Interaction: Broušení za mokra či za sucha?

12. května 2014, 15:40

Někteří z vás dávají v dnešní době stále ještě přednost mokrému broušení. A proč? Protože, když jste mistry svého oboru, dokážete za pomocí této techniky zbrousit povrch do dokonalého jemného vzhledu. Chce to velkou zručnost a také, přiznejte si, trpělivost. Tato léty zažitá a dnes již přežitá technika s sebou nese spoustu nevýhod. Zkusme si je lehce připomenout.

První z nich a rozhodně nejméně závažnou je pořádný nepořádek. Možná vám to přijde vtipné, ale bohužel je to „čistá“ pravda. Při broušení s přidáním vody vzniká dokonalá kašovitá hmota, kterou na botách roznášíte všude, kam se hnete. I po setření podlaha zůstává šedá, nevzhledná, samá šmouha a o původním povrchu si už můžete jen nechat zdát. Po zaschnutí je toto znečištění zdrojem prachu, který je na lakovně vždy nežádoucí.

Druhá, závažnější s sebou nese riziko předělání oprav. Pokud brousíte tmel pod vodou, vlhkost se snadno dostane až na samotný plech, kde nadělá pěknou neplechu. Povrch začne korodovat, což samozřejmě nepoznáte ihned, ale časem, až se váš zákazník vrátí s reklamací. Dále obyčejná voda obsahuje minerály (soli), které v plniči i po odmaštění zůstanou. Ty mají tendenci, i přes vrchní lak, pohlcovat vzdušnou vlhkost a vytváří tak postupem času nejrůznější vady.

Třetí, ne však poslední, nevýhodou je časová náročnost. V dnešní době, kdy čas je rozhodujícím faktorem a jde ruku v ruce s náklady na opravu, je rychlost opravy důležitá pro celkový úspěch v branži. Povrch po mokrém broušení nelze ihned lakovat, což, jak víte, by způsobilo další nepříjemnosti. Proto se musí nechat dokonale vyschnout, buď na vzduchu či za pomocí infrazářičů. To znamená rostoucí náklady na energie a prodloužení délky opravy.

Jak jste již určitě z uvedeného textu uhodli, suché broušení je přímým opakem. Při suchém broušení za pomocí dobrého odsávání nehrozí potopa ani následné dlouhé uklízení. Vyvarujete se korozi a navíc ušetříte soustu času i náklady na energie. Následné sušení totiž není vůbec třeba a na broušeném dílu lze ihned pokračovat v práci.

Nejen naši techničtí specialisté, ale i odborníci z řad výrobců brusných materiálů doporučují suché broušení. A zde je další z jejich argumentů.

Jelikož je těžké pouhým okem či dotekem přesně určit, jestli je povrch všude dokonale zbroušený, byl k tomuto účelu sestrojen přístroj zv. Perthometer. Ten zaznamenává odchylky, tedy nerovnosti na povrchu. Existuje jisté ideální rozpětí, ve kterém jsou doslova nepatrné nerovnosti tolerovány a cílem je zbrousit povrch tak, aby bylo dané rozpětí dodrženo. Zatímco suché broušení má více odchylek, avšak v přípustné toleranci, mokré broušení je jemnější a zdá se být dokonalejší. Správně, zdá se… Častým jevem je právě u mokrého broušení vybočení z ideálního rozpětí, což znamená sice méně malých nerovností, ale občasné výrazné vybočení. To se posléze zvýrazní nanesením další vrstvy materiálu. A jak k tomu dojde? Velice snadno, stačí malé smítko právě v používané vodě.

Na obrázku vidíte příklady suchého a mokrého broušení.

Doporučení tedy znáte. A jak to vidíte vy? Pokud se chcete dozvědět více o suchém broušení, obraťte se na technické specialisty a obchodní zástupce firmy Interaction.

 

Související články

Nové technologické centrum Carsystem
Nové technologické centrum Carsystem

Koncem měsíce dubna zahájilo svůj provoz nové plně vybavené technologické centrum Carsystem v německém Uetersenu. Zde se bude provádět testování nových produktů za pomoci nejmodernějších technologií a budou zde probíhat interní školení zaměstnanců. Tyto prostory jsou zároveň určeny k pořádání workshopů, seminářů a produktových školení pro zákazníky. Již nyní Interaction připravuje ve spolupráci se společností […]

Nový lak Spies Hecker – Rychlé schnutí na vzduchu
Nový lak Spies Hecker – Rychlé schnutí na vzduchu

Výjimečný lesk v kombinaci se schnutím na vzduchu bez použití sušicí kabiny (úspora nákladů na energie více jak 70%) nebo velmi krátkými časy sušení – Nový vrchní průhledný lak Permasolid HS Speed Clear Coat 8800 vytváří naprosto brilantní povrch. Spies Hecker vyvinul zcela nový vrchní průhledný lak založený na inovativní pojivové technologii. Ta zaručuje velmi […]

Interaction: Bezpečnost především
Interaction: Bezpečnost především

Při své každodenní práci je třeba neustále dbát na bezpečnost a ochranu zdraví. Jednou z nejdůležitějších ochranných pomůcek lakýrníka je ochranná lakovací maska. Proto je velmi důležité správně se věnovat její údržbě a pravidelné výměně filtrů. Životnost uhlíkových filtrů vždy udává jejich výrobce. U klasických polomasek s uhlíkovými filtry je obecně udávaná životnost 40 provozních […]

Rady a tipy techniku Spies Hecker pro strukturované barvy Peugeot
Rady a tipy techniku Spies Hecker pro strukturované barvy Peugeot

Po provedení řady praktických testů a proveření opravárenských technik pro nové matné strukturované barvy Peugeot, vydává Spies Hecker podrobné pokyny pro lakýrníky, volně ke stažení. Tyto aktualizované pokyny mají za cíl pomoci lakýrníkům reprodukovat, co nejpresněji, matný strukturovaný vzhled nových speciálních barev Peugeot Ice Silver a Ice Grey. „Nápadně drsný povrch mění svůj vzhled v […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!