Oplatí se používat celoroční pneumatiky?

9. února 2021, 12:16

Preference zákazníků ohledně výběru pneumatik se dramaticky změnily. Hlavním důvodem je především změna klimatu, která kvůli převážně mírnému počasí nasměrovala zájem k celoročním pneumatikám. Druhým neméně důležitým důvodem je stále lepší kvalita pneumatik a zavedené technologie, které zlepšují bezpečnost. Takže stojí za to je použít?

Michelin CrossClimate+

Hlavní příčinou zvýšeného zájmu o celoroční pneumatiky jsou relativně mírné zimy, bezpečnostní technologie pomáhající řidiči a potenciální úspory. Máme tedy příležitost k hlubší debatě o celoročních pneumatikách a jejich postavení ve světě pneumatik.

Klíčovým problémem při výběru pneumatik je jejich používání na konkrétní silnici a místě. Pokud se vozidlo používá hlavně v horských oblastech, kde v zimě jsou obvyklé mrznoucí teploty a časté sněžení, může pneumatika při zkoušce selhat, např. při pokusu vyjet vyšší kopec, který ještě nebyl zbaven sněhu. Celoroční pneumatiky se však mohou ukázat jako dobrá volba pro vozidla používaná hlavně v městských podmínkách, kde faktor odpovědný za „performence“, tj. vhodný přenos síly na kola, není tak důležitý, protože se pohybujeme v relativně nízké rychlosti a na krátkých vzdálenostech.

Situace je ještě jiná, pokud opustíme město a přesuneme se na okresní, krajské, rychlostní silnice nebo dálnice. V takových podmínkách bude pneumatika pracovat intenzivněji a tím se rychleji opotřebovává kvůli většímu zahřívání, tlaku a deformacím v důsledku kontaktu s nerovností a rychlejšímu zatáčení, zejména v letních podmínkách.

Michelin CrossClimate+

Uživatelé často předpokládají, že celoroční pneumatiky šetří peníze, zejména při sezónní výměně pneumatik a za druhou sadu. Tyto úspory samozřejmě jsou, je třeba se na to však podívat dlouhodobě. Celoroční pneumatiky mají směs, která zaručuje dobrý výkon za všech podmínek. To znamená rychlejší opotřebení díky měkčí směsi než u běžných letních pneumatik. A při ujetí více kilometrů a jejich používání po celý rok nastává rychlejší opotřebení běhounu, které je v případě dvou sad pneumatik rozloženo v čase.

Otázkou také není ani tak úspora vyplývající z jejich servisování, ale bezpečnost. Uživatel automobilu, který používá celoroční pneumatiky, je málokdy zkontroluje, pokud nedojde k neočekávanému poškození pneumatiky nebo ráfku. U modelu zima / léto se provádí údržba pneumatik každých šest měsíců. To vám umožní diagnostikovat možné poruchy kol a odpružení.

Stále delší a lepší rychlostní silnice a dálnice také neprospívají zákazníkům, kteří si vyberou celoroční pneumatiky. Řidiči, kteří přecházejí ze sezónních pneumatik na celoroční, mohou při vyšších rychlostech a brzdění pociťovat rozdíl v přilnavosti a větší opotřebení. Může se tedy ukázat, že po 2 letech bude nutné tyto pneumatiky z důvodu nedostatečné hloubky dezénu zlikvidovat.

Celoroční pneumatiky se v současné době vyrábějí dvěma způsoby. Stručně řečeno, jako základ je brána specifikace zimní nebo letní pneumatiky a testy jsou použity k výběru směsi, která zajišťuje optimální ovladatelnost za všech podmínek. Na otázku, který model pro výběr pneumatik je lepší, neexistuje jasná odpověď. Výhodou celoročních pneumatik je jistě nedostatek překvapení v přechodném období, protože vám umožňují být do jisté míry připraveni na náhlé změny teploty nebo nepředvídané srážky. Nevýhodou je naopak horší výkon v typických letních a obvykle zimních podmínkách a rychlejší opotřebení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!