Bezpečnostní ventil a vypouštěcí šroub oleje kompresoru klimatizace – jak je nezaměnit?

23. ledna 2023, 16:12

Při kontrole množství oleje v novém kompresoru klimatizace se občas stává, že se bezpečnostní ventil zamění za vypouštěcí šroub. Jak je rozlišit?

Při výměně kompresoru klimatizace je téměř vždy nutné upravit množství oleje. Většina kompresorů používá k tomuto účelu vypouštěcí šroub. Pro úplné vypuštění oleje z kompresoru je nutné jej vyšroubovat. Poté se odměří potřebné množství oleje pro celý systém klimatizace a olej se nalije zpět vypouštěcím otvorem.

V nejhorším případě je při této činnosti možné zaměnit bezpečnostní ventil (přetlakový ventil) za vypouštěcí šroub. To se může stát například tehdy, když je šroub zakrytý a není na první pohled vidět. To znemožňuje vypouštění nebo doplňování oleje, a to i po vyjmutí ventilu. Protože se nachází na vysokotlaké straně, olej se nemůže dostat do prostoru, kde by měl být.

Pozor na záměnu vypouštěcího šroubu
Obrázek 1: Vypouštěcí šroub (vlevo) a bezpečnostní ventil (vpravo) na výstupu vysokotlaké strany
Bezpečnostní ventily klimatizace
Obrázek 2: Bezpečnostní ventily v různých provedeních

Funkce bezpečnostního ventilu kompresoru

V případě poruchy nebo zablokování klimatizačního systému se bezpečnostní ventil otevře při dosažení definovaného tlaku a chrání tak systém před poškozením způsobeným nadměrným nárůstem tlaku. Mnoho bezpečnostních ventilů je vybaveno těsněním, ale existují i verze bez něj. Pokud je těsnění porušeno nebo jsou na ventilu viditelné zbytky oleje nebo kontrastní látky, lze předpokládat, že se ventil otevřel v důsledku závady, proto by měl být bezpečnostní ventil vždy kontrolován v rámci kontroly celého systému.

Důležité!

Při výměně kompresoru je třeba pokaždé upravit množství oleje, aby nedošlo k poškození v důsledku příliš nízké nebo vysoké hladiny oleje. Těsnění se musí vyměnit při každém zásahu do přípojek, přičemž před instalací se těsnění navlhčí čistým kompresorovým olejem, aby se předešlo poškození.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!