Hollywoodská fikce realitou díky Bosch

9. ledna 2015, 8:21

Hollywood byl první: V 80. letech minulého století vznikl ve známé továrně na sny akční seriál Knight Rider, jehož důležitou postavou byl KITT (Knight Industries Two Thousand), mluvící a především samostatně se pohybující automobil Pontiac Firebird Trans Am. Po téměř 30 letech už není automatizovaná jízda pouhou fantazií televizních obrazovek. „Ze sci-fi se díky Bosch stává postupně realita,“ říká Dr. Dirk Hoheisel, člen představenstva společnosti Bosch. Již dnes se v určitých situacích jako parkování či dopravní zácpa dokáží vozidla vybavená technologií od společnosti Bosch řídit sama. Svá řešení Bosch představuje během veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas (6-9. ledna 2015) v části Vehicle Intelligence Marketplace.

Jako přední světový dodvatel automobilové techniky pracuje Bosch na automatizované jízdě od roku 2011 na dvou místech: v kalifornském Palo Alto a německém Abstattu. Týmy z obou poboček se mohou opřít o znalosti více než 5.000 inženýrů společnosti Bosch z oblasti asistenčních systémů pro řidiče. Motivací za vývojem je pro Bosch bezpečnost. Na celém světě zemře při dopravních nehodách 1,3 milionů lidí a toto číslo se zvyšuje. V 90 procentech případů je na vině lidská chyba.

Od prediktivního nouzového brždění po dopravní zácpu
Pomoc asistenta řidiči dokáže v kritické dopravní situaci zachránit život. Studie ukazují, že v samotném Německu lze předejít až 72 procentům nehod se zraněním způsobených nárazem zezadu, kdyby byla všechna vozidla vybavena prediktivním systémem nouzového brždění od Bosch. Asistent pro dopravní zácpy zase umožňuje řidiči dojet do cíle bezpečně a s minimem stresu. Při rychlostech až do 60 kilometrů dokáže asistent udržet vozidlo v pruhu, zrychlit či v hustém provozu automaticky brzdit.

Bosch očekává, že tržby z asistenčních systémů dosáhnou v roce 2016 na jednu miliardu eur,“ říká Hoheisel. Asistenční systémy jsou základním stavebním prvkem automatizované jízdy, která se postupně stává skutečností. Bosch již dnes pomýšlí na středně automatizovanou jízdu, při které řidič nemusí neustále vozidlo sledovat. „Díky silničním autopilotům od Bosch se budou do roku 2020 vozidla po dálnicích samočinně pohybovat od vjezdu k výjezdu,“ předpovídá Hoheisel. A v následující dekádě pak budou dostupná plně automatizovaná vozidla schopná zvládnout jakoukoliv vzniklou dopravní situaci.

Senzory Bosch očima a ušima vozidla
Automatická jízda ovlivňuje každý aspekt vozidla – pohonná jednotka, brzdy, řízení – a proto vyžaduje jejich komplexní znalost. Ta je vystavěna na radarových senzorech, ultrazvukových senzorech a videosenzorech, které Bosch leta vyrábí po milionech. „Senzory jsou očima a ušima, kterýma vozidlo sleduje okolní prostředí,“ říká Hoheisel. Sebraná data zpracuje výkonný počítač a software, což zajistí, že se automatizovaná vozidla budou pohybovat v provozu bezpečně i úsporně.

Jak vozidla postupně přebírají více práce, je nutné aby důležité bezpečnostní systémy jako brzdy a řízení splňovali zvláštní požadavky. Kdyby jeden ze systémů selhal, musí jeho záloha zajistit maximální náhradu. Pro brzdy Bosch již takovou zálohu má. Jde o iBooster, elektromechanický posilovač brzdové soustavy. Spolu s elektronickým programem stability ESP byl navržen, aby zabrzdili vozidlo (nezávisle na sobě) bez nutného zásahu řidiče.

iBooster: základ automatizované jízdy
Proto iBooster od Bosch splňuje základní požadavek pro automatizovanou jízdu. Tento posilovač brzd dokáže nezávisle vytvořit brzdný tlak, dokonce třikrát rychleji než systém ESP, a díky tomu vozidlo zastaví mmnohem rychleji, když se detekuje nebezpečná situace. Zároveň systém prediktivního nouzového brždění dokáže přibrzdit či zastavit vozidlo i jemně, což vyžaduje adaptivní tempomat ACC. Navíc je systém prakticky neslyšitelný.

IBooster je také klíčovým prvkem pro elektromobily a hybridní vozidla. Za prvé nevyžaduje vakuum, které se jinak musí vytvořit komplikovaným procesem pomocí spalovacího motru nebo vakuovým čerpadlem. Za druhé díky spojení s ESP hev (ESP systém vytvořený zvlášť pro elektromobily a hybridní vozidla) je posilovač brzdného systému schopen téměř všechnu brzdnou energii přeměnit na elektřinu a zvýšit tak dojezdovou vzdálenost vozidla. Téměř během každé dopravní zácpy lze u hybridního vozidla či elekromobilu využít iBooster k maximální rekuperaci brzdné energie. Je-li třeba prudce zabrzdit nebo pokud generátor není schopen dodat potřebný brzdný moment, vytvoří iBooster dodatečný tlak klasickým způsobem pomocí brzdového válce.

Technologie od Bosch na Vehicle Intelligence Marketplace
Během mezinárodního veletrhu CES 2015 v Las Vegas společnost Bosch v části Vehicle Intelligence Marketplace představuje nejen své rozsáhlé portfolio svých produktů v oblasti asistenčních funkcí a brzdových systémů, ale taktéž ukazuje skutečnou hollywoodskou legendu – repliku KITTa, parťáka Michaela Knighta z akčního seriálu Knight Rider.

Tisková zpráva Robert Bosch odbytová, foto: Bosch

Související články

Bosch: Energetická účinnost odpovědí na změnu klimatu
Bosch: Energetická účinnost odpovědí na změnu klimatu

Mezivládní panel pro změny klimatu se domnívá, že zvýšení energetické účinnosti použitím pokročilých technologií lze do roku 2050 dosáhnout stabilizace či dokonce snížení spotřeby energie. Společnost Bosch má již dnes co nabídnout. Naše atmosféra se ohřívá a v první řadě jsou na vině emise skleníkových plynů z lidské činnosti. To tvrdí Mezivládní panel pro změny […]

Bosch: Přístrojová deska jako obrazovka se všemi hodnotami v zorném poli řidiče
Bosch: Přístrojová deska jako obrazovka se všemi hodnotami v zorném poli řidiče

Nové Audi TT je vybaveno inovativním displejem a konceptem organizace. Přístrojová deska v podobě displeje nahrazuje předchozí technologie a sdružuje všechny přístroje, navigaci a informace z multimédií přímo v zorném poli řidiče. Audi nazývá tento na řidiče zaměřený koncept „virtuálním kokpitem“. Bosch je pro tuto přístrojovou desku systémovým dodavatelem. Ostrý vysokokontrastní TFT displej s mimořádně […]

Rychlé tempo růstu: Bosch Group zvýšila tržby i zisk
Rychlé tempo růstu: Bosch Group zvýšila tržby i zisk

Podle předběžných výsledků zvýšila Bosch Group v roce 2014 své tržby o 6,2 procent na 48,9 miliard eur. Po očištění o vliv směnného kurzu vzrostly tržby o 7,4 procenta. Výši tržeb negativně ovlivnil směnný kurz a to téměř ve výši 500 milionů eur. V roce 2014 společnost Bosch zaznamenala také zvýšení zisku. Podle předběžných výsledků […]

Bosch spolupracuje se společnostmi BMW a Vattenfall Baterie z elektromobilů stabilizují elektrickou síť
Bosch spolupracuje se společnostmi BMW a Vattenfall Baterie z elektromobilů stabilizují elektrickou síť

Kam s cennými bateriemi z elektromobilů, jakmile dosáhnout své životnosti? V Hamburku se v projektu tří společností využívá starých baterií k vytvoření rozsáhlého úložného systému energie ke stabilizaci elektrické sítě. Elektromobilita a skladování energie jsou dvěma základními prvky přechodu k alternativním formám energie. Společnosti Bosch, BMW Group a Vattenfall spojuje snaha ve společné projektu posunout […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!