CES® 2017: Bosch představuje v Las Vegas několik svých chytrých řešení

22. prosince 2016, 11:01

Od 5. do 8. ledna 2017 bude Bosch na veletrhu CES® 2017 v Las Vegas předvádět, jak konektivita mění věci v partnery, společníky a pomocníky. Mezinárodní dodavatel technologií a služeb představí na veletrhu inovativní řešení pro následujících oblasti: chytrá domácnost, chytré město, propojená mobilita a senzorové technologie. Díky těmto technologiím je každodenní život jednodušší, pohodlnější a bezpečnější. Bosch najdete v Centrální hale na stánku č. 14128.

Propojená mobilita: mění vozidlo na osobního asistenta

Jak vypadá řízení budoucnosti? Bosch představí svou vizi na veletrhu CES 2017 prostřednictvím nového koncepčního vozidla. Vedle domova a práce přetváří konektivita vozidlo na třetí obytný prostor. S pomocí personalizované komunikace mezi vozidlem a řidičem bude v budoucnu možné bezpečně ovládat i stále stoupající výkon a komplexní služby. Kromě toho automatické řízení už brzy umožní řidičům věnovat více času jiným úkolům. Řidiči a spolujezdci tak budou mít například možnost využít svůj čas strávený ve voze k psaní e-mailů, nebo k poslechu sdílené hudby nebo videa. V novém koncepčním vozidle představuje Bosch širokou řadu inovací, včetně:

Rozpoznání tváře a inteligentní personalizace: Monitorovací kamera pro řidiče umožňuje rychlé rozpoznání tváře a personalizaci od okamžiku, co řidič nastoupí do auta. Vozidlo nastaví podle osobních preferencí řidiče například volant, zrcátka, vnitřní teplotu a rozhlasovou stanici. Na cestách pomáhá chránit bezpečnost systém detekce ospalosti řidiče: pokud řidič usíná nebo je velmi nepozorný, auto ho upozorní a tím pomáhá předcházet kritickým situacím.

Haptická odezva s neoSense: Díky dotykové obrazovce s haptickou odezvou budete tlačítka, která se objevují na dotykovém displeji, vnímat jako opravdová. To v mnoha případech umožní ovládat informační a zábavný systém bez toho, že by bylo nutné se na něj podívat. Řidiči tak mohou dál sledovat silnici, což zvyšuje jejich bezpečnost. Tato technologie získala v roce 2016 ocenění CES Innovation Award a od té doby učinila velký posun směrem k sériové výrobě.

Křišťálově čistý displej díky OLED: Displeje OLED (organická elektroluminiscenční dioda) byly vůbec poprvé integrovány do kabiny automobilu. Poskytují křišťálově čistý obraz.

Digitální vnější zrcátka nyní také v automobilech: Kamerový systém zrcátka je řešení na bázi kamery, které nahrazuje obě vnější zrcátka. Video senzory je možné integrovat do interiéru vozidla a obraz je zobrazován na displejích blízko A sloupků na pravé a levé straně vozidla. Digitální technologie navíc nabízí kontextově specifické zobrazení. Pokud jede vůz po dálnici, pohled se soustředí zejména na situaci za vozidlem. Naopak při jízdě městem zvyšuje širší výhled bezpečnost. Dobrý kontrast zlepšuje výhled při jízdě v noci.

Komunikace mezi automobilem a řidičem: V budoucnu bude rozhraní člověk-stroj (human machine interface – HMI) hrát ve vozidle stále důležitější roli – zejména pokud jde o automatické řízení. Tak například předá řidiči informaci, jestli je automatické řízení možné použít pro danou trasu. K předání odpovědnosti za řízení vozidla musí řidič po dobu několika sekund stisknout dvě tlačítka na volantu. Během automatického řízení HMI řidiči ukazuje, co senzory prostředí vozidla detekovaly a kolik času zbývá do chvíle, kdy bude muset řidič opět převzít řízení.

Komunikace mezi automobilem a domácností: Prostřednictvím automatického řízení mají řidiči k dispozici na centrálním displeji vozidla větší množství funkcí o informačním a zábavném systému, než kdyby sami řídili. Díky připojení k internetu si nyní řidiči mohou například projít nadcházející schůzky nebo naplánovat nákupy. Pomocí aplikace Smart home pro chytré domácnosti mohou řidiči rovněž na dálku ovládat žaluzie, podívat se, co se děje kolem domu nebo zkontrolovat, jestli je v ledničce dost jídla. Pouhým stiskem jediného tlačítka dokáže aplikace zaslat nákupní seznam doručovací službě.

Komunikace mezi automobilem a jízdním kolem: Díky komunikaci mezi jednotlivými vozidly budou automobily budoucnosti informovány o dalších účastnících silničního provozu dlouho před tím, než je budou mít na dohled. V silničním provozu jsou snadno přehlédnutelná zejména jízdní kola, protože jsou skrytá za autobusy nebo nákladními vozidly. Na veletrhu CES Bosch představí komunikační spojení mezi novým koncepčním vozidlem a jízdním kolem. Díky němu si vozidla mohou neustále vyměňovat informace o své poloze a směru jízdy. Tím se snižuje riziko srážek.

Integrované řešení pro platby Bosch: Bosch vytvořil toto řešení ePayment, které nabízí nové služby prostřednictvím ekosystému IoT, včetně standardizovaných platebních funkcí. Aby to bylo možné, byly již s mnoha platebními systémy, včetně PayPal, podepsány potřebné dohody.

Komunikace mezi automobilem a servisem: Na veletrhu CES 2017 předvede Bosch, jak funguje propojený servis v souhře s webovými službami a aplikacemi pro rozšířenou realitu. V budoucnu bude plánování návštěv servisu pro řidiče a provozovatele mnohem snazší, což zlepší související pracovní postupy.

Služba tísňového volání pro automobily s možností dovybavení: Bosch představí na veletrhu CES službu Retrofit eCall – adaptér pro službu tísňového volání s možností dovybavení. Je skutečným přínosem a lze ho snadno umístit do cigaretového zapalovače: senzor zrychlení detekuje srážku a spustí tísňové volání. Přes aplikaci v chytrém telefonu jsou přenášena data, jako například poloha vozidla. Rovněž dochází k analýze závažnosti nárazu včetně automatické iniciace opatření. Pokud není srážka příliš závažná, řídicí středisko zavolá přímo řidiči a rozhodne, jestli je nutné přivolat servisní vozidlo nebo záchrannou službu. V případě, že řidič není schopen odpovědět, je ihned přivolána záchranná služba.

Aktualizace firmware „vzduchem“ (FOTA): Propojené funkce a především vysoce automatizované řízení volají po konzistentně spolehlivém fungování po celou dobu životnosti vozidla. To vyžaduje aktualizace softwaru, které je možné provést přes cloud. Firma Bosch nabízí vhodné komunikační řídicí jednotky a centrální počítač, zatímco ETAS a ESCRYPT (obě součástí Bosch Group) poskytují potřebné přenosové a šifrovací technologie. Ty zajišťují funkční bezpečnost a zabezpečení dat. 

Tisková zpráva Bosch

Související články

Tři ocenění CES 2017 Innovation Awards pro motocyklové systémy Bosch
Tři ocenění CES 2017 Innovation Awards pro motocyklové systémy Bosch

Zvýšená bezpečnost a rozšíření informačního a zábavného systému pro motocykly byly receptem Bosch na úspěch v rámci CES 2017 Innovation Awards. Porotci předali 10. listopadu 2016 celkem tři ocenění pro motocyklové systémy společnosti. Systém informací pro řidiče, který nahrazuje tradiční přístrojovou desku panelem, zaujal porotce hned dvakrát a stal se vítězem v kategorii Palubní audio/video […]

Výročí: 130 let firmy Bosch
Výročí: 130 let firmy Bosch

Nezní to tak úplně jako příběh úspěchu. Otevření v listopadu 1886, do roku 1891 růst ze dvou na rovných 15 zaměstnanců. Ve stejném roce je počáteční kapitál téměř vyčerpán, Bosch žádá svoji matku o poskytnutí záruky, bere si další bankovní úvěry a v roce 1892 se dostává na pokraj krachu. Od té doby se mnohé […]

Internet věcí se stává osobním – Bosch se zaměřuje na inteligentní asistenty
Internet věcí se stává osobním – Bosch se zaměřuje na inteligentní asistenty

Představte si, že byste měli v každé oblasti svého života osobního společníka nebo anděla strážného. Někoho, kdo by vždy věděl, jestli jste nenechali zapnutou troubu – i když už jste někde na cestě autem, nebo dokonce sedíte v kanceláři. Na veletrhu CES 2017, Bosch předvádí, že propojená řešení již tyto představy změnily v realitu. Z […]

U společnosti Robert Bosch v Česku a na Slovensku došlo ke změně ve vedení
U společnosti Robert Bosch v Česku a na Slovensku došlo ke změně ve vedení

Ing. Milan Šlachta (47) se stal 1. ledna 2017 ředitelem regionálních společností Robert Bosch odbytová s.r.o. Praha, Robert Bosch spol. s r.o., Bratislava a Reprezentantem Bosch Group v Česku a na Slovensku. Šlachta se tak stal nástupcem Dr. Klaus Peter Fouquet (58) v jeho funkcích na území Česka a Slovenska.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!