Zajímavost: Obecní dům v novém světle společnosti OSRAM

7. dubna 2014, 17:08

Obecní dům patří již více než sto let k nejvýznamnějším budovám v Praze. Stejně tak se více než 100 let společnost OSRAM řadí mezi přední výrobce světelných zdrojů. Vzájemné spojení je proto doslova symbolické.

Moderní technologie 6.000 úsporných světelných LED zdrojů OSRAM Parathom Classic A, Classic B a Classic P rozzáří postupně téměř všechny prostory této historické budovy v centru naší metropole. Kromě snížení nároků na údržbu světelných zdrojů a zvýšení světelné pohody ušetří tímto krokem Obecní dům minimálně 600 MWh z průměrné roční spotřeby elektřiny za osvětlení.

Budiž světlo – ohleduplně a šetrně
Osvětlení interiéru historických budov patří k velkým oříškům, tím spíše, že většinou vždy musí být konzultováno s pracovníky památkové péče. Při volbě vhodného osvětlení (světelných zdrojů) historického interiéru je třeba mít na paměti, že světlo musí jednotlivým prvkům dodat krásu, lesk a podtrhovat jejich velkolepost a plastičnost. Rozhodně jim také nesmí škodit složkami UV a IR záření nebo nadměrnou teplotou, kterou díky žhavému vláknu produkují klasické, příp. halogenové žárovky. Funkčnost osvětlení zkrátka vždy musí jít ruku v ruce s jeho šetrností k prostředí, kde je světlo používáno. V případě Obecního domu se dbalo rovněž na požadavky na úspory energií, zvýšení světelné pohody osvětlení interiéru a také na design.

Většina svítidel v saloncích, na chodbách, v šatně či restauraci je otevřená a světelné zdroje tak musí plnit i funkci estetickou. Požadavek na co nejvěrnější tvarovou podobu s klasickými žárovkami tak byl stejně důležitý jako ten na podobné, či lepší světelné podmínky a pohodu. Nejpoužívanějšími světelnými zdroji byly v Obecním domě klasické žárovky s paticí E27, příkonem 60 W a klasickým baňkovitým tvarem. Proto byla jako náhrada zvolena řada OSRAM LED retrofitů s názvem Parathom Classic s příkonem 10 W. Na mnoha místech bylo potřeba dodat náhrady za svíčkové žárovky se závitem E14 nebo žárovky s poloviční velikostí baňky (tzv. kapkové). I v tomto případě našla své uplatnění řada úsporných LED světelných zdrojů OSRAM Parathom v čirém či matném provedení. Celkový objem spotřebované energie na světla se v Obecním domě každoročně šplhal do statisíců korun. Z celkově odebraného množství 3,7 GWh, připadalo na světelnou energii v průměru cca 20%, tedy téměř 740 MWh. Nové LED světelné zdroje spoří minimálně 80%, což v celkovém objemu znamená úsporu téměř 600 MWh/rok. Při průměrné ceně elektřiny 4,64 Kč/kWh v roce 2012 to pak činí úsporu takřka neuvěřitelné 2,8 milionu korun ročně.

Úspory nejenom při provozu
Důmyslný systém zajišťující snadnou výměnu světelných zdrojů na nepřístupných místech Obecního domu je založen na lanovodech, pomocí kterých se světelné zdroje spouštějí z těch nejvyšších míst až k zemi. Tato činnost již ale nebude na denním programu údržby. Životnost LED světelných zdrojů je 20.000 hodin, a tak se počítá kromě úspory na elektrické energii i s úsporou za servisní údržbu celého osvětlovacího systému. LED „žárovky“ jsou i mnohem odolnější a méně náchylné na rozbití, než křehké žárovky. A oproti úsporným zářivkám neobsahují žádnou rtuť.

Pohled investora
Celkem tři tisíce nových LED zdrojů již nyní osvětluje více než polovinu reprezentačních prostor, tak aby si návštěvníci mohli naplno vychutnat jejich dávnou krásu. „Samozřejmě, že nové osvětlení představuje větší vstupní investici, nad kterou jsme chvíli váhali. Nakonec nás ale přesvědčily zcela jasné argumenty pro. Na prvním místě bych jistě zmínil, že se nám vynaložené náklady vrátí zpět v podobě prostředků, ušetřených za elektrickou energii a následnou výměnu nefunkčních zdrojů. Klasické žárovky byly v pořizovacích nákladech sice relativně levné, avšak jejich provoz z dlouhodobého hlediska byl o to nákladnější. Dále jsme při rekonstrukci museli zvažovat i ohleduplnost světelného zdroje na historické interiéry. Obecní dům totiž patří ke skvostům české architektury, a proto jsme volili takový způsob nasvícení, který nebude pro historické prvky představovat žádné riziko a bude se nejvíce přibližovat stavu před výměnou světelných zdrojů,“ dodává ředitel Obecního domu v Praze, Mgr. Vlastimil Ježek. „Aspekt konzervace znamenající ochranu obrazů a vnitřní výzdoby hrál během plánování projektu relampingu důležitou roli. Nové LED řešení je značně šetrnější a citlivější než jiné umělé formy světla. Jsme rádi, že Obecní dům se může pyšnit jednou z nejvyspělejších technologií osvětlování dneška,“ komentuje za společnost OSRAM Ing. Martin Petroušek.

Již nyní si mohou návštěvníci užít krásu interiérů Obecního domu, umocněnou energeticky účinnými světelnými zdroji OSRAM, například ve vyhlášené francouzské restauraci, či v kulečníkovém sále nebo v sále Vyšehrad. Kompletní výměna zbývajících zdrojů je potom rovnoměrně naplánována na celý průběh roku 2014, s jehož koncem by měla být ukončena také světelná rekonstrukce. S celkovým počtem 6000 LED světelných zdrojů se bude v České republice jednat o jednu z největších ukázek hromadného přechodu z konvenčních světelných zdrojů na ty nejúspornější. To vše navíc v objektu pod dohledem památkové péče. Nové technologie mají do historických objektů vstup povolen.

Tisková zpráva OSRAM Česká republika

Související články

Zajímavost: Osram nasvítil historická umělecká díla s novou LED technologií
Zajímavost: Osram nasvítil historická umělecká díla s novou LED technologií

Společnost OSRAM, výrobce světelných zdrojů a svítidel, vybavuje Sixtinskou kapli v Římě novým systémem LED osvětlení. Po 500 letech bude nyní možné prohlížet si výjimečná umělecká díla při zcela jiném osvětlení, založeném na jedinečném nasměrování světla. Systém, jenž je k uměleckým dílům mimořádně šetrný, umožňuje značně vyšší hodnoty osvětlení. Navíc ve srovnání se stávajícím osvětlovacím […]

Zajímavost: Osram zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě
Zajímavost: Osram zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě

ýzkumný tým společnosti Osram úspěšně zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě. Tento světelný zdroj ve tvaru trubice spotřebovává pouze polovinu energie ve srovnání s nyní obvykle používanými zářivkami a LED trubicemi a zároveň dosahuje podstatně lepšího podání barev. Tento rekordní světelný zdroj byl vyvinut centrálním výzkumným oddělením ve spolupráci s obchodními jednotkami zaměřenými na […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!