ACEA: Komentář Jana Linharta k prodeji nových aut

17. června 2016, 10:44

Zprávu Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA – European Automobile Manufacturers‘ Association) za květen 2016 komentuje Jan Linhart, Partner odpovědný za služby pro automobilový průmysl KPMG Česká republika:

Evropská automobilová rallye pokračuje. Prodeje rostou nepřetržitě již téměř tři roky a v květnu růst akceleroval dosud nevídaným tempem. Můžeme jen doufat, že nejde o zrychlení v cílové rovince, ale že růst bude i dále pokračovat. Rostou totiž téměř všechny trhy. Z pětice největších trhů rostou čtyři dvouciferným tempem, pouze Velká Británie o slabých 2,5%. Obyvatelé ostrovního království jsou opatrnější kvůli hrozbě Brexitu, zároveň je však vhodné připomenout růst britského trhu v uplynulých letech, který do značné míry vyčerpal růstový potenciál. Prodeje ve Velké Británii začaly růst dříve, než třeba ve Francii či ve Španělsku. Obecně patří britský trh společně s německým ke stabilizačním prvkům evropského automobilového trhu, když tyto dva trhy nepodléhají tak silným výkyvům jako třeba trh italský či španělský.

Zájem o konkrétní značky pak do značné míry kopíruje růst prodejů v jejich domovských zemích. Značný úspěch tedy zaznamenali především francouzští výrobci Renault, Peugeot a Citroen a italský Fiat. Výjimkou potvrzující pravidlo je v tomto případě španělský Seat, kterému se v květnu nedařilo. Naopak jeho koncernový sourozenec Škoda Auto má téměř dvojnásobné prodeje a dvouciferný růst.

Pro letošní rok i nadále očekáváme růst evropského trhu jednociferným tempem. Ačkoliv meziroční růst za skončených pět měsíců dosahuje 9,9%, desetiprocentní hranice zůstane zřejmě v celoročním vyjádření nepřekonána.

Link na zprávu ACEA naleznete zde: http://www.acea.be/press-releases/article/passenger-car-registrations-9.9-over-five-months-16.0-in-may.

Tisková zpráva KPMG

Související články

ACEA: Komentář Jana Linharta k prodeji nových aut
ACEA: Komentář Jana Linharta k prodeji nových aut

Zprávu ACEA s hodnocením prodeje nových aut v Evropě komentuje Jan Linhart, Partner odpovědný za služby pro automobilový průmysl KPMG Česká republika: "Letos v Evropě rostou všechny hlavní trhy. Téměř polovina zemí navíc roste dvouciferným tempem, včetně České republiky. Potěšitelné je, že se důvěra vrací i na trhy nejvíce postižené nedávnou recesí Eurozóny, tedy především […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!