Sdružení SOVA čelí pokusu o krádež identity, podává trestní oznámení

29. října 2015, 8:43

Sdružení SOVA bylo upozorněno majitelem ojetého vozu z dovozu z Holandska, že jej někdo kontaktoval jménem sdružení SOVA a vyvíjel na něj nátlak ohledně uvádění stavu najetých kilometrů u jeho vozu při budoucím prodeji. Osoba, podepsaná pod dopisem není členem sdružení SOVA, ani nepůsobí v jeho statutárních orgánech. Sdružení SOVA proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z poškození svých práv a pro podezření z porušení zákona na ochranu osobních údajů.

V dopisu majiteli automobilu, který si nedávno pořídil vůz Ford Mondeo kombi, neznámý pachatel vyhrožuje, že s kilometry vozu nesmí manipulovat a tvrdí, že vůz je předmětem trestné činnosti v oblasti krácení daně, respektive DPH při dovozu.

Dopis je vytištěn na neuměle vytvořeném hlavičkovém papíře, který má připomínat oficiální formu dopisu Sdružení SOVA. "Na první pohled ale údaje na dopisu obsahují několik chyb v adrese a chybí naše oficiální logo," uvádí předseda Sdružení SOVA Ing. Zbyněk Veselý. Bez zajímavosti není ani fakt, jak a odkud byl dopis poslán. "Naše sdružení sídlí v pražských Kyjích. Pod dopisem je podepsán jakýsi Jiří Dalekorej, což zní spíše jako vtip, než jméno skutečné osoby. Dopis byl navíc poslán ze Štěrbohol, z pošty, v jejíž bezprostřední blízkosti jsou dvě pobočky autobazaru Auto ESA, který na nás již v minulosti podal likvidační žalobu, se kterou neuspěl. Celé to budí dojem nějaké diskreditační akce, která má pravděpodobně za cíl poštvat proti našemu sdružení majitele ojetých vozů," zdůraznil Veselý.

Dopis je totiž napsán tak, a využívá tolik osobních údajů, že v běžném majiteli ojetého vozu může právem vzbudit obavy, že je sledován jakýmsi "velkým bratrem". "Je otázkou, jak dokázal pachatel ztotožnit podle VIN vozidla jeho konkrétního majitele. To není veřejně dohledatelný údaj. Někdo tedy zneužil osobní údaje majitele vozu k tomu, aby naše sdružení zdiskreditoval," říká Veselý.

"Po poradě s právníkem v současné době zvažujeme podání trestního oznámení pro podvod či poškozování cizích práv, jelikož se za nás někdo vydává, zjevně se snaží vyvolat zkreslený obraz o aktivitách našeho spolku a poškodit naše dobré jméno v očích motoristické veřejnosti. Otázkou je, kdo a z jakého důvodu tak činí a kdo může mít zájem na poškození našeho spolku, dlouhodobě bojujícího proti podvodům v oblasti obchodu s ojetými vozy," dodává Veselý.

Sdružení SOVA důrazně žádá všechny občany,  aby v případě, že obdrží podobný dopis, týkající se přímo jejich konkrétního vozidla, tento neprodleně zaslali na e-mail sdružení. "Použijeme ho jako důkaz pro trestní řízení, a pro určení výše škody, která tímto chováním neznámého pachatele vznikla," uzavřel Veselý. Zmíněný dopis naleznete ZDE

Tisková zpráva sdružení SOVA

Související články

SOVA při hledání „stočenek“ odhalila nový trik: inzerci více vozů na jeden kód VIN
SOVA při hledání „stočenek“ odhalila nový trik: inzerci více vozů na jeden kód VIN

Zhruba po roce a půl projektu porovnávání zahraniční a domácí inzerce vozů na autoserverech sdružení SOVA odhalilo přes 3300 stočených aut s celkovou sumou 173 milionů „ubraných“ kilometrů. Vedlejším produktem projektu je pak zjištění nového typu podvodu s ojetými vozy – inzerce více aut na jeden VIN. "Logika projektu je jednoduchá – na zahraničním serveru, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!