Digitální inteligence Bosch v moderních převodovkách

10. června 2015, 9:22

Výrobce prvního automobilu se spalovacím motorem (1885) Karl Benz by asi nevěřil, jak se v čase proměnila jeho patentovaná motorová tříkolka. Dnešní moderní vozidla vyšší třídy sice až na malé výjimky musí stále řídit člověk, přesto mu v tom vydatně pomáhá řada miniaturních počítačů v podobě řídicích jednotek, jejichž úkolem je například řídit bezpečnostní systémy nebo „vyladit“ motor, aby pracoval efektivně z hlediska výkonu a zároveň s co nejnižším dopadem na znečištění životního prostředí.

Pohodlnější a šetrnější jízda z hlediska spotřeby – to jsou pro spotřebitele základní rysy automobilů s moderní automatickou převodovkou ve srovnání s ručním řazením. Automatika totiž dokáže přesně vybrat moment, ve kterém motor pracuje co nejefektivněji – u sériově vyráběných vozidel dokonce až s devíti převodovými stupni. Aby bylo vždy možné zjistit ideální provozní body motoru, vězí v moderních převodovkách velká digitální inteligence. Společnost Bosch dodává pro všechny hlavní typy převodovek jejich řídicí jednotky, senzoriku a elektromagnetické ventily. Řídicí jednotka je špičkovým minipočítačem a umožňuje komplexní řízení činnosti různých typů automatických převodovek. Tato moderní řídicí jednotka převodovky má dokonce 160krát vyšší výkon, než měl kdysi počítač prvního letu na měsíc.

Univerzální automatická převodovka s řídicí jednotkou Bosch
Klasická automatika: Osvědčená automatika automaticky řadí s programy řazení uloženými v řídicí jednotce. U některých vozidel má řidič také možnost řadit jiné převodové stupně pomocí přepínače na volantu. Tím se zamezí chybám při řazení. Osvědčená automatická převodovka má nejčastěji šest převodových stupňů. V současné době existují také vysoce účinné varianty s až devíti stupni.

Automatizovaná manuální převodovka
Tato převodovka kombinuje výhody automatické a manuální převodovky. Nabízí jak jízdní komfort automatické převodovky, tak také individuální řazení manuální převodovkou. Spojka je v klidovém stavu uvolněna a spotřebovává energii pouze pro zapnutí. Proto i tato převodovka šetří palivo a snižuje emise CO2.

Dvouspojková převodovka
Tato verze v sobě vlastně skrývá dvě oddělené převodovky. V jedné se řadí sudé převodové stupně a v druhé liché stupně. Dvě spojky dokáží bleskově přepínat mezi těmito dílčími převodovkami. To umožňuje především mimořádně rychlé řazení. Tuto komplexní souhru dvou dílčích převodovek dokáží zvládnout jen vyzrálé a výpočetně výkonné řídicí jednotky Bosch.

CVT (Continuously Variable Transmission)
CVT je automatika bez pevných převodových stupňů a zcela bez zpoždění při řazení. To znamená, že řidič může akcelerovat bez přerušení, protože hnací síla je vždy k dispozici. Vozidlo tak neřadí mezi převodovými stupni nahoru a dolů. To přináší další přídavný komfort především při jízdě v kopcích. Převodovky CV T jsou široce rozšířeny v Asii a Severní Americe.

eClutch
Bosch eClutch přináší pohodlí automatické převodovky i do ruční řadicí páky. Díky inovativní technologii se může řidič rozjet pouze sešlápnutím pedálu akcelerace. Se systémem eClutch není řízena převodovka, ale je pouze automatizována spojka. To znamená, že spojkový pedál pouze odešle elektrický signál do akčního členu, který pak ovládá spojku. Tato nízkonákladová alternativa je zvláště zajímavá pro malá auta, která jsou často ve městě v režimu „stop and go“. eClutch je atraktivní volbou také pro motoristy v rozvojových zemích.

Budoucnost techniky Bosch pro převodovky
Plachtění: Se systémem eClutch je s ručním řazením možno s vozidlem také plachtit, a šetřit tak palivo, jak to jinak lze pouze u moderních automatických převodovek. Přitom jde jen o rozšíření známé funkce Start/Stop, která dokáže ušetřit až deset procent paliva. Při této funkci se motor vypíná nejen při stání na semaforu, ale také během jízdy. Elektronický horizont: Bosch se snaží o propojení řízení převodovky a vysoce aktuálních dat z navigace. Navigační systém totiž zná celé okolí a může předat tyto znalosti automatice. To znamená, že automatika dokáže například zařadit neutrál a využívat pouze zbývající setrvačnost, když za dlouhou zatáčkou začíná obec. Tato ještě inteligentnější automatika s elektronickým horizontem může snížit spotřebu paliva až o dvoucifernou hodnotu procent.

Související články

Stěrače Bosch
Stěrače Bosch

Vedle moderních jízdních systémů, jako je ABS, ASR, ESP zvyšujících aktivní bezpečnost automobilů, jsou důležitým bezpečnost-ním prvkem také stírací lišty. Dobré stěrače zajišťují za všech povětrnostních podmínek dobrou viditelnost, a mají proto rozhodující význam pro bezpečnost řidiče i celé posádky. Stěrače Bosch znamenají pro řidiče i autoservisy v Evropě již velmi dlouho záruku kvality. To […]

BOSCH: Posilovač brzd je významným pomocníkem
BOSCH: Posilovač brzd je významným pomocníkem

Posilovač brzd podporuje sílu nohy při sešlápnutí brzdy a snižuje tím potřebné vynaložení síly. V kombinaci s hlavním brzdovým válcem je součástí brzdové soustavy osobních vozidel. Obě běžná provedení posilovačů brzd jsou podtlakový nebo hydraulický posilovač brzd. Konstrukce Brzdové systémy osobních vozidel jsou většinou vybaveny podtlakovými posilovači brzd. Ty využívají pro posílení síly nohy řidiče […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!