Správné nastavení napínáku rozvodového řemene u vozů Hyundai a Kia

23. listopadu 2020, 16:41

Během montáže nových rozvodů je nutné dávat pozor na správné nastavení napínáku rozvodového řemene. Jinak může dojít k nepříjemné poruše systému rozvodového řemene. Stává se to často u naftových motorů oblíbených vozidel Kia a Hyundai.

Příčina

Předčasné odstranění zajišťovacího kolíku má velmi negativní vliv na funkci napínáku, což vede k jeho předčasnému zničení a riziku vážného poškození motoru.

Řešení

Obr. 1. Namontujte nový napínák a utáhněte upevňovací šroub (1) momentem 55–60 Nm. Pak povolte imbusový šroub (2). Pomocí šestihranu otočte napínákem proti směru hodinových ručiček (3). Poté pomalu otočte hřídelí motoru o dvě otáčky ve směru hodinových ručiček.

nastavení napínáku rozvodového řemene u vozů Hyundai a Kia

Obr. 2. Imbusový šroub by nyní měl být v horní části štěrbinového otvoru. Zkontrolujte, zda jsou značky časování ve správné vzájemné poloze, a poté utáhněte imbusový šroub momentem 10 Nm.

Pak demontujte zajišťovací kolík napínáku, který by nyní měl být ve správné poloze.

Zmiňovaný napínák rozvodového řemene můžete najít například pod číslem značky Blue Print ADG07647 (OE číslo 24410-27000). Tento díl je součástí rozvodů vozů Hyundai Getz, I30, Santa Fé, Tuscon nebo Kia CEE’D, Sportage s naftovým motorem o objemu 1,5 a 2,0 litru.

Další technické informace najdete na partsfinder.bilsteingroup.com

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!