Zajímavost: Crash Test Allianz upozorňuje na nebezpečí přepravy vánočních stromků (+video)

12. prosince 2014, 13:29

Allianz centrum pro technologie (AZT) se v nedávném crash testu zaměřilo na nebezpečí přepravy vánočního stromku. Špatně zajištěné stromky totiž představují riziko nejen pro převážející vůz, ale pro všechny účastníky silničního provozu. Pokud váš strom není dobře zabezpečen, mohli byste si navíc vysloužit pokutu a v případě zaviněné nehody i trestné body.

Jsou větve bohaté a rovnoměrně rozložené? Je strom čerstvý a brzy neopadá? Tyto a mnohé další faktory hrají zásadní roli při výběru vánočního stromu, bohužel málokdy velikost auta. Šťastný majitel pak často stojí před velkým stromem, svým autem a také otázkou, jak ho dostat domů.

"V každém případě, strom musí být přepraven tak, aby se nemohl jakkoliv pohnout. V opačném případě bude při náhlém sešlápnutí brzdy nebezpečný pro řidiče a cestující ve vozidle před ním," říká úvodem analytička AZT nehoda Melanie Kreutner.

V nárazových testech simulovalo Allianz centrum pro technologie srážku vozidla, jež jede rychlostí 50 km/h s pevnou překážkou. A výsledek? V případě, že strom je pouze připevněn elastickými expandéry (pružné lano s háky na obou koncích), není ukotven dostatečně bezpečně a v případě srážky letí přes střechu dopředu, takže ohrožuje cestující v automobilu i další účastníky provozu.

Pokud by řidiče s nedostatečně zajištěným stromem zastavila policie, může dostat pokutu a v případě, že by padající strom byl dokonce příčinou dopravní nehody, pak by řidič zaplatil i trestnými body. „Tak jako každý rok, počítáme i letos s informačním apelem prostřednictvím médii k bezpečnému upevňování převážených stromků. Upozorňujeme na správné a bezpečné upevnění nákladu, případně přečnívá-li náklad vozidlo, tak na jeho povinné označení. Žádné speciálně zaměřené dopravně bezpečnostní akce sice neplánujeme, ale budeme se této problematice věnovat v rámci běžného výkonu služby," uvedl plk. Ing. Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie ČR.

A jak na to správně? U velkých vánočních stromků je jediným rozumným způsobem střešní nosič. Jak crash test ukázal, běžně dostupné gumové expandéry nejsou dostatečné a ze stromu se při prudším sešlápnutí brzdy stává nebezpečný projektil. „Nejlepším způsobem zajištění stromu na střešním nosiči je lanový popruh z nepružného materiálu s ráčnou, který se připevní kolem kmene a zároveň spojnice nosiče. Popruhem také musí být přivázána horní část stromu, aby se zabránilo jeho klouzání do stran," doporučuje Melanie Kreutner.

Stromek může být přepravován také uvnitř auta, překrývání nákladu nad zadní nebo přední částí vozidla je povoleno, ale tato část musí být viditelně označena červenou textilií, nebo vpředu bílou a vzadu červenou odrazkou. Strom nesmí jakkoliv omezovat řidiče ve výhledu a jeho přečnívající část nesmí zakrývat ani poznávací značku, světlomety, ukazatele směru, či zadní světla. A samozřejmě i uvnitř vozu platí, že strom musí být zajištěn popruhem k pevným zarážkám, aby se zabránilo jeho posunu.

Tisková zpráva Allianz

Související články

Již 110 let nám bezpečnostní pásy zvyšují šanci na přežití havárie. Přesto na ně zapomínáme, upozorňuje Allianz
Již 110 let nám bezpečnostní pásy zvyšují šanci na přežití havárie. Přesto na ně zapomínáme, upozorňuje Allianz

Bezpečnostní pás loni oslavil už 110. narozeniny, přesto v roce 2013 zemřelo při nehodách na silnicích v ČR 117 nepřipoutaných cestujících v osobních či nákladních automobilech a 221 se těžce zranilo. Podle odborníků na dopravní bezpečnost z Allianz přitom zapnutý pás snižuje riziko úmrtí nebo zranění na silnicích nejméně o polovinu. Křížek by tak mohl […]

Allianz změnila pohled na volant a zahájila novou reklamní kampaň
Allianz změnila pohled na volant a zahájila novou reklamní kampaň

Allianz pojišťovna přichází s novou reklamní kampaní, zahrnující billboardy, internet i televizní spoty, které už stačily získat mezinárodní ocenění. Zatímco v minulých letech soustředila pozornost hlavně na povinné ručení, tentokrát představuje značku v širším kontextu. Nápad na letošní kampaň vznikl v Austrálii. To, že odtamtud jsou i televizní záběry, však nepoznáte. Jejich pointa je totiž […]

Allianz vstoupila do roku 2015 s novým portálem, který zrychluje a usnadňuje likvidaci škod motoristů
Allianz vstoupila do roku 2015 s novým portálem, který zrychluje a usnadňuje likvidaci škod motoristů

Allianz pojišťovna začala se svojí sítí smluvních servisů jako první na našem trhu používat nový portál CebiCom společnosti Cebia, který zrychluje, usnadňuje a zpřehledňuje komunikaci servisů s pojišťovnami při řešení pojistných událostí na vozidlech. Portál nahrazuje dosavadní složité a náročné vyřizování škod a umožňuje rychlé přenášení dat mezi pojistitelem a smluvním servisem v průběhu celého […]

Nesprávný způsob přepravy lyží ve střešním boxu ohrožuje všechny účastníky silničního provozu, varuje Allianz
Nesprávný způsob přepravy lyží ve střešním boxu ohrožuje všechny účastníky silničního provozu, varuje Allianz

V pondělí začínají jarní prázdniny, během kterých budou motoristé při cestách na hory častěji využívat střešní box na přepravu lyží. Ne vždy si však uvědomí, že pro převoz věcí v boxu a v klasickém zavazadlovém prostoru neplatí stejná pravidla. Allianz centrum pro technologie (AZT) proto udělalo crash test automobilu s naloženým střešním boxem. I při […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!