Opravárenská praxe: Montáž celokovového těsnění hlavy

25. března 2011, 0:00

Již několik desetiletí je značka Elring v servisech pojmem pro vysoce kvalitní díly. Těsnění, sady těsnění a příslušenství Elring se osvědčily nejlépe při opravě motorů a převodovek, stejně jako u jiných agregátů.

Těsnění pod hlavou válců je v motoru nejvíce namáhaný díl. Plní funkci spolehlivého utěsnění mezi hlavou válců a blokem motoru od působení spalovaných plynů, motorového oleje a chladicí kapaliny – jak směrem ven, tak vzájemně proti sobě. Dodatečně
působí také jako element přenašeče síly mezi hlavou motoru a klikovou skříní.

Již několik let jsou na trhu motory, které se vyznačují jedinečnou charakteristikou: vysoký výkon (speciálně u osobních dieselových motorů s přímým vstřikováním), snížení hmotnosti pomocí lehčích technologií (hliník), snížení spotřeby paliva a minimalizace škodlivých látek. Místo dříve používaných technologií těsnění pod hlavou motoru nyní přicházejí celokovové vrstvené těsnící systémy – tzv. Metaloflex®. Elring je celosvětově největší výrobce těchto druhů těsnění.

 

Stále častěji budou mechanici konfrontováni při opravě moderních motorů s touto technologií. V servisní praxi je proto důležité vědět, jak celokovové těsnění odborně vyměnit. Měli by přitom dbát na předepsané montážní postupy – k těm podstatným patří:
• pečlivě očistit blok hlavy válců a samotnou hlavu
• přezkoušet pomocí nožového pravítka povrchovou rovnost
• mechanické poškození (vrypy, rýhy) musejí být odborně vybroušeny (v odborném zařízení)
• těsnění hlavy usadit na blok motoru (bez použití těsnících tmelů či mazací pasty). Poté překontrolovat plochu těsnění, zda není poškozené (např. rýha)
• dále překontrolovat, že se na těsnění nedostaly žádné zbytky (např. kovové piliny při broušení)
• vyměnit šrouby a podložky. Vyčistit závity od nečistot a oleje. Dotáhnout šrouby podle předpisů výrobce

Následující obrázky ukazují neodbornou montáž těsnění. Těsnící plocha hlavy nebyla upravena a opracována. Tím došlo k úniku tlaku plynů s následním vysazením motoru.

Pouze při dodržení uvedených postupů lze dosáhnout spolehlivé funkce motoru a záruky dlouhodobého správného utěsnění.

Pouze při dodržení těchto podmínek je možné optimální utažení a bezproblémové těsnící spojení.

Již použité a “vizuálně protáhlé šrouby” nemohou být v žádném případě opět použity. Zabráníte tak možným následným škodám jako je např. ztráta těsnosti a z toho plynoucím zbytečným nákladům na další opravu. Tím zamezíte nespokojenosti zákazníků a s tím spojené případné ztráty image Vaší autoopravny.

Připravila firma ElringKlinger AG, www.elring.cz a poskytla firma APM Automotive, www.apm.cz.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!