Zatopené vozidlo a závěs kola

7. června 2013, 9:24

Všichni jsme nedávno pozorovali, jaké škody napáchaly povodně na majetku a zdraví postižených spoluobčanů. Povodně si bohužel vzaly i životy několika lidí. Voda v určitých oblastech přišla tak rychle, že si lidé stačili vzít jen to nejnutnější a v rychlosti museli opustit bez dalšího svá obydlí. Díky tomu skončilo hodně vozidel zcela pod vodou, popřípadě byly jen z části zatopeny. Proto bychom se chtěli v tomto článku zaměřit na to, jak postupovat s uvedením takto postiženého vozidla do provozu.

V médiích proběhlo několik obecných rad, co dělat a jak postupovat. Nicméně tyto rady se obecně týkali jen motoru a elektroinstalace, kde samozřejmě záleží na typu vozidla a rozsahu jeho zaplavení. My bychom se chtěli, jako specialisti na díly zavěšení kola, zaměřit právě na ně. Jak jistě všichni víme, nejpoužívanější zavěšení kola přední nápravy je vzpěra Mc Pherson, a proto se zaměříme právě na její znovu zprovoznění.

Vzpěra se skládá z tlumiče, z tlumiče pérování, na němž je pomocí misky umístěna vinutá pružina a v horní části je pružina a pístnice tlumiče ukotvena do horního uložení, které ukrývá důležité axiální ložisko. Díky tomuto ložisku se celá vzpěra při zatáčení vozidla natáčí. Nesmíme také zapomenout na krycí prachovku pístnice tlumiče, jenž ochraňuje pístní tyč před nečistotami. 

Prostor závěsu kola je třeba nejprve zbavit největších nečistot, a to čistou tlakovou vodou, zejména v prostoru pružiny, kde se zachytávají různé ve vodě plující předměty. Následně vozidlo zdvihněte a sejměte kolo. Demontujte celou vzpěru z vozidla a následně vysuňte ochrannou prachovku pístnice. Je třeba odstranit všechny nečistoty, jenž voda naplavila do prostoru pod prachovku. Tyto abrazivní nečistoty by měly katastrofální důsledky pro pohybující se pístní tyč. Došlo by k vydření vodícího pouzdra a těsnění tlumiče a ten by velmi brzo vytekl. Proto pístnici a tlumič u horního víčka dokonale očistěte a propláchněte vodou a to samé proveďte s prachovkou. Dále se zaměřte na misku, v níže je uložená pružina. Taktéž ji dokonale vyčistěte nejlépe tlakovou vodou a uvolněte odvodňovací otvory, jimiž je miska vybavená.Ty totiž bývají velmi často ucpané nánosy písku a jiných nečistot, které pružinu neustále obrušují a spolu s korozí to může vézt až k prasknutí pružiny. Měla by se také věnovat pozornost ochrannému gumovému návleku na koncovém závitu pružiny. Taktéž do jeho prostoru natekla voda a zanechala zde nánosy abrazivního jemného písku. Proto je  třeba celou vzpěru pomocí stahováku pružiny demontovat a pak z pružiny ochranný návlek sundat a vše důkladně vyčistit vodou. Na konec se pustíme do velmi důkladného očistění horního uložení celé vzpěry. Taktéž zde doporučujeme celkovou demontáž (pomocí stahováku pružiny) a jeho vyjmutí.

Jak již bylo řečeno, horní uložení obsahuje důležité axiální ložisko, jež nese hmotnost vozidla a díky němu se celá vzpěra natáčí při zatáčení. Ložisko v závislosti na typu vozidla vyjměte z horního uložení, dokonale vyčistěte a nechte jej vyschnout. Zkontrolujte stav ložiska a zvažte, zdali nebude nutná jeho výměna za nové.

Takto dokonale vyčištěné komponenty závěsu kola v případě, že neobjevíte jiná poškození, můžete smontovat dohromady a pak je možno vzpěru namontovat zpátky do vozidla. Tím zajistíme, že celý závěs kola by měl fungovat opět bez problémů dál.

Související články

Díly zavěšení kola a jejich kontrola před zimou, aneb vždy je levnější preventivní kontrola než následná oprava
Díly zavěšení kola a jejich kontrola před zimou, aneb vždy je levnější preventivní kontrola než následná oprava

Už je to tady zase. Ranní teploty nám začínají klesat k nule a většina z nás motoristů začne pomalu myslet na přezouvání pneumatik z letních na zimní. Někteří z nás, většinou ty svědomitější, se i zamyslí nad prohlídkou vozidla před zimou. Snad každého napadne akumulátor, stav chladící kapaliny, vody do ostřikovačů a podobně… Avšak snad […]

KYB radí: Připravte si auto na dovolenou
KYB radí: Připravte si auto na dovolenou

Období dovolených je doba, kdy se mnoho z nás rozhodne, že vyrazí na cesty. Stejně jako si s předstihem plánujeme odpočinek, tak se doporučuje s vhodným předstihem provést i prohlídku vozu. Dobře fungující automobil představuje bezpečí na cestách a pohodlné cestování. Odborníci z automobilového oboru doporučují, abyste před delší cestou důkladně zkontrolovali technický stav vozidla […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!