KYB radí: Připravte si auto na dovolenou

13. června 2014, 13:02

Období dovolených je doba, kdy se mnoho z nás rozhodne, že vyrazí na cesty. Stejně jako si s předstihem plánujeme odpočinek, tak se doporučuje s vhodným předstihem provést i prohlídku vozu. Dobře fungující automobil představuje bezpečí na cestách a pohodlné cestování.

Odborníci z automobilového oboru doporučují, abyste před delší cestou důkladně zkontrolovali technický stav vozidla a odstranili všechny závady a nedostatky. Pro takový přístup hovoří několik velice důležitých argumentů.

První a nejméně vítaná je skutečnost, že třeba jen drobná havárie automobilu může pokazit potěšení z dovolené. Neočekávaná závada vozidla může znemožnit další jízdu a místo odpočinku budete muset zařizovat odtah auta domů nebo do nejbližšího servisu. Druhý důležitý argument je počet ujetých kilometrů. Je možné, že na cestách ujedete v podstatě stejnou vzdálenost, jako za čtvrt roku běžného provozu. Další velice důležitý faktor je zatížení automobilu. Na dovolené jedeme často s plným počtem cestujících a s velkým množstvím zavazadel. Takže jak díly závěsů, tak brzdový systém a pneumatiky budou vystaveny mnohem většímu zatížení než při běžném každodenním používání. Dodatečnou výzvou pro systém závěsu kola může být jízda po nerovných cestách s dírami, po horských serpentinách atd.

Podívejme se tedy, jak by měla vypadat taková prohlídka z pohledu komponent závěsu kola (zejména tlumiče a pružiny), které mají bezprostřední vliv na bezpečnost a pohodlí jízdy.

Pamatujte na to, že takovou prohlídku nemáte provádět sami. Vyplatí se svěřit Váš automobil odbornému autoservisu, kde zkušený automechanik důkladně zkontroluje všechny části podvozku, pneumatiky a brzdový systém.

Při vstupní prohlídce lze odhalit následující závady:
   – poškození pružin (zlomení, nadměrná koroze)
   – únik kapaliny z tlumičů
   – roztržené gumové manžety kulových čepů
   – poškozené dorazy a prachovky tlumičů
   – poškozená gumokovová pouzdra závěsu kola a nápravy
   – popraskané nebo zkorodované brzdové vedení
   – příliš opotřebované nebo poškozené pneumatiky

Dalším krokem je kontrola případných vůlí na pohybujících částech závěsu, projevujících se klepáním při řízení, které naznačují poškození horního uložení vzpěry Mac Pherson. Po odhalení některé z výše uvedených závad musí následovat okamžitá výměna poškozených dílů.

Zvláštní pozornost věnujte stavu tlumičů, protože ty společně s pneumatikami a brzdami rozhodují o brzdné dráze vozidla. Správně fungující tlumiče taktéž ovlivní chování vozidla při projíždění zatáček, popřípadě při úhybném manévru.

Tlumiče – bezpečnost
Tlumiče zajišťují kontakt pneumatik s povrchem a omezují nekontrolovatelné pohyby závěsu kola.  V okamžiku ztráty přilnavosti kol k povrchu existuje reálné nebezpečí, že ztratíte kontrolu nad vozem. Z toho důvodu jsou tlumiče jedním z nejdůležitějších prvků, které ovlivňují bezpečnost a pohodlí jízdy.

Nefunkční tlumiče stěžují činnost moderních elektronických brzdových systémů (ABS), systémů pohonu (ASR), a také systémů pro elektronickou stabilizaci jízdní dráhy (ESP). Ve vozidlech vybavených ABS při brzdění na nerovném povrchu z rychlosti 80 km/h způsobují nefunkční tlumiče prodloužení brzdné dráhy přibližně o 5 m ve srovnání s automobily bez ABS. Ve všech vozech ovlivňují opotřebené tlumiče prodloužení brzdné dráhy přibližně o 14%.

Při popisu kontrolních úkonů jsme se cíleně zaměřili na díly tlumící vibrace zavěšení kol vozu, které mají bezprostřední vliv na bezpečnost a pohodlí při jízdě. Abyste spokojeně a bez problémů absolvovali plánovanou cestu, je důležité zkontrolovat také ostatní komponenty.

RYCHLÝ TEST – FUNKČNOST TLUMIČŮ A BEZPEČNOST PŘI JÍZDĚ
Pro zajištění bezpečnosti a obnovení původní funkčnosti systému zavěšení KYB doporučuje provádět výměnu tlumičů v párech na nápravě a pravidelně kontrolovat jejich technický stav.


Pokud jste zjistili třeba jen jediný z výše uvedených symptomů, okamžitě zkontrolujte tlumiče ve svém voze.

Abyste se vyhnuli jízdě s nefunkčním vozem, je zapotřebí pravidelně – nejlépe jednou ročně nebo každých 20.000 kilometrů – kontrolovat stav tlumičů v automobilu. Takové prohlídky se musejí provádět na stanici technické kontroly při každé kontrole STK.

Související články

Odpružení vozu, tak jak jste ho ještě neviděli
Odpružení vozu, tak jak jste ho ještě neviděli

Máte problémy s prodeji tlumičů, horního uložení a případně pružin? Možná vám pomůže video KYB s kamerou umístěnou přímo s pohledem na jednotku tlumič/pružina nebo spoustu dalších fotografií a informací z praxe, detailně popsaných v tomto článku, který připravila firma Elit CZ. Můžete tak svým zákazníkům názorně ukázat přesnou funkci těchto dílů, jak těžkou práci […]

Zatopené vozidlo a závěs kola
Zatopené vozidlo a závěs kola

Všichni jsme nedávno pozorovali, jaké škody napáchaly povodně na majetku a zdraví postižených spoluobčanů. Povodně si bohužel vzaly i životy několika lidí. Voda v určitých oblastech přišla tak rychle, že si lidé stačili vzít jen to nejnutnější a v rychlosti museli opustit bez dalšího svá obydlí. Díky tomu skončilo hodně vozidel zcela pod vodou, popřípadě […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!