Při servisu A/C systému zkontrolujte vodní chladič

14. srpna 2011, 0:00

V automobilech byla klimatizace poprvé použita v roce 1933, kdy byla v USA nabízena jako drahé doplňkové řešení. V roce 1939 byla poprvé zavedena jako volitelná výbava přímo od výrobce vozu a v šedesátých letech bylo již 54 % nových vozů v USA prodáváno s klimatizací.

V Evropě se klimatizace v automobilech výrazně rozšířila od poloviny devadesátých let, kdy stále více výrobců začalo nabízet své vozy s klimatizací ve standardním vybavení. V současné době je více než 90 % nových automobilů vybaveno klimatizačním systémem a profesionální servis klimatizačního okruhu včetně výměny náhradních dílů nabízí stále větší počet opraven.

Konstrukce nových automobilů je čím dál složitější, což nenechává příliš volného místa v motorovém prostoru, a tím pádem činí opravy složitější. Demontáž jednoho dílu může způsobit nutnost demontáže dalších přilehlých dílů. U některých vozů tak není možná výměna kondenzátoru bez demontáže vodního chladiče a naopak.

Na příkladu typického osobního automobilu bychom Vás chtěli upozornit na problémy, které mohou nastat při výměně kondenzátoru. Navíc Vám ukážeme, že se vyplatí zkontrolovat chladič a chladící okruh během servisu klimatizačního okruhu. Nebudeme popisovat přesný postup ani seznam všech fázi práce, ale chceme Vás upozornit na důležité aspekty, které mohou zvýšit kvalitu služeb Vaší opravny.

Jako dobrý vzor nám poslouží Renault Scenic (rok výroby 2002, s benzínovým motorem 1.6i), který byl dopraven do opravny kvůli problému s kondenzátorem (způsobený pravděpodobně únikem plynu).

 

Demontáž kondenzátoru v tomto automobilu není žádný problém – stačí odšroubovat přední nárazník a odkrýt chladící set (viz obr. 1), pak odpojit spojení s klimatizačním okruhem a odmontovat čtyři šrouby a můžeme kondenzátor vyjmout (viz obr. 2).

Při odkrytí chladícího setu můžeme zároveň provést prohlídku vodního chladiče, kterou začínáme od spodní časti, kde se často mohou objevit netěsnosti a nečistoty (viz obr. 3), navíc mnohdy jsou počáteční úniky tak zanedbatelné, že nemusí být řidičem objeveny.

Nicméně v našem případě – samozřejmě po odsouhlasení zákazníkem – vyměníme starý chladič za nový a zabráníme tak případné poruše starého chladiče. Pokud bychom nevěnovali pozornost chladiči při výměně kondenzátoru, může mít zákazník po určité době další problém. Jelikož po montáži kondenzátoru je přístup k chladiči uzavřen (viz obr. 4), znamenala by další demontáž kondenzátoru další náklady (práce a náplně). Při prohlídce (testu) chladiče by měl mechanik zkontrolovat stav dalších připojených dílů, jako jsou spojení, pružné hadice, trubky atd., a zároveň se zeptat zákazníka, jak dlouho byl A/C systém nefunkční. Pokud byl systém nefunkční delší dobu, a tím pádem otevřený vůči okolnímu prostředí (vzduchu), musí být nahrazen také vysoušeč, aby nedošlo k poškození ostatních částí klimatizačního okruhu.

Po prohlídce okruhu a jeho částí namontujeme nový chladič a nový kondenzátor. Zkontrolujeme těsnost klimatizačního okruhu, a pokud je v pořádku, začneme ho plnit plynem. Je nutné doplnit správné množství plynu a správný typ oleje (v prospektu A/C Nissens). Nakonec zkontrolujeme, zda všechny okruhy v automobilu fungují správně, abychom zabránili nepříjemným překvapením, a můžeme auto předat zákazníkovi.

Shrnutí
Jednat profesionálně znamená v souvislosti s opravami klimatizačního okruhu kontrolovat i chladič. Chladící systém motoru – na rozdíl od systému klimatizace – je servisován jen v ojedinělých případech, tzn. jen když dojde k poruše chladiče. Ale zákazník s největší pravděpodobnosti přijme výměnu chladiče jako ochranu před nenadálou poruchou na silnici.

Materiál připravila firma Nissens.

Článek rovněž naleznete v Elit magazínu číslo 3/2011.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!