Odpružení vozu, tak jak jste ho ještě neviděli

10. června 2013, 13:01

Máte problémy s prodeji tlumičů, horního uložení a případně pružin? Možná vám pomůže video KYB s kamerou umístěnou přímo s pohledem na jednotku tlumič/pružina nebo spoustu dalších fotografií a informací z praxe, detailně popsaných v tomto článku, který připravila firma Elit CZ.

Můžete tak svým zákazníkům názorně ukázat přesnou funkci těchto dílů, jak těžkou práci musí zavěšení jejich vozu pravidelně vykonávat při běžné jízdě a proč se jim nevyplatí výměnu odkládat. Je zcela nemožné, aby tyto díly (i ty originální) fungovaly pořád se stejnou účinností a charakteristikou i po 100.000 km nebo dokonce déle. Vše je o míře bezpečnosti a limitu jízdních vlastností (nebo potěšení z jízdy), které je zákazník schopen obětovat.

Na videu je vidět extrémní namáhání soustavy pružina + tlumič a jeho horní uložení v běžných jízdních stavech reálného provozu. Níže naleznete detailní popis, další zajímavé informace, obrázky z praxe i teorie a několik doporučení týkající se výměny uvedených dílů.

Pružiny a tlumiče:
Oba komponenty musí během 100.000 km provozu vykonat DESÍTKY MILIONŮ KMITŮ! Jak tlumiče, tak i pružiny ztrácí významnou část projektovaných vlastností (tuhosti u pružin a účinného tlumení u tlumičů). Většina řidičů si však na zhoršené jízdní vlastnosti vozu pomalu zvyká a tuto změnu často vůbec nezaregistruje. Jízdní vlastnosti a tím i aktivní bezpečnost (kontakt kola s vozovkou a zatěžování jednotlivých kol vlivem snížené tuhosti pružin)  je tak neustále výrazně snižována (delší brzdná dráha, jízdní vlastnosti, riziko aquaplaningu, v extrému možné zmatení ESP atd.) Navíc se více opotřebovávají pneumatiky a s narůstajícím kilometry dochází k většímu zatěžování i dalších dílů zavěšení.

Srovnání brzdné dráhy z 80km/h u stejného vozu s ABS a bez něj a ve srovnání nových tlumičů a tlumičů opotřebovaných – resp. s poloviční účinností. Je zde patrný mnohem větší efekt prodloužení brzdné dráhy právě u vozů s ABS. Situace je ještě horší v případě nutnosti zásahu systému ESP (pracuje ještě rychleji a tedy potřebuje garantovanou přilnavost kola k vozovce).
   
Tlumiče se sníženou účinností (běžně již kolem 80.000 km) způsobují delší brzdnou dráhu (podrobně viz graf výše), horší jízdní vlastnosti (kolo je méně častěji  v kontaktu s vozovkou) a snižuje se rychlost vzniku aquaplaningu. V kombinaci s opotřebovanými pružinami, které ztratily svoji projektovanou tuhost, se všechny jevy ještě zesilují.

Elit i většina renomovaných výrobců doporučují zkontrolovat tlumiče a odpružení nejpozději při 80.000 km a pokud je třeba, nechat je vyměnit.  Při cca 150.000 km je již většina těchto dílů daleko za svými projektovanými vlastnostmi (především u vozů nižších tříd), ačkoliv to citlivý řidič nemusí stále zaznamenat. Dobrý řidič, ale plavné chování pozná. Na to samozřejmě, ale v servisech spoléhat nemůžete, a proto se vyplatí provést vždy testovací jízdu ještě před samotným servisem a zákazníkovi pak výměnu případně doporučit. Špatný vůz se projevuje houpavější jízdou (mylně zaměňovanou s relativním komfortem), s většími náklony karoserie a především na hrbolatých cestách je cítit, že pneumatiky až příliš moc odskakují, místo toho aby byly přilepeny k vozovce a mohly tak přenášet hnací (nebo brzdné) síly a zároveň boční síly a držet tak vůz pevně na vozovce i v rychleji projížděných zatáčkách. Takové chování je samozřejmě odlišné model od modelu vozu, ale společné rysy jsou podobné všude. Výše popsané chování je ještě více markantní v případě naloženého vozu.

V případě pružin je doporučeno je měnit je vždy, pokud je poškozena barva a jsou napadeny korozí až na samotný drát – v tuto chvíli již dávno nemají projektovanou tuhost a je zde vysoké riziko prasknutí, což je extrémně nebezpečné. Jejich výměna, bez ohledu na optický vzhled, již po 100.000 km a je na zvážení, pokud je vozidlo výrazně zatěžováno, případně má-li majitel požadavek na vynikající jízdní vlastnosti. Po 150.000 km by měla být téměř samozřejmostí. Ideální je, ale vyměnit pružiny zároveň s tlumiči.

Typické fotografie problémů u vinutých pružin:
Foto č.1. – pružina napadená silnou korozí. V takovém stavu by měla být okamžitě vyměněna i s druhou pružinou v páru (do tohoto stavu by ale vozidlo nikdy nemělo dospět). Kromě rizika prasknutí – (extrémně nebezpečné pokud se stane při rychlejší jízdě), má vůz rovněž výrazně horší jízdní vlastnosti kvůli snížené tuhosti pružin
Foto č.2. – pružina typicky prasklá v posledním závitu, kvůli zanesené dosedací misce. Možné řešení viz "TIP" níže.
Foto č.3 – I pokud není pružina zasažena korozí, přesto může vozidlo mít a v praxi často i má výrazně zhoršené jízdní vlastnosti než tomu bylo s novými pružinami. Kvůli snížené tuhosti  – často již kolem 100.000 km (vymačkaná pružina na poslední foto vlevo) dochází v nejen zatáčkách, ale i při brzdění a rozjíždění k většímu propružení a tím i k více kmitům zavěšení. Dohromady s opotřebovanými tlumiči vytváří nebezpečné stavy. Navíc se tak výrazně více než normálně opotřebávají brzdy i pneumatiky přední nápravy.

Na konec se hodí zmínit, že pružiny u některých dnešních vozidel často praskají již po velmi krátké době (nezřídka i po 40.000 km) a to z toho důvodu, že automobilky přistoupily na snižování bezpečnostního koeficientu a v honbě za co nejnižšími náklady a hmotností zároveň dochází při špatné souhře okolností k tomu, že pružiny praskají takto brzo. Souhrou okolností je myšleno často přetížené vozidlo, tuhá zima s hodně solením atd. To se velmi často týká francouzských vozidel. Od výrobců jako je KYB nebo Lesjofors pak zákazník dostane mnohem lépe dimenzované pružiny.

UPOZORNĚNÍ: Tlumiče i pružiny měňte naprosto vždy v páru. Toto je naprosto zásadní pro odpovídající jízdní vlastnosti. Je menší zlo tyto díly často nevyměnit vůbec, než ponechat na jedné straně původní díl a na druhé namontovat nový. Ve většině případů totiž dojde k velmi nevyváženému zatěžování jednotlivých stran (pružiny s různou tuhostí) a spolu s jinými tlumiči se pak i různě sjíždí pneumatiky, opotřebovávají díly podvozku a celkově může z vozidla z hlediska jízdních vlastností vzniknout zajímavý paskvil. Takové vozidlo pak může být v limitních stavech velmi nebezpečné, především pak v kombinaci s ESP.

TIP: Při kontrole zavěšení se pokuste vždy pořádně vyčistit dosedací misky, kde jsou uloženy spodní části pružin. Právě zde dochází k jejich prasknutí, protože se zde hromadí prach, kamínky, voda a posypová sůl a vzniká tak živné prostředí pro řízenou destrukci pružin. V případě misek vzpěr McPherson s nedostatečným odvodem vody velmi pomůže zvětšení těchto děr nebo navrtání nových.

Horní uložení:
Zde dochází k absorpci všech dynamických rázů, které nejsou pohlceny tlumičem. Všechny projeté díry a propružení nadoraz se podepisuje na životnosti horního uložení a zpětně pak ovlivňuje životnost tlumičů i pružin. Nechte ho tedy vždy vyměnit i spolu s tlumiči. Je to naprostá nutnost! Nové tlumiče na staré horní uložení znamenají automatické zkrácení jejich životnosti, v extrému jejich rychlé zničení.

Příslušenství tlumičů (doraz s manžetou):
Samozřejmostí při výměně tlumičů a horního uložení je pak i výměna příslušenství tlumičů (doraz s manžetou). Ty jsou vždy prodávány v sadě na nápravu a zřídka stojí více než 700 Kč, často však mnohem méně. V případě, že nedojde k jejich výměně je zde značné riziko, že dojde k jejich prasknutí během života tlumiče. Tím pak dochází k poškozování pístní tyče (prach, voda, sůl) a jeho těsnění, tak, že tlumič časem začne téct a jeho životnost tak vstoupí do poslední fáze. Prasklý doraz pak znamená možnost okamžitého zničení tlumiče nebo přetěžování horního uložení. Polyreutanový materiál dnes používaný k výrobě těchto dílů má skvělou vlastnost v měkké charakteristice, takže pokud jde vůz na doraz, není to taková rána jako tomu bylo starších vozů. Velkým negativem je ale právě to, že praská zcela nenadále. PROTO TYTO DÍLY OPRAVDU MĚŇTE VŽDY SPOLU S TLUMIČI!
 
JAKÉ ZNAČKY TLUMIČŮ A PRUŽIN TEDY ZVOLIT?

Na trhu je obrovské množství značek, ze kterých si můžete vybrat. Vzhledem k jejich cenovému rozpětí, musí být každému jasné, že jsou mezi nimi doslova propastné kvalitativní rozdíly. To se týká jak pružin, tak ale především tlumičů. Na toto téma firma KYB uskutečnila opravdu zajímavý a v našich podmínkách velmi netypický srovnávací test několika značek tlumičů. Na obrázcích níže naleznete pár krásných příkladů z tohoto testu, zatím však s nezveřejněnými jmény. Výsledky jsou pro některé značky velmi špatné, především u jedné známé nás spousta věcí šokovala – a to jak případě tlumících sil, tak v případě lajdáckého technického řešení, které bude mít pro tlumič fatální následky.

Chcete se dozvědět kdo je kdo a rovněž více dalších informací? Sledujte web firmy Elit a ELIT magazín…

Na obrázcích nahoře vidíte zadní tlumiče na Renault Clio II. od jedné nejmenované "prémiové" značky. Do prvovýroby je svého času dodávala KYB a dnes se pro aftermarket vyrábí v továrně KYB poblíž Pardubic. Na grafu níže pak vidíte pro tento vůz srovnání průměrné tlumící síly při stlačení  u několika značek. Jedná se o průměr ze 3 provedených měření při různých rychlostech pístní tyče. Požadavek Renaultu na tlumící sílu při stlačení byl svého času 400N. To je cílová hodnota, která má určitou toleranci. U starších vozů není na škodu, pokud je tlumící síla jak při stlačení, tak při roztahování lehce vyšší než tomu bylo u nového vozu. A to z důvodu již poněkud horšího stavu celého podvozku. Tlumič KYB zde dosáhl hodnoty 465N, tlumič č.7 pak 461N – tedy vzhledem k výše uvedenému naprosto ideální. Další značka (č.2) dosáhla už příliš vysoké hodnoty, všichni ostatní pak zase výrazně méně, což bude mít velmi negativní vliv na jízdní vlastnosti. Naprosto nejnižší hodnotu 200N (tedy přesně polovinu oproti požadavku OE!!) vykázal tlumič č.3 "prémiové" značky, který je navíc naplněn plynem dírou v plášti, která byla následně hrubě zavařena a co je ještě horší, spodní oko je vyrobeno nikoli z trubky, ale z pásoviny, která se vytáhne do elipsovitého tvaru (tlumič pak přestává plnit funkci). Tato pásovina měla již jako nová poškozený svár. Toto je naprosto neakceptovatelné – vše viz fotografie.

V ELITu můžete zakoupit vždy to nejlepší, co v daném segmentu existuje. V případě originálních dílů naleznete v nabídce tlumiče od největšího světového výrobce a dodavatele do prvovýroby na světě – japonské KYB nebo světové dvojky, ale zároveň evropské jedničky – německého SACHSu. V segmentu typicky aftermarketových dílů jsou to pak tlumiče jednoho z největších evropských výrobců, španělské ALKO, jehož tlumiče jsou kvalitativně srovnatelné s těmi originálními. Tato firma je zároveň jedničkou v prvovýrobě mezi výrobci tlumičů pro nákladní návěsy.

V případě pružin to s velkým rozdílem mezi značkami platí také, avšak kvalita pružin je dnes velmi bídná již i u originálních dílů velkého množství automobilek. Někteří výrobci pro aftermarket, ale na trh dodávají pružiny, které jdou s kvalitou ještě níže a to díky levnější technologii výroby, která například vůbec neaplikuje tryskování, pružiny jsou i v případě silných drátů tvářeny za studena, mají slabou antikorozní úpravu atd. Tím se snadno dosáhne velmi nízké ceny, avšak je zásadně ovlivněna životnost a trvalé mechanické vlastnosti, které jsou nezbytné pro dobré jízdní vlastnosti po celou dobu životnosti. Značky KYB a LESJOFORS jsou stejně jako u tlumičů tím nejlepším co lze na trhu koupit, ačkoliv cenový rozdíl není oproti méně kvalitním značkám tak markantní jako je tomu tlumičů. Speciálním případem jsou pak špičkové pružiny od německého EIBACHU, které nejenom zásadně vylepší jízdní vlastnosti (což ocení  především "zatáček chtiví" řidiči), ale zároveň jde z kvalitativního hlediska o absolutní špičku, jelikož tento výrobce spolupracuje se sportovními divizemi automobilek a dodává i do F1, takže vyrábět to nejlepší je pro něj běžný standard.

Související články

Tlumiče-pružiny a jejich kontrola před zimou, aneb každý cm při brzdění se počítá
Tlumiče-pružiny a jejich kontrola před zimou, aneb každý cm při brzdění se počítá

Už je to tady zase. Ranní teploty nám začínají klesat k nule a u většiny z Vás se začnou v servisech objevovat vozidla na přezouvání pneumatik a také vozidla svědomitých majitelů, kteří budou po Vás chtít provézt kontrolu vozidla před zimou. Nemá smysl zde důležitost této kontroly nějak rozvádět, neboť každý motorista na vlastní kůži […]

KYB a tým Toyoty na Dakaru
KYB a tým Toyoty na Dakaru

KYB Corporation poskytuje sponzorství a technickou podporu týmu Toyota Auto Body, jenž se zúčastní náročné dakarské rally v roce 2014. Tým pojede s vozidlem Toyota Land Cruiser. Pro toto speciálně upravené vozidlo KYB vyvinula sportovní  tlumiče, které vozidlu zajistí bezpečné ovládání v závisloti na povrchu po kterém se bude závodit. Proto mají tlumiče plně nastavitelnou […]

KYB radí: Připravte si auto na dovolenou
KYB radí: Připravte si auto na dovolenou

Období dovolených je doba, kdy se mnoho z nás rozhodne, že vyrazí na cesty. Stejně jako si s předstihem plánujeme odpočinek, tak se doporučuje s vhodným předstihem provést i prohlídku vozu. Dobře fungující automobil představuje bezpečí na cestách a pohodlné cestování. Odborníci z automobilového oboru doporučují, abyste před delší cestou důkladně zkontrolovali technický stav vozidla […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!