Americká LKQ koupí italského prodejce autodílů Rhiag

15. prosince 2015, 9:06

Americký dodavatel autodílů a příslušenství LKQ koupí italskou firmu Rhiag-Inter Auto Parts Italia. Transakce v hodnotě kolem jedné miliardy eur (27 miliard Kč) zajistí LKQ přístup na řadu evropských trhů automobilových součástek, včetně českého, sdělila v úterý americká firma.

Americký dodavatel autodílů a příslušenství LKQ koupí italskou firmu Rhiag-Inter Auto Parts Italia. Transakce v hodnotě kolem jedné miliardy eur (27 miliard Kč) zajistí LKQ přístup na řadu evropských trhů automobilových součástek, včetně českého, sdělila americká firma.

Rhiag Group se v roce 2010 dohodla na převzetí jednoho z největších českých prodejců součástek Auto Kelly. Po akvizici Elit Group to byl další krok k posilování pozice této společnosti na českém a slovenském trhu.

LKQ koupí Rhiag od investiční firmy Apax Partners, která firmu převzala v roce 2013 a nyní plánovala tuto investici zhodnotit. Akvizicí si LKQ rozšíří podíl na evropském trhu, který se už nyní podílí na tržbách firmy více než čtvrtinou, citovala agentura Reuters šéfa LKQ Roberta Wagmana.

Rhiag dodává autodíly ve svých řetězcích v Itálii, Švýcarsku, Česku, Polsku, Maďarsku, na Slovensku, na Ukrajině, v Rumunsku, Bulharsku a ve Španělsku. Jeho tržby za poslední finanční rok do konce září dosáhly 882 milionů eur.

V segmentu dodavatelů autodílů v poslední době zesiluje akviziční aktivita. Japonský výrobce pneumatik Bridgestone bojuje s americkým investorem Carlem Icahnem o předního amerického prodejce součástek Pep Boys-Manny, Moe & Jack. Mluví se rovněž o nabídkách na další americkou firmu Advance Auto Parts.

Související články

Rhiag Group kupuje Auto Kelly
Rhiag Group kupuje Auto Kelly

Evropský dodavatel autodílů a příslušenství Rhiag Group odkoupí 100 procent akcií největšího prodejce autodíly na českém trhu firmu Auto Kelly. Transakce musí být schválena antimonopolním úřadem, což se očekává během léta. Rhiag Group již vlastní dvojku v prodeji autodílů na českém trhu firmu Elit. Tím dojde k výraznému posílení pozice této skupiny na českém trhu. […]

ELIT 2015 ve střední Evropě
ELIT 2015 ve střední Evropě

Není tajemstvím, že v dnešní době je třeba na celý region střední Evropy hledět jako na jeden velký trh, což velcí hráči na trhu, mezi něž ELIT samozřejmě patří, musí brát v úvahu. Přinášíme infografiku o rozložení poboček skupiny ELIT v Čechách, na Slovensku a v Polsku. Modře jsou vyznačeny pobočky, které ELIT vybudoval do […]

Rhiag Group přebírá americký distributor LKQ
Rhiag Group přebírá americký distributor LKQ

Rhiag Group, vlastník předních distributorů automobilových náhradních dílů Auto Kelly a ELIT CZ, přechází pod kontrolu vedoucího amerického distributora LKQ Corporation. Hodnota transakce přesahuje 27 miliard CZK. Spojením obou distributorů vznikne největší distribuční síť v Evropě. Těsně před vánočními svátky došlo v Londýně k podpisu smlouvy, kterou dosavadní vlastník holdingu Rhiag, finanční skupina Apax Partners […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!