HELLA bude veřejně obchodovanou společností

10. listopadu 2014, 15:59

HELLA KGaA Hueck & Co., přední světový dodavatel světelné techniky a elektroniky pro automobilový průmysl a klíčový partner evropského trhu náhradních dílů bude veřejně obchodovanou společností. Předpokládá se, že obchodování s akciemi HELLA bude zahájeno 11. listopadu 2014 na regulovaném trhu frankfurtské burzy (Prime Standard) a lucemburské burzy. HELLA plánuje, že výnosy dosahující přes 278 milionů € získané z neveřejné nabídky, která byla ukončena 31.10.2014, budou využity na podporu současné strategie růstu.

Rodinní akcionáři budou nadále dlouhodobým majoritním investorem. „HELLA má za sebou vysoce úspěšnou dráhu v mezinárodním automobilovém průmyslu. Naší prioritou je udržet si statut nezávislé rodinné firmy“, říká Dr Jürgen Behrend, generální ředitel a předseda správní rady. Dodává, že: „vstup do veřejného obchodování otevírá nové možnosti úspěšného pokračování naší dlouhodobé strategie růstu.“

Akcie společnosti HELLA budou prodány v transakci s dvoufázovou strukturou. V kontextu důvěrného soukromého umístění již HELLA prodala 11.111.112 akcií (asi 11,1 procent základního kapitálu) z kapitálového navýšení (bude provedeno) v ceně 25,00 € za akcii, čímž generovala příjem přibližně ve výši 278 milionů €. Tento první krok celkové transakce, který byl dokončen 31.10.2014, umožňuje společnosti HELLA splnit požadavky na listing akcií na regulovaném trhu frankfurtské burzy (Prime Standard) i lucemburské burzy.
Až 5,75 milionu dodatečných akcií od rodinných akcionářů bude nabídnuto v rámci dodatečného soukromého umístění mimo území Spojených států, Kanady, Austrálie a Japonska ve zrychleném book-buildingu. Z tohoto objemu by mohlo být 0,75 milionu akcií umístěno v rámci opce navýšení, tzv. „green shoe option“. Upisovací období bude zahájeno 3. listopadu a skončí 6. listopadu 2014. Tento druhý krok transakce má za cíl umožnit firmě HELLA, aby dál rozšiřovala akcionářskou základnu a posilovala tržní kapitalizaci volně obchodovatelných akcií HELLA. „Ve spolupráci s našimi bankami jsme explicitně vyvinuli strukturu, která nám umožňuje včasnou a intenzivní spolupráci s vybranými investory. Považovali jsme za důležité vytvořit vyváženou strukturu akcionářů z řad institucionálních investorů a rodinných firem již v prvním kroku procesu“, říká na závěr Dr Jürgen Behrend. „V souladu s požadavky firmy i prodávající rodiny akcionářů jsme kladli zvláštní důraz na takovou strukturu transakce, která bude co nejméně riziková pro společnost i prodávající akcionáře.“

Volně obchodovatelné akcie budou představovat asi 15%, pokud se plně využije opce navýšení, tzv. „green shoe option“, a rodina bude nadále vlastnit zbývajících 85% akcií. „Rodina zůstane i nadále klíčovým akcionářem HELLA“, dodává Dr Jürgen Behrend. „Podepsali jsme za tímto účelem dohodu o společném postupu, ve které vyjadřujeme souhlas s tím, že udržíme nejméně 60 procent akcií v rodině a budeme jednat jako jediný investor. Dohoda bude platná minimálně do roku 2024.“ Zbývajících 25 procent akcií v držení rodiny akcionářů bude po dobu šesti měsíců podléhat pravidlu „Lock-Up“, v souladu s obvyklou tržní praxí tedy nebude možný jejich prodej na burze. Zařazení na index MDAX je střednědobým cílem.

Úspěšný rozvoj firmy bude pokračovat
Ve finančním roce 2013/2014 dosahovaly příjmy společnosti HELLA 5,3 miliard Eur, čímž se firma řadí celosvětově mezi 50 nejúspěšnějších dodavatelů v automobilovém průmyslu. Během uplynulých 10 let společnost HELLA úspěšně zvyšovala příjmy v průměru o 6,3 procenta ročně a od roku 2008/2009 dokonce o 10,2 procenta (na základě finančních výkazů). Zvýšil se upravený hrubý hospodářský výsledek firmy před úroky a zdaněním (EBIT) (upravený o 52 milionů € v souvislosti s jednorázovým programem výplaty odstupného při dobrovolné výpovědi a částečných důchodů) na 393 miliony € a během finančního roku 2013/2014 se generovala upravená rentabilita tržeb (marže EBIT) 7,4 procent.

“Usilujeme o expanzi na mezinárodním trhu a investice do inovací, abychom mohli nabízet klientům na celém světě ještě lepší řešení“, říká Dr. Rolf Breidenbach, výkonný ředitel HELLA. “S naší úspěšnou strategií růstu, která se opírá o nejnovější technologie, atraktivní portfolio klientů, dokonalý provozní výkon a globální přítomnost jsme ve vynikajícím postavení pro optimální využití dalšího potenciálu trhu. Výnosy z transakce nám umožní zrychlit strategii dlouhodobého růstu.”

Špičkové technologie a inovace jsou základními stavebními kameny úspěchů uplynulých let. Společnost HELLA drží krok s nejmodernějšími technologiemi a využívá klíčových trendů v automobilovém průmyslu, jimiž jsou životní prostředí a energetická účinnost, bezpečnost, design a komfort. Díky tomu má společnost přední postavení na trhu coby klíčový dodavatel pro přední výrobce automobilů. Zejména v dodávkách LED technologií a vybraných elektronických řešení, např. senzorů 24GHz pro asistenční systémy řidiče, se firmě otevírají atraktivní možnosti růstu.

Další klíčovou konkurenční výhodou je disciplinovaná strategie mezinárodního růstu a cílený přístup k trhům globálního růstu. Ty umožňují firmě reagovat na potřeby globálně působících výrobců automobilů a zároveň účinně pokrývat specifické požadavky regionálního trhu. Ve finančním roce 2013/2014 firma HELLA generovala 57,3 procenta hrubých příjmů v segmentu automobilového průmyslu mimo Evropu.

V prvním čtvrtletí aktuálního finančního roku (2014/2015) společnost HELLA úspěšně pokračovala v nastoleném trendu růstu. Mezičtvrtletní příjmy se zvyšovaly o 4,5 procenta z 1,26 miliardy eur na 1,32 miliardy eur. Během stejného období HELLA zvýšila hrubý provozní zisk před zdaněním (EBIT) o více než 50 procent na 91 milionů eur (v předchozím roce činil 59 milionů eur). „Máme úspěšné mezinárodní operace. Jen během posledních dvou fiskálních let jsme zvýšili své hrubé zisky celkem o 2,0 procentní body“, říká Dr. Wolfgang Ollig, finanční ředitel společnosti HELLA. „A máme vybudovanou dobrou finanční strukturu, která se odráží ve stabilním investičním ratingu Moody´s (Baa2). Díky silnému finančnímu zázemí můžeme úspěšně pokračovat ve stabilním růstu a dosahování zřetelných zisků.“

Dodatečné informace k transakci
S úspěšným završením důvěrného soukromého umístění akcií, dosáhla společnost HELLA mimořádně důležitý milník pro vstup do veřejného obchodování a deset procent akcií (po navýšení kapitálu) již bylo umístěno u institucionálních investorů a rodinných podniků. Očekává se, že akcie společnosti HELLA se začnou obchodovat 11. listopadu 2014 pod symbolem cenného papíru HLE. Mezinárodní identifikační číslo cenného papíru ISIN je DE000A13SX22 a identifikace WKN je A13 SX2.

Oznámení s podrobnými informacemi pro přijetí akcie HELLA KGaA Hueck & Co. na regulované trhy frankfurtské burzy (Prime Standard) a lucemburské burzy bude s největší pravděpodobností schváleno německým kontrolním finančním orgánem (BaFin) dne 3. listopadu 2014 a poté bude publikován webových stránkách firmy (http://www.hella.com) a bude ve firmě zdarma k dispozici.

HELLA KGaA Hueck & Co. oznámí cenové rozpětí a konečnou cenu za akcie z dodatečného soukromého umístění 3. listopadu 2014 a konečný počet umístěných akcií 6. listopadu v oznámení vydaném ad hoc.

Bankhaus Lampe a Citigroup byly pověřeny funkcí společných globálních koordinátorů a společných manažerů emise pro vstup do veřejného obchodování a související soukromá umístění.

Tisková zpráva Hella CZ, s.r.o.

Související články

Máte na to? Pokořte tmu se světlomety Hella!
Máte na to? Pokořte tmu se světlomety Hella!

Tak zní heslo nové mezinárodní soutěže o ceny pořádané společností HELLA. Skalní příznivci offroadu v ní soutěží o tři páry nových přídavných světlometů HELLA Luminator Compact LED pro svůj offroad. Co mají účastníci soutěže za úkol? To jim prozradí naše akční upoutávka. Vzkaz je ale naprosto jednoznačný: Bez tun špíny a pořádného rámusu není offroadu! […]

Společnost HELLA představila novou řadu produktů s názvem HELLA ValueFit
Společnost HELLA představila novou řadu produktů s názvem HELLA ValueFit

Nový sortiment představuje ideální řešení pro opravu starších vozidel s nízkou zůstatkovou hodnotou. Řada produktů ValueFit splňuje všechny důležité kvantitativní požadavky nezávislého trhu s náhradními díly, ale cenově je mnohem výhodnější než sortiment klasických prémiových produktů HELLA. Pro opravy starších vozidel a pro přechod z halogenových, resp. žárovkových světel na technologii LED, jsou tyto produkty […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!