Zajímavost: Osram zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě

10. dubna 2014, 9:54

ýzkumný tým společnosti Osram úspěšně zkonstruoval nejúčinnější LED světelný zdroj na světě. Tento světelný zdroj ve tvaru trubice spotřebovává pouze polovinu energie ve srovnání s nyní obvykle používanými zářivkami a LED trubicemi a zároveň dosahuje podstatně lepšího podání barev.

Tento rekordní světelný zdroj byl vyvinut centrálním výzkumným oddělením ve spolupráci s obchodními jednotkami zaměřenými na optické polovodiče a světelné zdroje. „Tento výzkumný úspěch představuje další inovační impulz v oblasti LED a je založen především na naší strategické pozici všestranných odborníků v oboru osvětlování,“ prohlásil Peter Laier, technický ředitel společnosti Osram a člen představenstva odpovědný za celkovou činnost společnosti v oblasti všeobecného osvětlování.

Nový světelný zdroj, který Osram představí na veletrhu Light+Building 2014, dosahuje dosud nebývalé úrovně účinnosti 215 lumenů na watt a poskytuje tak stejné množství světla (v lumenech) jako v současné době běžně používané zářivky nebo LED trubice s pouze poloviční spotřebou energie (ve wattech). Oproti dosud představovaným výzkumným výsledkům má tento světelný zdroj o délce 1,20 metru stejnou délku jako tradiční zářivky. Špičkové účinnosti dosahuje jak s teplým, tak studeným bílým světlem.

Tohoto rekordu bylo možné dosáhnout díky kombinaci vysoce účinných červených LED čipů a zelenobílých LED čipů značky Osram obsahujících speciálně vyvinutý luminofor, který se již blíží ke stupni vývoje potřebnému pro běžnou výrobu. Použity jsou rovněž materiály s maximálními faktory odrazivosti a také inovační integrovaná  optika pro minimalizaci absorpce. Světelný zdroj se používá se speciálně vyvinutou řídicí jednotkou dosahující účinnosti 95%. Předváděný vzorek vydává 3,900 lumenů teplého bílého světla (3000K) a dosahuje velmi dobrého indexu podání barev (CRI 90).

Nově použité technologie se v OSRAMu budou postupně stávat součástí produktového vývoje a společnost očekává první sériové výrobky s těmito druhy technologií od roku 2015.

Tisková zpráva OSRAM Česká republika

Související články

Zajímavost: Obecní dům v novém světle společnosti OSRAM
Zajímavost: Obecní dům v novém světle společnosti OSRAM

Obecní dům patří již více než sto let k nejvýznamnějším budovám v Praze. Stejně tak se více než 100 let společnost OSRAM řadí mezi přední výrobce světelných zdrojů. Vzájemné spojení je proto doslova symbolické. Moderní technologie 6.000 úsporných světelných LED zdrojů OSRAM Parathom Classic A, Classic B a Classic P rozzáří postupně téměř všechny prostory […]

Zajímavost: Osram nasvítil historická umělecká díla s novou LED technologií
Zajímavost: Osram nasvítil historická umělecká díla s novou LED technologií

Společnost OSRAM, výrobce světelných zdrojů a svítidel, vybavuje Sixtinskou kapli v Římě novým systémem LED osvětlení. Po 500 letech bude nyní možné prohlížet si výjimečná umělecká díla při zcela jiném osvětlení, založeném na jedinečném nasměrování světla. Systém, jenž je k uměleckým dílům mimořádně šetrný, umožňuje značně vyšší hodnoty osvětlení. Navíc ve srovnání se stávajícím osvětlovacím […]

Modrá je dobrá: OSRAM rozšiřuje svou řadu Cool Blue Intense
Modrá je dobrá: OSRAM rozšiřuje svou řadu Cool Blue Intense

Halogenové žárovky a xenonové výbojky jsou stále atraktivními alternativami k LED. Limitovaná série Cool Blue Intense, která je v nabídce od září 2014, nabízí mimořádně vysoké teploty chromatičnosti a vysokou výkonnost. Díky svému namodralému, zářivě bílému světlu dodávají žárovky a výbojky z řady „Cool Blue Intense“ vozidlům zvláštní vzhled a vyšší kontrastní rozlišení překážek na […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!