Cebia zjišťovala, co motoristy nejvíc zajímá při koupi ojetiny

23. listopadu 2015, 15:24

Společnost Cebia provedla v období srpna až října průzkum mezi zákazníky, kteří si kupovali ojetý vůz. Průzkum byl zaměřen na nákupní chování, povědomí o hrozících rizicích a na hlavní body zájmu zákazníků. Průzkum proběhl formou hloubkových osobních rozhovorů na množině 228 respondentů. Zároveň byla provedena analýza chování 10.257 uživatelů systému AUTOTRACER. Cebia tak mimo jiné zjistila, že lidé se při koupi ojetiny nejvíc zajímají o servisní historii, záznamy stavů tachometru a škodní události. Tyto informace potvrzují v praxi i dotázaní prodejci ojetých vozidel.

„26% dotázaných zákazníků uvedlo, že se prvořadě zajímají o servisní historii, ale zároveň nadpoloviční většina z nich nevěří údajům zapsaným v servisní knize. Tato priorita je pochopitelná, protože právě pravidelnost a kvalita servisní péče je jedním z předpokladů koupě dobrého auta,“ komentoval výsledky průzkumu Martin Pajer,“ ředitel společnosti Cebia. „Na druhé příčce v pořadí zájmu se s 23% umístil průběh kilometrového nájezdu, tedy obavy z koupě stočeného auta. Třetí v pořadí zájmu jsou s 22% záznamy o škodných událostech. I toto je pro zákazníky velmi cenná informace, protože prodělané havárie a jejich opravy mají často vliv na jízdní vlastnosti i bezpečnost auta. Všechna uvedená rizika mají zásadní vliv nejen na technickou kondici vozidla, ale také na jeho cenu. Uvedené preference zákazníků byly potvrzeny i analýzou návštěvnosti a pohybu zákazníků v jednotlivých sekcích systému AUTOTRACER. Bohužel však z průzkumu i analýzy webu také vyplývá, že zákazníci zatím tolik nevěnují pozornost původu vozidla (10%), tedy prověření v zemi odkud bylo dovezeno a jeho identifikaci, tedy kontrole, zda se skutečně jedná o vozidlo, které je uvedeno v jeho dokladech. Přitom právě tyto vady můžou mít fatální následky pro majitele vozidla, protože mu ho může zabavit policie. Zákazníci rovněž podceňují oblast prověření technického stavu vozidla (12%), kde většina z nich spoléhá na svůj úsudek. Zcela na okraji zájmu je pak obava z toho, že kupované vozidlo je stále na leasing nebo dokonce v databázi odcizených vozidel,“ doplnil Martin Pajer.
 

Společnost Cebia požádala o sdělení praktických zkušeností několik autobazarů různé velikosti a zaměření a také spolupracující společnost Autotým. 

„Ročně v regionu střední Evropy prodáme kolem 65.000 vozů. Naše call centrum za stejnou dobu vyřídí přes tři miliony telefonátů zájemců o koupi. Za posledních 20 let jsme obsloužili 1,6 milionu prodávajících a kupujících. Vedeme si podrobné statistiky obav zákazníků, a mezi nimi je stáčení kilometrů dlouhodobě na prvním místě, kde těsně soupeří s dotazy na technický stav automobilu. Odcizení nebo leasing vozu jsou zcela na okraji zájmu, protože lidé vědí, že takové vozy seriózní prodejce v nabídce mít nemůže, a jejich prověření provádí automaticky,“ uvedl provozní ředitel AAA AUTO Petr Vaněček.

„Sledujeme zajímavou změnu v trendu zákaznických preferenci tykajících informaci o ojetém vozidle. Zatímco ještě před rokem se zákaznici orientovali hlavně podle poctu ujetých kilometru, dnes je zajímá především reálný technický stav vozu a jeho právní čistota. Tedy zda není například v exekuci nebo v zástavě u nějaké finanční instituce,“ říká své zkušenosti Filip Kučera, ředitel marketingu společnosti AutoESA.

„Na prvním místě je i u našich klientů zájem o servisní historii a na druhém kilometrový průběh spolu s historií škod. Zde si netroufám označit jasně pozici 2 a 3. Osobně bych řekl, že je to tak půl na půl,“ vyjádřil svůj názor Radovan Djelmo, ředitel autobazaru DAVOCAR.

"Chuť českých zákazníků hledat pravdu se každoročně zvětšuje. Bohužel jim zatím chybí vůle pravdu dosledovat. Ať už jde o najeté km, technický stav nebo právní čistotu. Přitom pár set korun a trocha času může mnohdy ušetřit roky trápení se špatně vybraným vozem," říká Michal Tomaštík, vedoucí autobazaru D1 CARS.

„Společnost Autotým poskytuje poradenství při nákupu ojetých vozů a z výzkumů, které v této oblasti provádíme, vyplývá, že lidi při výběru ojetého vozu nejvíce zajímá jeho skutečný technický stav,“ reaguje na chování zákazníků společnosti Autotým s.r.o. její výkonná ředitelka Jarmila Kowolowská.

Související články

Cebia: Historii ojetých vozů si prověřuje stále více kupujících a prodejců ojetin
Cebia: Historii ojetých vozů si prověřuje stále více kupujících a prodejců ojetin

Letos byl zaznamenán 35% nárůst zákazníků, kteří si prověřují auto v systému AUTOTRACER. Jaké jsou příčiny růstu? Větší informovanost motoristické veřejnosti o podvodech hrozících při nabízení a prodeji ojetých aut a zvýšení objemu dat, s nimiž náš systém AUTOTRACER pracuje, a který nyní čítá téměř miliardu záznamů. Letos jsme také se spuštěním nové verze systému zavedli řadu nových funkcionalit, jako jsou […]

Cebia: Proč se do ČR dovážejí staré ojetiny a ty pěkné české se vyvážejí?
Cebia: Proč se do ČR dovážejí staré ojetiny a ty pěkné české se vyvážejí?

Společnost Cebia, která dlouhodobě sleduje a analyzuje trh ojetých vozidel, upozorňuje na alarmující nárůst dovozu nekvalitních ojetin do ČR. Od počátku roku 2015 vzrostl počet dovážených ojetých vozidel o 24%. Dovážena jsou převážně stará vozidla, téměř polovina je starší 10 let. Zájemci o dovážené ojetiny většinou bez transparentní historie si neuvědomují zvýšená rizika u těchto […]

Cebia čelí praktikám nekalého konkurenčního boje
Cebia čelí praktikám nekalého konkurenčního boje

Společnost Cebia byla napadena společností Car Detect, která dnes zveřejnila tiskovou zprávu. V té tvrdí, že Cebia získává stavy tachometrů způsobem, který není v souladu s českou legislativou, resp. se zákonem na ochranu osobních údajů a dobrými mravy obecně. Car Detect se odvolává na nedávné podobné napadení společnosti Cebia ze strany Asociace autobazarů (APPAA). Ve […]

Cebia Verify: Seznam prodejců ojetých vozů, kteří poskytují na svém webu prověření
Cebia Verify: Seznam prodejců ojetých vozů, kteří poskytují na svém webu prověření

Vybrat si poctivý autobazar není lehké. Podle čeho se orientovat? Například podle toho, že se prodejce nebojí, že si zákazník prověří nabízené auto před koupí. Spolu s uváděním celého VIN kódu je to signál, že se chová k zákazníkům transparentně. Právě z těchto důvodů jsme připravili nový program Cebia Verify. Jeho cílem je zveřejnit ty prodejce, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!