dílech jen 30 tis. Kč.

A to už je docela slušná povodeň za humny některých servisů.

EET
Nechci více jitřit vaši, už tak docela zjitřenou nervovou soustavu, ale mějte na paměti, že únorem příštího roku dojde k zavedení EET. Doporučuji si tuto zkratku zapamatovat, přestože nejde o žádné nové povinné technické vybavení vozů. Jde totiž o Elektronickou Evidenci Tržeb. Neboli registrační pokladny, on-line spojené s finanční správou. Přestože je toto téma z mediálního prostoru vytlačeno. Už zase to Řecko… Nevěřte, že se v přípravách na zavedení registračních pokladen nic neděje. Děje.

Nechci být špatným prorokem, ale myslím si, že kombinace měsíční tržby 30.000 Kč, hodinové sazby 250 Kč, zákazníka utrácejícího 2.500 Kč ročně za technickou kondici svého vozu a nové registrační pokladny přivede mnoho z této 1/5 servisů ke konci podnikání. Možná jen oficiálního podnikání, jak to v těchto končinách chodí. Bohužel.

Moc dobře vím, proč netrvám na diskuzi pod svými články, pokud vycházejí v elektronické verzi…

Na druhou stranu EET způsobí, a tomu věřte, mnoho dalších vedlejších efektů. Jedním z nich bude spontánní rozšíření DMS. Konečně. Zejména pokud se příležitosti spuštění EET chopí nezávislí distributoři dílů. Protože konceptní servisy bez jednotné DMS, to je jako auto bez motoru. A dnešní proklamace o jednotné fakturaci se s novými DMS stane pro nezávislé koncepty, více realističtější, než dosud. A taky více konkurenceschopnou vůči autorizovaným sítím. Nemusíme chodit tak daleko. Zkuste se zeptat v Polsku, kdo zde ovládá servis flotilových vozidel.

Nemůžu se na závěr nezmínit i o jedné důležité věci. Stále nikdo nezvedl ten symbolický prápor a nezaložil funkční profesní sdružení, které by důstojně a ku prospěchu vašeho podnikání zastupovalo vaše zájmy, nemalé to skupiny podnikatelů v autoopravárenství. Dotace EU vlevo, dotace EU vpravo, ale vy stále nejste cílová skupina. Jedna legislativní rána za druhou a vy jste stále nevyslyšeni. Jen si představte, co by vyváděli naši zemědělci, kdyby je někdo nutil koupit si novou plničku klimatizace a za vlastní. Když už někdo v Bruselu vymyslel nové plnivo 1234AY pro kombajny.

Závěr
Co tedy říci závěrem? Nezajímat se o to jak vaše společnost funguje s ohledem na konkurenci. Nezajímat se jak se vám daří letos. Neřešit co vás čeká příští rok. Je přesně to, co vám dnes působí ve vašem podnikání potíže. Upřímně doporučuji neutěšovat se myšlenkou, že „kolegovi“ přes cestu to jde ještě hůře než vám a přesto ještě nezkrachoval.

Pěknou odpočinkovou dovolenou přeje
Josef Förster

Související články

Křišťálovou kouli nebrat – Jaký bude rok 2016?
Křišťálovou kouli nebrat – Jaký bude rok 2016?

Rok se s rokem sešel. Letos rychleji než by kdo čekal. Soudě alespoň podle článku, který zde na našich stránkách vychází pravidelně touto dobou. Náš spolupracovník Josef Förster se v něm zamýšlí nad tím, co dobrého nás čeká v roce 2016 a co nedobrého nás může v tom roce příštím překvapit. 2016 Vážený čtenáři, stejně […]

Křišťálovou kouli nebrat: Hledáme Barmana  – značka Vyučený mechanik aneb nejsou lidi
Křišťálovou kouli nebrat: Hledáme Barmana – značka Vyučený mechanik aneb nejsou lidi

Ve svém posledním článku Před branami náš spolupracovník Josef Förster popisoval, jak těžké je sehnat zaměstnance. Co se od té doby změnilo, že se k tématu zaměstnanců opět vrací? Všechno.