Servis plniček klimatizací se vyplatí

5. května 2016, 13:10

Stejně jako každý automobil, vyžaduje i plnička klimatizace pravidelnou údržbu a servis. Předejdeme tím mnoha problémům a velké finanční investici. Nejde jen o výměnu sušícího filtru a oleje ve vakuové pumpě, ale o celkové vnitřní vyčištění a seřízení stroje.

Další důvody jsou legislativní: Plnička je tlakové elektrické zařízení, které zachází se skleníkovými plyny, proto podléhá každoroční revizi podle vyhlášky EU 2006/40/ES.

Při zanedbání údržby může nastat několik vážných problémů. Mezi nejčastější patří tyto:
a) Zahlcený filtr – Za následek má vniknutí nečistot do kompresoru plničky a jeho následnou destrukci.
b) Starý olej ve vývěvě – Velké množství vody a nečistot. Vývěva se začne přidírat – malý výkon a velká hlučnost stroje.
c) Rozkalibrované váhy – nepřesné dávkování chladiva a provozních kapalin.
d) Poškozené těsnění – Únik chladiva dookolního prostředí, nepřesnost při testování klimatizačního okruhu.

Zimní období je pro takovou kontrolu ideální. Plnička není vytížena a je čas na veškeré servisní úkony. V ACI se zabývají servisem všech typů plniček, které jsou (nebo v minulosti byly) v nabídce. Poskytují nejen pravidelné kontroly, ale i záruční a pozáruční servis těchto strojů. Vlastní certifikáty na servisy plniček Valeo, CTR, Brain Bee a Robinair.

Aco taková revizní kontrola obnáší?
V prvé řadě je třeba objednat si servisního technika prostřednictvím e-mailu. Veškeré opravy se provádí u zákazníků na dílně. Není proto třeba plničku nikam převážet.

Popis jednotlivých kroků při kontrole:
– Celková kontrola stroje
– Kalibrace všech vah
– Kalibrace tlakového snímače
– Kontrola těsnosti zařízení

V případě potřeby: výměna těsnění, o-kroužků, filtrů, oleje ve vakuové vývěvě, výměna vadných komponentů
– Kontrola elektroinstalace
– Test pracovních cyklů
– Vynulování počítadel servisních intervalů
– Kompletní vnitřní vyčištění přístroje

Materiál používaný při servisu je stejný jako při výrobě strojů. Po ukončení revize je samozřejmostí vydání servisního protokolu a vylepení revizní známky na plničku.

Za roční revize klimatizačních a chladírenských zařízení s regulovanou látkou nebo f-plynem, kde je 3 a více kg uvedených látek v jednom zařízení, tj. za dodržování termínů a vedení evidenčních knih, je v plném rozsahu zákona zcela odpovědný majitel – provozovatel daného zařízení. Kontrola platnosti revizní známky, je další ze služeb, kterou ACI poskytuje. S dostatečným předstihem je zákazník informován o propadnutí revizní známky, aby bylo možné domluvit si termín servisu a zápis do evidenční knihy. V opačném případě tj. při propadnutí revizní známky, nese plnou legislativní zodpovědnost za nedodržení zákonem dané lhůty, provozovatel daného zařízení.

Objednávku ročního servisu můžete provést prostřednictvím e-mailu: klima@aci.cz. Uveďte adresu místa provozu plničky, telefonní kontakt, značku a typ stroje, případně sériové číslo.

Více na aci.cz.

Související články

Ramena zadních stěračů
Ramena zadních stěračů

Firma ACI rozšířila nabídku ramen zadních stěračů o stovky položek. Sortiment ZDE a více na aci.cz

Stahovačky Schneider
Stahovačky Schneider

Firma ACI snížila ceny stahovaček Schneider u více než 200 položek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!