Stále větší rozmanitost motorových olejů představuje nebezpečí pro řidiče

13. března 2017, 6:00

Výrobci aut požadují stále nové oleje a rozmanitých druhů olejů je stále více a více. LIQUI MOLY uvádí na trh dva exempláře nejnovější generace olejů: Top Tec 6100 a Top Tec 6200. Oliver Kuhn, zástupce ředitele olejové laboratoře společnosti LIQUI MOLY, vysvětluje výhody mimořádně řídkých olejů a varuje před riziky řidiče a autoservisy.

Proč jsou motorové oleje stále řidší?
Oliver Kuhn: Za tím vězí výrobci aut. Jejich auta mají spotřebovávat čím dál méně paliva a vydávat čím dál méně výfukových plynů. Aby toho dosáhli, využívají mnoho různých možností. Jednu z nich představuje motorový olej. Olej sice maže motor, ale zároveň ho také brzdí. Hustý olej brzdí motor intenzivněji než řídký olej. Díky řídkému oleji se dá snížit spotřeba o dvě až tři procenta.

Mám nyní také používat řídký motorový olej?
Pouze v případě, že je k tomu určený váš motor. Řídký olej způsobuje v běžném motoru značné opotřebení a zakrátko vede i k obrovskému poškození motoru. Jestli bylo dosud používání vhodného oleje důležité, nyní je to nezbytné, protože jinak to začíná být opravdu nebezpečné. Proto je vždy nejprve třeba zkontrolovat v příručce nebo v našem olejovém průvodci na internetových stránkách www.liqui-moly.cz, zda je daný olej schválený pro příslušné auto.

Proč neexistuje olej, který by se hodil do všech aut?
Olej je dnes tekutým náhradním dílem, který je upravený přesně pro konkrétní typ motoru. Neexistuje olej pro všechna auta, stejně jako neexistuje brzdová sada pro všechna auta.

Máme v budoucnosti očekávat ještě řidší oleje?
Ano, trend nabírá tento směr. V oboru se už pracuje na viskozitách 0W-16 a 0W-12. Tyto viskozity se stále více přibližují vodě.

Více na stránkách LIQUI MOLY.

Související články

Nová generace motorových olejů LIQUI MOLY
Nová generace motorových olejů LIQUI MOLY

Stále efektivnější motory vyžadují stále efektivnější motorové oleje. Proto nyní německý specialista na oleje a aditiva, společnost LIQUI MOLY, uvádí na trh dva motorové oleje, které splňují nejnovější požadavky značek BMW a Volkswagen: Top Tec 6100 a Top Tec 6200. Představují generační skok v technologii motorových olejů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!