Křišťálovou kouli nebrat – Jaký bude rok 2016?

1. prosince 2015, 9:36

Rok se s rokem sešel. Letos rychleji než by kdo čekal. Soudě alespoň podle článku, který zde na našich stránkách vychází pravidelně touto dobou. Náš spolupracovník Josef Förster se v něm zamýšlí nad tím, co dobrého nás čeká v roce 2016 a co nedobrého nás může v tom roce příštím překvapit.

2016
Vážený čtenáři, stejně tak jako pět předchozích let, tak i dnes se pokusím shrnout, co klíčového se dá očekávat v tom nadcházejícím roce. Jistě mi dáte za pravdu, že poslední období je bohaté na nové události. Zejména v tom našem autoopravárenském rybníčku se to novinkami jen hemží. Nejsou to jen technologické novinky, ale také legislativní změny, které na vás od 1. ledna 2016 dopadnou.

Kontrolní hlášení
Tato novinka sice ještě není úplně schválená, ale dojde na ní, jako že po noci přichází den. Týká se plátců DPH, které čeká měsíční „reportování“ DPH, i přestože jsou kvartální plátci (Zákon č.360/2014 Sb.). Hlášení se bude posílat elektronicky, leč ne prostřednictvím datového schránky.

Elektronická evidence tržeb
O té se řeční a píše tolik, že už jeden neví, co je pravda a co poplašná zpráva. Každopádně má začít postupně platit v průběhu příštího roku a to ponejprve v ubytovacích službách. Do autoopravárenství dorazí, a to nechci opravdu nikoho nazlobit už úvodem mého pojednání, v průběhu příštího roku.

Prokazování původu majetku
Tuším, že většině z vás vyhrknou slzy po tom, co dočtou tento odstavec. Teď jde jen o to, zda to budou slzy radosti či smutku. Co tedy ty naši legislativci, ve zkratce, připravili? Správce daně může požádat podnikatele o prokázání původu majetku v případě, že se domnívá, že rozdíl mezi příjmy a nárůstem jmění je více než 7.000.000 Kč. Tečka.

A touto poslední novinkou by se dala završit kapitola, co legislativně nového vás v roce 2016 čeká.

Autopilot
Tahle kapitola se bude věnovat technickým vymoženostem, které se v nových vozidlech objevují nebo budou objevovat. Každý z vás si vzpomene na filmy z daleké budoucnosti, kde řidič nemusí řídit svůj vůz, protože ten se řídí sám. Pak vězte, že tahle daleká budoucnost je tady. Google má najeto se svým softwarem autonomního, rozuměj automatického řízení, téměř dva milióny kilometrů po Spojených státech a to jen s jednou pokutou za pomalou jízdu na dálnici…Tesla již tento software ve svých stávajících modelech úspěšně testuje a příští rok chce verzi 1.0 nahradit plně automatickým, autonomním řízením. Měl jsem možnost Teslou jet a můžu vám říci, že je to nepopsatelný pocit, nemít ruce na volantu a dívat se na tachometr vozu ukazující rychlost 110 km/hod.

Ve světle tohoto revolučního počinu se jeví ostatní novinky přicházející na automobilový trh méně důležité, ale nenechme se mýlit. Většina z nich se točí kolem bezpečnosti.

eCall
Tísňové volání jako standard ve všech osobních vozech a dodávkách do 3,5 tuny. Přestože toto opatření začne platit od 1. 4. 2018, je tématem již dnes. Skoro by se chtělo říci včera. Většina výrobců už tuto, život zachraňující vychytávku, do svých vozidel montuje a co tento systém dokáže, se ukazuje ve dvou rovinách. Tou první a nejdůležitější je, že dokáže zachraňovat životy. Volá za těžce zraněnou posádku na linku 112 a zvyšuje šanci na přežití. Druhým přínosem tohoto systému je, že odesílá analytická data o způsobu jízdy a případných závadách, které mohou být řešeny preventivně a tedy nepoměrně levněji.

Při návštěvě Spojených států jsem byl sám svědkem, jak do vozu vybaveného obdobným systémem přicházely pozvánky na servis, včetně zobrazení fotografie technika a telefonního čísla pro akceptaci nabídky. Heuréka! 

Pět plus. Pět mínus.
Ne, nejedná se o nějaké nové revoluční známkování určené pro inkluzivní školství. Jedná se o jeden reálný poprodejní marketingový program a jeden virtuální. Tak tedy k 5+. Jak vidno z předchozích let. Tenhle program pro zákazníky s vozy staršími pěti let se zabydlel. Dnes již není značky, včetně těch prémiových, která by se nesnažila získat pro svůj autorizovaný servis majitele starších vozů. Jak s touto bohulibou aktivitou souvisí virtuální program 5 mínus? Velmi. Zatímco ve značkovém servise si uvědomili, že úsloví „Kdo chvíli stál, již stojí opodál“ je více než aktuální, v nezávislém sektoru nám převládá apatie a snaha vyhnout se novinkám, leč síly stačí. Z čeho tak usuzuji? O odstavec výše jsem se rozepisoval o technických novinkách, které přicházejí na trh. Věří snad někdo tomu, že by technické vymoženosti jako vozidlo s autonomním řízením, samo-parkovacím modulem nebo funkcí start stop, byl schopen někdo z nezávislého servisu diagnostikovat, neřku-li přímo opravit? Ruku na srdce, nebyl. Vzdělávání, tolik důležité pro udržení tempa s trendy v autoopravárenství, je snad to úplně poslední, co většina z vás řeší. O aktualizovaném diagnostickém vybavení nemluvě. Stále zde hovořím ne o všech, ale o většině servisů.

O vizionářské menšině servisů později
Nedbejte na to, že průměrný vozový park je u nás starší čtrnácti let. Upřímně. Kdy bylo u vás na servise takové auto? Nikdy. A že auta, která servisujete, ještě takové technické vymoženosti nemají? Ale mají. Jen se je dovedně snažíte neřešit, popřípadě odeslat někam, kde to umí. Praktika Odeslat pacienta na plicní oddělení, když se nám léčba na interně nedaří, je totiž úspěšná nejen ve zdravotnictví, ale poplatná snad všem oblastem podnikání. Je-li to praktikováno pouze čas od času, může to fungovat znamenitě, ale až budou všichni vaši „pacienti“ potřebovat odeslat na plicní oddělení, rozuměj do autorizovaných servisů, bude vaše podnikání už dávno v rozvalinách.

Nejsou lidi
Nejsou. A nebudou. Naše školství je není schopno dlouhodobě „dodat“ a na export hotových mechaniků odkudkoliv nespoléhejte. Tedy pokud se nechcete rekvalifikovat na servis velbloudů, lam a jaků. Kudy jezdím, tudy slyším. Sháníme mechaniky, karosáře, lakýrníky, skladníky. Zkráceno, sháníme kohokoliv, kdo tomu rozumí a má nějakou praxi, bude chodit pravidelně do práce a bude poctivý. K zákazníkům, ke mně a mé firmě. Slevujete ze standardu, ale není divu. To, co se na českém pracovním trhu děje, je varovné. Jak z toho ven? Vypadá to snadně. Věnujte se těm spolupracovníkům, které máte. Jiní nejsou. A nebudou! Opět jsem byl letos svědkem toho, že po 10, 15 nebo i 20 ti letech odcházeli ze zavedených firem odborníci či vedoucí pracovníci. Důvod? Často malicherný. Můj soukromý průzkum ukazuje, že příčinou takových odchodů často bývá, že spolu nemluvíme. Ani během pracovního poměru, často 10, 15 nebo 20 ti letého. Často své pracovníky nechválíte. A co je vůbec nejhorší. Oni spolu, myšleno majitel s pracovníkem, nemluví před vlastním odchodem, kdy by se dalo ještě rozhodnutí zvrátit. Tak si nestěžujte. Nebo snad pokládáte servis velbloudů a lam jako výzvu? Rozhodně ne!

Menšiny
Slíbil jsem vám, že se zmíním i o té menšině, která přistupuje ke svému podnikání vizionářsky. Koho zde řadím? Všechny z vás, kteří pochopili, že sebevzdělávání nikdy neskončilo. Dále všechny z vás, kteří se rozhodli zapojit se do některého z nezávislých servisních konceptů. V nich je totiž vaše budoucnost. Ještě to chvíli bude trvat, ale ne nekonečně dlouho. Jen vzpomeňte, jak nereálně ještě před rokem vypadalo auto, které samo řídí. Překvapivě nejpropracovanější nezávislá sít se dnes profiluje v oblasti oprav po dopravních nehodách. Mezi své zákazníky směle řadí významné provozovatele vozových parků a pojišťovny. Kdo by to před pěti lety, řekl.

Letos se daří
Letos se autoopravárenství daří. Z čeho usuzuji? Částečně z návštěv vás a taky z toho, co uvádějí oficiální statistiky. Většina z vás říká, že je jejich servisní kapacita „prodána“ na dva až tři týdny, což by bylo před nedávnem ještě nebývalé. Dva roky po sobě roste i nezávislý trh s díly. A letos to nebude jiné. V minulém roce jste nakoupili dílů a garážového vybavení od nezávislých distributorů za neuvěřitelných 11,3 mld. Kč bez DPH. Pomocným kritériem růstu může být i oficiální statistika Českého statistického úřadu. Za 1. – 3. kvartál 2015 je nárůst servisních tržeb oproti minulému roku o 8,3% s odečtením inflace. Ta je dokonce -1,5%. (kolonka stálé ceny v přiložené statistice).

Vývoj tržeb za opravy motorových vozidel 2014 vs. 2015

VolksWagenGate
Nemůžu nezmínit ještě jednu důležitou událost, která bude ovlivňovat autoopravárenství po celý příští rok. Na servis v Evropě budou svolány milióny vozů. Jen v Česku se hovoří o více než stovce tisíc vozech, které budou muset navštívit koncernové servisy. Protože v současnosti ještě automobilka neoznámila, jak bude postupovat, je těžké předpovídat vývoj. Leč jedno lze říci s určitostí. Bude ještě pořádná mela. A drahá.

Závěrem s praporem
Přestože o tom píšu v každém druhém článků, nikdo dosud nezvedl symbolický prápor zástupců servisů v České republice a nezaložil funkční profesní asociace. Třeba už v příštím roce se někdo takový najde a posune pracovníky v autoopravárenství tam, kam vždycky patřili. Mezi důležité a vážené profesní sdružení. Protože dosud to mediálně vypadá jen na odboráře z KOVO a naše vždy*unijní*dotace*chtivé zemědělce. Třeba se všichni jednou dočkáme zakládajícího sjezdu takového profesního sdružení, které navštíví pan Premiér nebo pan President.

A na úplný závěr. Nezapomeňte poděkovat! Svým blízkým, že s vámi měli i letos svatou trpělivost. Svým spolupracovníkům, že i letos pomáhali roztáčet pomyslná kola vašeho podnikání a taky nezapomeňte na sebe. Někteří z vás již podnikají dvacet a více let a práce v této náročné oblasti vás neomrzela.

Pevné zdraví a hodně pracovních úspěchů v tom příštím roce přeje Josef Förster

Související články

Křišťálovou kouli nebrat – Nebrat!!!
Křišťálovou kouli nebrat – Nebrat!!!

Přestože se po nějakou dobu odmlčel, je i nadále Josef Förster našim přispěvatelem, který se čas od času připomíná svými glosami k aktuální situaci v tom našem automobilovém rybníčku. Ne jinak tomu bude i v dnešním článku o statistických datech. Ač to podle českých médií vypadá, že nám ekonomika dynamicky roste, mnozí z vás dnes na […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!