Rhiag Group přebírá americký distributor LKQ

6. ledna 2016, 10:01

Rhiag Group, vlastník předních distributorů automobilových náhradních dílů Auto Kelly a ELIT CZ, přechází pod kontrolu vedoucího amerického distributora LKQ Corporation. Hodnota transakce přesahuje 27 miliard CZK. Spojením obou distributorů vznikne největší distribuční síť v Evropě.

Těsně před vánočními svátky došlo v Londýně k podpisu smlouvy, kterou dosavadní vlastník holdingu Rhiag, finanční skupina Apax Partners LLP, prodává Rhiag největšímu severoamerickému distributorovi – LKQ Corporation. Zveřejněná cena, kterou LKQ zaplatí za Rhiag, je 1,04 miliardy Euro. Z dosavadního vlastnictví investiční skupinou Apax tak Rhiag přechází pod kontrolu firmy z vlastního oboru, neboť LKQ je leaderem severoamerického trhu v oblasti aftermarketových dílů pro osobní a užitkové automobily, s aktivitami v několika evropských zemích. Spojením obou distributorů vznikne v Evropě skupina zahrnující kromě České republiky a Slovenska dalších čtrnáct zemí západní a střední Evropy.

„Velmi nás těší, že je společnost Auto Kelly součástí takto úspěšné skupiny, která je nyní v pozici jednoznačně nejsilnějšího evropského hráče. Věřím, že toto strategické partnerství přinese zákazníkům Auto Kelly další rozšíření našich služeb a produktového portfolia.“ komentoval převzetí Rhiagu Ondřej Navrátil, generální ředitel Auto Kelly a.s.

"Ofenzivní strategie LKQ Corporation je filozofii Elitu blízká. Pokud nějak můžeme ELIT přirovnávat k americkému gigantu, priority Elitu, být geograficky co nejblíže svému zákazníkovi a budovat s ním dlouhodobé partnerství, jsou misi LKQ velmi blízké. Z naší pozice vidíme spojení dvou silných distributorů na evropském trhu jako logický krok k vytvoření respektovaného hráče, který bude moci zpětně svým zákazníkům nabídnout opět o něco výhodnější podmínky. Tím mám na mysli zvláště otevření nového portfolia dodavatelů, kterým americký LKQ disponuje. Jsem rád, že ELIT do této nové silné skupiny patří," řekl ke spojení LKQ – Rhiag generální ředitel ELIT CZ Jiří Novák.

LKQ Corporation existuje na severoamerickém trhu od roku 1998, patří mezi firmy Fortune 500 a je kotovaný na burze Nasdaq. LKQ je vedoucím distributorem aftermarketových náhradních dílů v severní Americe. Za rok 2014 uvádí LKQ Corp. tržby ve výši 6,7 miliard dolarů.

V Evropě pod LKQ patří od roku 2011 britská jednička v distribuci náhradních dílů Euro Car Parts s více než 190 pobočkami na Britských ostrovech. V květnu 2013 vstoupil LKQ na evropský kontinent akvizicí holdingu SATOR, který svojí distribuční sítí pokrývá zejména země Beneluxu, s několika pobočkami v severní Francii. Součástí holdingu SATOR je například významný dodavatel Auto Kelly i Elitu, holandská firma Nipparts, specialista na náhradní díly pro asijské vozy.  Mimo Evropu má LKQ aktivity také v Austrálii a na Taiwanu.

Rhiag Group drží většinový podíl na trhu automobilových náhradních dílů v Itálii a prostřednictvím dceřiných firem Auto Kelly a ELIT CZ také v České republice. Mezi další země Rhiag Group patří Polsko, Slovensko, Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Švýcarsko a Španělsko. V těchto zemích Rhiag ovládá logistickou síť s 220 pobočkami, 10 centrálními sklady a obsluhuje více než 100.000 klientů.

Společnost Auto Kelly, která je lídrem na českém trhu,  do skupiny Rhiag patří od roku 2010. V rámci České republiky provozuje největší počet specializovaných prodejen, kterých je momentálně 73, a více než 250 Auto Kelly autoservisů. V České republice působí Auto Kelly od roku 1994.

ELIT Group byla první akvizicí Rhiagu ve střední a východní Evropě. ELIT na českém trhu působí od roku 1992 a se 40 pobočkami patří mezi přední distributory aftermarketových dílů v zemi. Servisní koncepce PARTNER ELIT – síť nezávislých autoservisů – je s více než 500 servisy, které pokrývají území celé republiky, největší v ČR.

Související články

Americká LKQ koupí italského prodejce autodílů Rhiag
Americká LKQ koupí italského prodejce autodílů Rhiag

Americký dodavatel autodílů a příslušenství LKQ koupí italskou firmu Rhiag-Inter Auto Parts Italia. Transakce v hodnotě kolem jedné miliardy eur (27 miliard Kč) zajistí LKQ přístup na řadu evropských trhů automobilových součástek, včetně českého, sdělila v úterý americká firma. Americký dodavatel autodílů a příslušenství LKQ koupí italskou firmu Rhiag-Inter Auto Parts Italia. Transakce v hodnotě […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!