Bosch: Přístrojová deska jako obrazovka se všemi hodnotami v zorném poli řidiče

12. listopadu 2014, 7:51

Nové Audi TT je vybaveno inovativním displejem a konceptem organizace. Přístrojová deska v podobě displeje nahrazuje předchozí technologie a sdružuje všechny přístroje, navigaci a informace z multimédií přímo v zorném poli řidiče. Audi nazývá tento na řidiče zaměřený koncept „virtuálním kokpitem“. Bosch je pro tuto přístrojovou desku systémovým dodavatelem.

Ostrý vysokokontrastní TFT displej s mimořádně vysokým jasem 800 cd je čitelný za všech světelných podmínek. Obrazovka má úhlopříčku 12,3 palců, vysoké rozližení 1440×540 pixelů a barevnou hlouku 24 bitů.

Jednou z předností displejové přístrojové desky je její univerzálnost při zobrazování obsahu. Nové Audi TT je dodáváno se dvěma základními zobrazovacími režimy. První, tradiční, zobrazuje dvě velká kulatá měřidla – ale bez žádných mechanických ručiček či jiných pohyblivých částí. V druhém režimu jsou tachometr a otáčkoměr zmenšeny a přesunuty do dolů do rohů a dávají prostor navigaci, výběru hudby nebo kontaktu v telefonním seznamu. Díky své přirozené pružnosti systém umožňuje další režimy, které se mohou lišit i v závilosti na modelu vozidla.

Trojrozměrná reprodukce objektů
Extrémně vysoká kvalita celkové konstrukce displejové přístrojové desky je v souladu s požadavky na nejlepší možnou kvalitu obrazu. Té je dosaženo výkonnou architekturou duálního procesoru. Jeden procesor se stará o grafiku, zatímco druhý je zodpovědný za zbývající funkce. Díky mimořádně vysokému výpočetnímu výkonu lze vytvořit až 60 snímku za sekundu, aby i velmi rychlé změny šly zobrazit naprosto plynule bez lidského zásahu – nezbytný požadavek pro specifickou jízdní dynamiku sportovního vozu.

Dostupný výkon procesorů je také použit pro trojrozměrné zobrazení objektů na obrazovce. Neuvěřitelně reálné vykreslení kulatých přístrojů včetně stínů je výsledkem komplexní prostorové grafiky. Grafický modul (VCM – visual computing module – vizuální výpočetní modul) byl speciálně upraven pro použití v automobilu.

Zvláštním designovým detailem je tvar displeje se seříznutými rohy včetně příslušného krytu, aby vše zapadalo do plánovaného umístění v novém Audi TT. Přístrojová deska je připojena přes datové sběrnice CAN (Controller Area Network) a MOST (Media-Oriented Systems Tranpsort).

Inovativnost „virtuálního kokpitu“ v novém Audi TT zaujala porotu ceny červnového veletrhu Automotive Interiors – „Automotive Interiors Expo Awards 2014“ – a díky tomu se v kategorii „Interior Innovation of the Year – Series Vehicle“ (Inovace roku v oblasti interiéru – sériová vozidla) umístil na prvním místě.

Společnost Bosch do nového Audi TT dodává také radarové senzory, videosenzory, lambda sondy, systém přímého vstříkování benzínu a moduly čerpání paliva.

Tisková zpráva Robert Bosch odbytová, foto: Bosch

Související články

Bosch získal ocenění Innovation Award 2014 za stabilizační systém pro motocykly
Bosch získal ocenění Innovation Award 2014 za stabilizační systém pro motocykly

Stabilizační systém pro motocykly může zabránit dvěma třetinám nehod v zatáčkách způsobených chybou řidiče. Trend směřuje k bezpečnostním technologiím pro motocykly. Ocenění předávaly společně magazín Automobil Produktion, svaz VDA a sdružení CLEPA. Při takzvané „Večeři pro vítěze“ (Dinner for Winner) byl stabilizační systém pro motocykly (motorcycle stability control – MSC) od Bosch označen za druhou […]

Bosch vysvětluje: Euro 6 stručně
Bosch vysvětluje: Euro 6 stručně

Jaké změny přinese pro řidiče Euro 6? Od cen vozidel po emisní nálepky. Co je Euro 6? Euro 6 je nařízení Evropské unie, které stanoví emisní normy pro vozidla. „Díky Euru 6 budou vozidla se vznětovým motorem stejně ‚čistá‘ jako vozidla se zážehovým motorem,“ říká Dr. Rolf Bulander, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH zodpovědný […]

Bosch: Energetická účinnost odpovědí na změnu klimatu
Bosch: Energetická účinnost odpovědí na změnu klimatu

Mezivládní panel pro změny klimatu se domnívá, že zvýšení energetické účinnosti použitím pokročilých technologií lze do roku 2050 dosáhnout stabilizace či dokonce snížení spotřeby energie. Společnost Bosch má již dnes co nabídnout. Naše atmosféra se ohřívá a v první řadě jsou na vině emise skleníkových plynů z lidské činnosti. To tvrdí Mezivládní panel pro změny […]

Hollywoodská fikce realitou díky Bosch
Hollywoodská fikce realitou díky Bosch

Hollywood byl první: V 80. letech minulého století vznikl ve známé továrně na sny akční seriál Knight Rider, jehož důležitou postavou byl KITT (Knight Industries Two Thousand), mluvící a především samostatně se pohybující automobil Pontiac Firebird Trans Am. Po téměř 30 letech už není automatizovaná jízda pouhou fantazií televizních obrazovek. „Ze sci-fi se díky Bosch […]

Rychlé tempo růstu: Bosch Group zvýšila tržby i zisk
Rychlé tempo růstu: Bosch Group zvýšila tržby i zisk

Podle předběžných výsledků zvýšila Bosch Group v roce 2014 své tržby o 6,2 procent na 48,9 miliard eur. Po očištění o vliv směnného kurzu vzrostly tržby o 7,4 procenta. Výši tržeb negativně ovlivnil směnný kurz a to téměř ve výši 500 milionů eur. V roce 2014 společnost Bosch zaznamenala také zvýšení zisku. Podle předběžných výsledků […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!