Firma NTN-SNR vyvíjí ložisko nové generace s kompaktním homokinetickým kloubem

12. dubna 2021, 17:03

Poskytnout vozidlu co nejlepší úhel zatočení je jednou z hlavních výzev systému zavěšení. Také elektromobilita nutí výrobce neustále přinášet nová řešení. S ohledem na tuto skutečnost dokončuje v současné době firma NTN-SNR, přední světový výrobce automobilových dílů, projekt nové kompaktní soustavy ložiska kola s homokinetickým kloubem.

Pochopení technických výzev spojených s tím, jak šířka ložiska ovlivňuje fungování vozidla, bylo klíčovým prvkem úspěchu tohoto projektu. Toto nově navržené ložisko kola, které je skutečným technologickým průlomem, je výsledkem úzké spolupráce mezi různými týmy v rámci skupiny. Díky tomu výrobce dílů na základě svých znalostí (což je významná výhoda oproti konkurenci) upravil kontaktní plochu mezi ložiskem a obvykle nepřístupným homokinetickým kloubem. Řešení použitá společností NTN-SNR zaručují, že jak trvanlivost, tak tuhost ložiska splňují očekávání výrobců automobilů.

Firma NTN-SNR, která již roky pracuje na optimalizaci úhlu natočení kol, si je vědoma výzev týkajících se axiální kompaktnosti v sestavě ložiska kola a homokinetického kloubu. Avšak i délka poloosy, ovlivněná mimo jiné šířkou hnacího ústrojí, je také rozhodujícím faktorem, který přímo ovlivňuje poloměr otáčení. S ohledem na architektonickou revoluci vozidel, zejména elektrických, si výrobce stanovil ambiciózní cíl snížit šířku ložiska kola o 40 mm, což výrazně optimalizovalo axiální kompaktnost pro zlepšení úhlu zatočení u nových vozidel. Firma NTN-SNR nabízí svým zákazníkům více prostoru v systémech pohonu vozidel a současně získává technologickou výhodu nad konkurencí.

Na projektu zahájeném v roce 2016, který se zaměřil na zlepšení axiální kompaktnosti, se podílelo několik oddělení společnosti.

NTN-SNR ložisko nové generace

Tento výzkum vedl ke vzniku dvou nových modelů ložisek kol s částí hnacího ústrojí. První z nich dosahuje axiální kompaktnost 35 mm, což odpovídá dalším 3 stupňům úhlu natočení. Prototyp byl dokončen na konci roku 2020 a je testován od ledna 2021. Představení této inovace potenciálním zákazníkům je naplánováno na léto 2021. Kromě toho bude inovace představena v červnu na Mezinárodním dni skupiny automobilového a dopravního průmyslu Automotive TechDAYS.

Nové ložisko je určeno pro elektrická vozidla a menší „kompaktní“ automobily. Mnoho výrobců vybavuje modely elektrických vozidel hnacím ústrojím, jehož šířka výrazně snižuje možnost otáčení kol. Jeho použití v malých městských automobilech, bez ohledu na typ motoru – spalovací nebo elektrický – umožňuje velmi malý poloměr otáčení, což je jednoznačná výhoda z hlediska manévrovatelnosti.

NTN-SNR ložisko nové generace s kompaktním homokinetickým kloubem

Díky tomuto novému ložisku byly vydány a zaregistrovány patenty týkající se pravidel projektování a modelování a také jeho těsnění. Průměr ložiska použitého v tomto inovativním řešení je větší než u dříve používaných ložisek. Díky použití těsnění ložiska namontovaného na kloubu s mnohem větší velikostí, než je u simeringů standardem, je možné využít drážkování s větším průměrem, ale kratší délkou. Během provozu bude tepelná roztažnost drážkování kompenzována větším průměrem těsnění a navíc získáme možnost naklonění poloosy ve větším úhlu vzhledem ke kloubu, čímž se zmenší poloměr otáčení auta. Aby se snížilo riziko zvýšení třecího momentu, byly vyvinuty nové modely uložení součástek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!