Český Ford pro lepší životní prostředí

19. února 2015, 16:08

Společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. je v poslední době znepokojena některými obchodními nabídkami na odstraňování DPF filtrů pevných částic z vozů vybavených dieselovými motory. Takové úpravy jsou nelegální a významně zatěžují životní prostředí. Český Ford má však pro motoristy lepší řešení: levné a ekologické!

„Podle našeho odhadu jezdí dnes po českých silnicích více než 75.000 vozů Ford původně vybavených filtrem pevných částic. Bez DPF filtru je v praxi nemožné vyhovět přísným emisním limitům – a to již podle normy Euro 4, platné od roku 2006, o aktuálním Euru 5 ani nemluvě,“ uvedl Martin Sládek, servisní ředitel českého Fordu.

Je proto zarážející, že se na trhu prezentuje několik desítek firem, které nezakrytě nabízejí majitelům (nejen) vozů Ford odstranění DPF filtrů a přeprogramování továrního nastavení řídící jednotky. Po takovém neodborném zásahu ovšem automobil nesplňuje podmínky nutné pro homologaci – a bez toho nesmí být provozován na veřejných komunikacích.

Přesto však toto nelegální počínání zatím nevzbudilo dostatečnou pozornost státní správy. „To je skutečně paradoxní,“ komentuje situaci Josef Förster, velkoobchodní specialista FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. „Na jedné straně od nás legislativa žádá stále ekologičtější auta, jejichž vývoj stojí miliardy dolarů, což se pochopitelně odráží i v ceně vozu. Na druhé jsou však odpovědné orgány při kontrole dodržování ekologických předpisů a homologačních požadavků prakticky nečinné. Podle našeho průzkumu tu následkem tohoto přístupu jezdí desetitisíce vozů, které jsou provozovány v příkrém rozporu s českými právními předpisy a jednoznačně nepatří na silnice,“ dodává Förster.

Značnému riziku se pak provozovatel vozidla s odstraněným filtrem vystavuje např. v sousedním Německu či Rakousku. Tam totiž policie přítomnost filtrů DPF ve voze pravidelně kontroluje – a hříšníka v případě jejich absence čeká trest ve formě pokuty 1.000 Euro, spojený se zákazem další jízdy. A můžeme očekávat, že od 1. 1. 2016 příslušné sankce výrazně přitvrdí i u nás.

„Neodborné vymontovávání DPF filtrů je velmi vážným problémem s negativními ekologickými dopady – a český Ford se ve spolupráci s ostatními importéry bude v rámci Svazu dovozců automobilů snažit intenzivně působit na orgány státní správy, abychom toto změnili,“ dodal Jan Laube, generální ředitel českého Fordu.

Související články

Zajímavost: Pokročilý systém filtrace vzduchu v novém Mondeu může zabránit kýchnutí a následné jízdě „poslepu“
Zajímavost: Pokročilý systém filtrace vzduchu v novém Mondeu může zabránit kýchnutí a následné jízdě „poslepu“

Snaha odolat nutkání kýchnout za volantem může být pro cestující ve voze zdrojem pobavení, ale pro řidiče se jedná o nepříjemnost s potenciálně nebezpečnými následky. Alergiemi dnes trpí stále více lidí. Kýchnutí při jízdě rychlostí 95 km/h znamená, že řidič ujede až 20 metrů se zavřenýma očima. Společnost Ford Motor Company nyní uvádí na trh […]

Ford vyrobil již pět milionů motorů EcoBoost; ty pohánějí každý čtvrtý Ford prodaný v Evropě
Ford vyrobil již pět milionů motorů EcoBoost; ty pohánějí každý čtvrtý Ford prodaný v Evropě

Společnost Ford Motor Company slaví významný milník v historii svých úsporných zážehových motorů EcoBoost: od zahájení výroby v roce 2009 jich po celém světě vzniklo již pět milionů. Na evropský trh byla technologie EcoBoost poprvé uvedena v roce 2010. Loni měl již každý čtvrtý vůz značky Ford prodaný v Evropě pod kapotou motor této řady. Největší […]

Zlatá flotila Ford Transit vyráží po České republice!
Zlatá flotila Ford Transit vyráží po České republice!

Od dvacátého května do konce června se po českých silnicích bude pohybovat netradiční uskupení čtyř užitkových vozů Ford ve zlaté barvě. Čtyřmi zlatými Transity v různých modelových variantách, od nejmenšího Fordu Courier přes Connect a Custom až k největšímu Transitu, chce Ford českým zákazníkům připomenout padesáté výročí zahájení výroby legendární dodávky jménem „Ford Transit“. Shodné […]

Nadechněte se čerstvého vzduchu! Filtrační systém Ford umožňuje řidičům ve městě dýchat vzduch čistší než na venkově
Nadechněte se čerstvého vzduchu! Filtrační systém Ford umožňuje řidičům ve městě dýchat vzduch čistší než na venkově

Věděli jste, že kýchnutí při rychlosti 95 km/h může znamenat 20 metrů „jízdy naslepo“? Ford proto do svých vozů zabudoval nový systém filtrace vzduchu, který pohltí téměř veškerý oxid dusičitý – hlavní spouštěč astmatu – a 99 procent pylů, plynných emisí a pachů. Nová technologie je pro posádku vozu doslova závanem čerstvého vzduchu. Ford při […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!