BRISK Tábor otevřel v ruském Togliatti nový závod

24. října 2016, 13:45

Česká firma BRISK Tábor, jeden z pěti nejvýznamnějších světových výrobců zapalovacích svíček, slavnostně otevřela 19.10.2016 svůj nový závod OOO Brisk Rus v ruském Togliatti, centru automobilového průmyslu v RF. Tím potvrzuje svoji silnou pozici nejen na ruském trhu, ale přizpůsobuje svoji strategii i celosvětovému automobilovému průmyslu.

V loňském roce Brisk vyrobil přes 50 miliónů zapalovacích svíček a 4,5 miliónů snímačů, svoji produkci vyváží do více jak 70 zemí světa. Dodávky z Brisku jdou přímo na montážní linky řady světových automobilek. V minulém roce investoval kolem 70 miliónů do nových technologií a rozšíření výrobních kapacit.

Na ruském trhu Brisk Tábor úspěšně pracuje již 21 let, ročně zde prodá kolem 20 miliónů zapalovacích svíček – to je zhruba 20% trhu RF.

Tento úspěšný projekt v ruském Togliatti je významný z pohledu dlouhodobé spolupráce s největším ruským výrobcem automobilů, firmou AVTOVAZ, který je součástí aliance RENAULT NISSAN. Požadavky, které musí splňovat dodavatel pro automobily z AVTOVAZU, jsou shodné s požadavky celé aliance RENAULT NISSAN – tento fakt otvírá firmě Brisk možnosti dalších projektů v rámci aliance v globálním měřítku. Brisk investoval do nového závodu 5 miliónů EUR a moderní linka na výrobu zapalovacích svíček vyrobí 5 miliónů kusů ročně. V návaznosti na další požadavky automobilek může Brisk zvýšit kapacitu o další výrobní linku na 9-10 miliónů kusů ročně. Tato produkce plně odpovídá potřebám volžského výrobce i ostatních výrobců osobních a nákladních automobilů v RF. Brisk plánuje v nejbližší budoucnosti rozšířit závod v Togliatti o linku na výrobu snímačů. Dle majitele firmy Ing. Mojmíra Čapky je ruský trh je pro firmu Brisk silným partnerem a s ohledem na ekonomické prognózy i nadále velmi perspektivní.

Zkušební provoz byl zahájen před dvěma měsíci a za tu dobu se nám podařilo vyrobit milion zapalovacích svíček. Máme již za sebou i velmi náročnou, ale úspěšnou certifikaci našich výrobků u společnosti Avtovaz a svíčky z našeho nového závodu již montují do svých vozidel,“ uvedl předseda představenstva společnosti BRISK Tábor Mojmír Čapka. Podle jeho slov by měl Avtovaz, který zaměstnává na padesáti tisíc zaměstnanců a vyrábí asi tři sta tisíc vozidel ročně, zájem i o senzory, které jsou dalším významným výrobním programem BRISKU.

O významu české investice v RF svědčí fakt, že se slavnostního otevření závodu OOO Brisk Rus společně s ministrem průmyslu a obchodu ČR Janem Mládkem zúčastnil i náměstek ministra průmyslu a obchodu RF Alexandr Morozov, který je odpovědný za řízení automobilového v RF. Prezident ruské automobilky AVTOVAZ, Nicolas Maure potvrdil význam spolupráce s firmou Brisk a význam lokalizace výroby v RF, která je v souladu s politikou průmyslového rozvoje RF. Přínos nového závodu z pohledu samarské oblasti pozitivně hodnotili také Sergej Andrejev, starosta města Togliatti a také Alexandr Kobenko, vícegubernátor ekonomického rozvoje, investic a obchodu v samarské oblasti.

Otevření nového závodu Brisk má význam i pro ostatní české firmy sdružené v AutoSAPu. Ing. Čapka z pozice člena představenstva sdružení AutoSAP při jednáních na úrovni vedení AVTOVAZU i primátora města Togliatti zdůrazňoval zájem dalších členů o vstup na ruský trh.

Události se věnovaly také ruské televize, na jejich příspěvky se můžete podívat ZDE a ZDE.

Související články

AUTOMECHANIKA FRANKFURT 2016 – úspěch pro BRISK
AUTOMECHANIKA FRANKFURT 2016 – úspěch pro BRISK

Majitelé nových sedanů Alfa Romeo Giulia budou v létě odjíždět od evropských prodejců s jedním bonusem navíc, protože jejich vůz bude vybaven sportovními pneumatikami Bridgestone Potenza S001 s technologií RFT (Run-Flat Technology) pro ještě vyšší úroveň bezpečnosti. Koncern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) uzavřel před více než rokem se společností Bridgestone smlouvu na dodávky pneumatik světové […]

Brisk na veletrhu Automechanika Moskva obdržel cenu
Brisk na veletrhu Automechanika Moskva obdržel cenu

Ve dnech 22-25.8.2016 se v Moskvě uskutečnila výstava MIMS 2016. Výstava automobilového příslušenství každoročně ukazuje jaké výrobky budou firmy nabízet v dalším období. Brisk Tábor a.s. obdržel na letošním MIMSu plaketu nejlepšího výrobku za novou zapalovací svíčku BRISK Premium EVO ( více o svíčce ZDE). Zapalovací svíčka BRISK Premium EVO je revolučním řešením pro spalovací motory. […]

Nové zapalovací svíčky BRISK
Nové zapalovací svíčky BRISK

BRISK Tábor a.s. přizpůsobuje svůj výrobkový sortiment dynamickým změnám v konstrukci zážehových motorů. Využívá velký vývojový potenciál k rozšiřování stávajících výrobkových řad zapalovacích svíček a zavádí zcela nové výrobkové řady optimalizující technické parametry zapalovacích svíček k novým požadavkům, které vyplývají z inovací motorů motivovaných potřebou plnění přísných emisních norem příštích desetiletí. Downsizing motorů, vystřikování paliva […]

Brisk se představí na výstavě Moto Expo Melbourne
Brisk se představí na výstavě Moto Expo Melbourne

Firma Brisk bude vystavovat na výstavě Moto Expo Melbourne, která se koná ve dnech 25.-27.listopadu 2016. MOTO EXPO MELBOURNE je největší motocyklová výstava v Austrálii, kde se představí nejnovější motocykly, skútry, výrobky a služby související s tímto odvětvím.

Brisk slaví úspěch v Supermoto
Brisk slaví úspěch v Supermoto

Letošní spolupráce firmy BRISK Tábor se závodníkem Supermoto Pavlem Kejmarem opět potvrdila kvalitu a spolehlivost zapalovacích svíček BRISK v nejnáročnějších podmínkách na závodní trati. Spolupráce s Pavlem Kejmarem a jeho týmem v 2016 byla pro obě strany velmi úspěšná. Obě strany se těší na seriál závodů Mistrovství světa, Evropy a České republiky v 2017. Již […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!