Zajímavost: Osram nasvítil historická umělecká díla s novou LED technologií

18. listopadu 2013, 9:12

Společnost OSRAM, výrobce světelných zdrojů a svítidel, vybavuje Sixtinskou kapli v Římě novým systémem LED osvětlení. Po 500 letech bude nyní možné prohlížet si výjimečná umělecká díla při zcela jiném osvětlení, založeném na jedinečném nasměrování světla. Systém, jenž je k uměleckým dílům mimořádně šetrný, umožňuje značně vyšší hodnoty osvětlení. Navíc ve srovnání se stávajícím osvětlovacím systémem spotřebovává o 60 % méně energie.

„Umělecké dílo klade na světlo ty nejnáročnější požadavky. Po jedinečném řešení osvětlení v muzeu Lenbachhaus v Mnichově jsou nyní stejně kvalitnímu osvětlení vystaveny i celosvětově známé fresky v Sixtinské kapli. OSRAM se tak stává skutečným expertem na integrované osvětlení splňující ty nejnáročnější požadavky,“ uvedl Peter Laier, ředitel pro technologie a člen výkonné rady společnosti OSRAM.

Od příštího roku bude Sixtinskou kapli homogenně osvětlovat přibližně 7000 LED světelných zdrojů, které umožní ukázat světoznámá umělecká díla novým způsobem. Barevné spektrum bylo přizpůsobeno barevným pigmentům maleb, například pigmentům obsaženým v Michelangelových freskách, s vysokou přesností a na vědeckém základě. Naprosto přesné vedení světla zajišťuje, že dílo je osvětlené jednotně a bez oslňování návštěvníků. Svítidla budou skryta pod okny, což zajistí, že světlo bude vysíláno ve stejném směru jako přirozené denní světlo. Až dodnes bylo možné dílo prohlížet pouze v závislosti na přístupu denního světla a jeho pozorování bylo ztíženo technologickými omezeními a nároky památkářů.

Aspekt konzervace znamenající ochranu uměleckých děl hrál během plánování projektu obzvláště důležitou roli. Nové LED řešení je značně šetrnější a citlivější než všechny alternativní umělé formy světla. Osvětlení o intenzitě přibližně 50 až 100 luxů (dříve 5 až 10 luxů) zajišťuje, že dílo lze jasně pozorovat, avšak s minimálním vlivem na jeho stárnutí.

Navíc je toto řešení také značně hospodárnější než předcházející instalace. Ačkoliv úroveň osvětlení se několikanásobně zvýšila, očekává se, že spotřeba energie na osvětlení Sixtinské kaple se sníží o více než 60 %. Důvodem této úspory je nejen použití energeticky úsporných LED zdrojů, ale také plánování distribuce světla, které osvětluje kapli s vysokou přesností a zcela bez rozptylu.

Pilotní projekt má pracovní název LED4Art a je subvencován evropským subvenčním programem pro informační a komunikační technologii v rámci programu konkurenceschopnosti a inovace (PSP-CIP). Cílem tohoto subvenčního programu je prokázat nové možnosti LED technologie, které se týkají energetické účinnosti a zvýšené kvality světla, a tím dosáhnout rychlejšího pronikání této nové technologie na trh. Společně s koordinátorem projektu, společností OSRAM, jsou dalšími zapojenými partnery Panonská univerzita z Maďarska, Institut de Recerca en Energia de Catalunya ze Španělska a projekční kanceláře Faber Technica z Itálie.

Tisková zpráva OSRAM Česká republika

Související články

Společnost OSRAM Česká republika získala ocenění „Podnik podporující zdraví“
Společnost OSRAM Česká republika získala ocenění „Podnik podporující zdraví“

V kategorii velkých podniků získala společnost OSRAM třetí a zároveň nejvyšší možný stupeň a prokázala tak vysokou úroveň péče o zdraví zaměstnanců poskytovanou v souladu s Kritérii pro hodnocení podpory zdraví na pracovišti vydanými Státním zdravotním ústavem Praha roku 2005. Společnost OSRAM Česká republika s.r.o. se v březnu roku 2013 přihlásila do soutěže o titul […]

Zajímavost: Obecní dům v novém světle společnosti OSRAM
Zajímavost: Obecní dům v novém světle společnosti OSRAM

Obecní dům patří již více než sto let k nejvýznamnějším budovám v Praze. Stejně tak se více než 100 let společnost OSRAM řadí mezi přední výrobce světelných zdrojů. Vzájemné spojení je proto doslova symbolické. Moderní technologie 6.000 úsporných světelných LED zdrojů OSRAM Parathom Classic A, Classic B a Classic P rozzáří postupně téměř všechny prostory […]

Zajímavost: Osram zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě
Zajímavost: Osram zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě

ýzkumný tým společnosti Osram úspěšně zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě. Tento světelný zdroj ve tvaru trubice spotřebovává pouze polovinu energie ve srovnání s nyní obvykle používanými zářivkami a LED trubicemi a zároveň dosahuje podstatně lepšího podání barev. Tento rekordní světelný zdroj byl vyvinut centrálním výzkumným oddělením ve spolupráci s obchodními jednotkami zaměřenými na […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!