Dunlop si bohatě splnil cíle, které si dal pro letošní závod Isle of Man TT

17. června 2016, 11:57

Značka Dunlop opět potvrdila svou pověst nejúspěšnějšího výrobce pneumatik v celé historii závodu Isle of Man TT. Minulý týden si z ostrova přivezla celkem tři vítězství: v kategoriích Superbike, TT Zero a Senior TT, dále dva rychlostní rekordy v celém závodě a také absolutní etapové rekordy na dvou i na čtyřech kolech. Díky další působivé řádce rekordů na nejslavnějším silničním závodě světa nyní Dunlop vede tabulku absolutních rychlostních rekordů za několik posledních let.

Do závodního týdne Dunlop vstupoval s cílem založit klub závodníků, kteří dosáhli rychlosti 133 mil za hodinu „Klub 133 mil/hod“. A už v úvodním sobotním závodě – RST Superbike – Michael Dunlop (Hawk Racing BMW) předvedl, jak výkonné jsou pneumatiky Dunlop, když zaznamenal úsekovou rychlost 133,369 mil za hodinu z pevného startu. V dalším kole byl dokonce ještě rychlejší a s časem 16:58,25, kterým vytvořil nový absolutní rekord.

John McGuinness získal třetí místo pro Honda Racing, a rekordní 45. umístění na stupních vítězů TT, zatímco Peter Hickman (GBMoto Racing Kawasaki) skončil hned za stupni vítězů s etapovou rychlostí 132,465 mil za hodinu a s čtvrtým místem dosáhl zatím nejlepšího výsledku své kariéry.

O skvělé zahájení druhého dne se postaral Michael Dunlop, když v závodě Monster Energy Supersport TT dorazil do cíle druhý, i když byl později vyloučen pro porušení technických předpisů.

Čtyři z prvních sedmi míst obsadili jezdci na pneumatikách Dunlop. Na čtvrtém místě skončil Conor Cummins (Valvoline Racing by Padgett’s Motocycles), před 23násobným vítězem TT Johnem McGuinnessem (Jackson Racing Honda) a závodníkem stáje East Coast Construction Triumph Lee Johnstonem.

V kategorii Superstocks obsadil John McGuinness šesté místo po nejrychlejší zastávce v depu v celém závodě a umístil se tak těsně před Conorem Cumminsem. Oba je pak následovali David Johnson na Nortonu na devátém a Steve Mercer na desátém místě.

Středa přinesla závodníkům na pneumatikách Dunlop další vítězství a místa na stupních vítězů, i když šlo o den, kdy ranní mlha zavinila narušení časového plánu závodu. V druhém závodě Supersport, který musel být odložen o dvě hodiny, závodníci na pneumatikách Dunlop obsadili pět z osmi předních míst a Michael Dunlop se postavil i na stupně vítězů.

Bruce Anstey se zotavil z havárie během cvičného týdnu a zajistil pro Dunlop třetí vítězství v řadě v závodě SES TT Zero, když převzal vedení od svého kolegy z týmu Mugen McGuinnesse, kterého postihl menší technický problém a nakonec skončil až na čtvrtém místě.

Vrcholný závod Isle of Man TT – Poker Stars Senior TT – se uskutečnil v pátek navzdory dvouhodinovému zpoždění. Úvodní etapa Michaela Dunlopa byla na úrovni etapového rekordu TT a jeho vlastního rekordu, který si zapsal v sobotním závodě kategorie Superbike. Ve druhém kole dále průběžně přidával na rychlosti a nakonec jím projel ještě rychleji. Přestože se musel zastavit pro nové pneumatiky Dunlop v depu, nakonec k velké radosti početných přihlížejících hostů zvládl překonat svůj vlastní rekord s etapovou rychlostí 133,962 mil za hodinu.

Pokud jde o jízdu na čtyřech kolech, přivedly závodní pneumatiky Dunlop Sport Maxx BTCC Marka Higginse k vytvoření etapového rekordu, kterým ve svém Subaru WRX STi vyvinutém a postaveném skupinou Prodrive překonal dosavadní rekord o plných 23 vteřin. Trojnásobný vítěz British Rally v sobotu překonal rekord, který byl v roce 2014 dosažen rovněž na pneumatikách Dunlop, a v pondělí jej stáhnul o dalších 15 vteřin, takže okruh překonal za 17 minut a 35,139 vteřiny při rychlosti 128,73 mil za hodinu.

Díky další působivé řádce rekordů na nejslavnějším silničním závodě světa nyní Dunlop vede tabulku absolutních rychlostních rekordů za několik posledních let se 127, 128, 129, 130 a 131 mílemi za hodinu John McGuinnesse, 132 mílemi za hodinu Bruce Ansteyho a Johna McGuinnesse v letech 2014 a 2015 a nynějšími ohromujícími 133,962 mílemi za hodinu Michaela Dunlopa. “Žádný jiný závod nepodrobí motocykly, závodníky a pneumatiky tak těžké zkoušce jako TT. Vysoká rychlost, kombinace ostrých zatáček, vrcholů, za něž není vidět, a pestré směsi různých povrchů je skutečným testem stability ve vysoké rychlosti, záběru a brzdných vlastností. Dunlop je pyšný na to, že si jej vybrali vítězové závodů Superbike a Senior TT. Je to hezká tečka za úspěšným týdnem, v němž si nás zvolili i tři nejlépe umístění závodníci v závodě EWC Portimao 12 hodin,” řekl Xavier Fraipont, výkonný ředitel úseku pneumatik Dunlop pro motocykly a motoristický sport v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika.

Související články

Dunlop se podílí na exkluzivním, ručně postaveném motocyklu Krugger „Yardbuilt“ SR400
Dunlop se podílí na exkluzivním, ručně postaveném motocyklu Krugger „Yardbuilt“ SR400

Společnost Krugger Motorcycles si se svými unikátními, na míru stavěnými motorkami vybudovala pozici kultovní značky. Od roku 2002 získala za své speciální karosářské výtvory již více než třicet mezinárodních cen. Naposledy Krugger v roce 2014 převzal titul Mistra světa ve výrobě motorek na míru (vůbec poprvé byl udělen v roce 2010). Krugger je sice úžasný […]

Díky suché trati při zkušebních jízdách v Le Mans mohl letos Dunlop lépe měřit užitečná data
Díky suché trati při zkušebních jízdách v Le Mans mohl letos Dunlop lépe měřit užitečná data

Celkem 27 týmů Dunlop se minulý víkend zúčastnilo dvoukolových zkoušek na okruhu Le Mans, na němž se 18. a 19. června uskuteční legendární závod 24 hodin. Při – v pořadí třetím – závodě mistrovství světa FIA World Endurance Championship se bude udělovat dvojnásobný počet bodů. Na rozdíl od loňského ročníku se letos zkušební den obešel […]

Dunlop představuje nové pneumatiky American Elite s technologií Multitread
Dunlop představuje nové pneumatiky American Elite s technologií Multitread

Společnost Dunlop uvádí na evropský trh nové pneumatiky American Elite™. Byly navrženy tak, aby dále zlepšily ovladatelnost, kilometrový proběh a pohodlí jezdců cestovních strojů, například motocyklů řady Harley Davidson® FL. Průzkum společnosti Dunlop ukázal, že evropští uživatelé cestovních motocyklů a cruiserů v americkém stylu volají po vyšší přilnavosti pneumatik v zatáčkách a lepší ovladatelnosti, ale […]

Dunlop radí, kde si užít řízení na nejatraktivnějích úsecích alpských silnic
Dunlop radí, kde si užít řízení na nejatraktivnějích úsecích alpských silnic

Řidiči dnes příliš často zažívají místo svobody pohybu za volantem spíše utrpení, a to v podobě kolon na dálnicích, chaotického městského provozu či rozkopaných místních komunikací. Výrobce pneumatik Dunlop proto pro ně každým rokem připravuje seznam tipů doma i v zahraničí, kde si mohou tyto nepříjemné zážitky vynahradit, příjemně se odměnit a vrátit se k […]

Dunlop uzavřel sezónu třetím vítězstvím v závodech MXGP v řadě
Dunlop uzavřel sezónu třetím vítězstvím v závodech MXGP v řadě

Eli Tomac si v polovině září na motokrosové trati Glen Helen Track v Kalifornii zajel pro vítězství v závěrečném kole mistrovství světa FIM Motocross World Championship. Americký závodník zvítězil na stroji Kawasaki s pneumatikami Dunlop ve všech čtyřech posledních jízdách sezóny v USA. Prvenství následovalo po Tomacově vítězství v Charlotte o týden dříve a vítězství […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!