Stabilní výkon společnosti Bosch v České republice

9. června 2014, 10:01

V roce 2013 dosáhly tržby společnosti Bosch v České republice 1,4 miliard eur včetně dodávek ostatním společnostem Bosch a nekonsolidovaným legálním entitám. Jedná se o nárůst téměř 8 procent ve srovnání s rokem 2012. Tržby na českém trhu za rok 2013 dosáhly 430 milionů eur – což je stabilní výsledek v porovnání s přizpůsobenými čísly z roku 2012.

Společnost Bosch je přesvědčena, že pozitivní vývoj si udrží i pro rok 2014: „Po vynikajícím prvním čtvrtletí očekáváme v roce 2014 pokračování mírného obchodního růstu,“ řekl Klaus Huttelmaier, reprezentant Bosch Group v České republice, během zveřejnění výročních výsledků v Praze. Počet zaměstnanců zůstává na čísle 7.300.

Bosch v České republice je s ohledem na kvalitu velmi konkurenceschopný a usiluje o další růst. Abychom se neustále rozvíjeli, zaměřujeme se i nadále na štíhlé procesy a posílujeme výzkum a vývoj, obzvlášť v automobilové oblasti,“ řekl pan Huttelmaier. Vývojové centrum automobilové techniky v Českých Budějovicích, které zaměstnává více než 400 inženýrů a techniků, hraje v rámci výzkumné a vývojové sítě Bosch důležitou roli. Bosch neustále hledá vysoce kvalifikované zaměstnance, zvláště inženýry a techniky,“ dodal.

V průběhu posledních deseti let Bosch v České republice investoval téměř 900 milionů eur, z toho 62 milionů eur v roce 2013 a to především do závodů v Jihlavě a v Českých Budějovicích. Kromě toho Bosch také investoval 5 milionů eur do rozšíření Servisního centra elektrického nářadí Bosch v Mikulově. Díky této investici se jeho velikost ztrojnásobí z původních 3.000 na 9.000 metrů čtverečních. Centrum kromě českého trhu obsluhuje trh slovenský, maďarský, rakouský a částečně i německý.

Silný růst obchodní oblasti Automobilová technika
Obchodní oblast Automobilová technika navázala na silný růst z předchozího roku, který pokračoval i v prvním čtvrtletí roku 2014. Automobilová technika tvoří většinu obratu společnosti Bosch v České republice. Vedle dodávek místním výrobcům automobilů je větší část produkce určena zákazníkům z celého světa.

Výrobní závody v Jihlavě a v Českých Budějovicích mají v celosvětové výrobní a inženýrské síti Bosch strategický význam. Výrobky, jako například vysokotlaká palivová čerpadla common-rail pro vznětové motory, nádržové čerpadlové moduly nebo systém pro úpravu výfukových plynů DeNOX, jsou zde vyvíjeny, testovány a vyráběny ve větších objemech předtím, než se předávají dál pro sériovou výrobu v ostatních zemích. Oba závody si neustále drží vysoký standard kvality a procesů, což se promítá i v mnoha oceněních, které získaly: Jihlavský závod v loňském roce obdržel cenu TPM (Total Productive Maintenance) a za svoji kvalitu výroby získal již dříve ocenění Excelentní firma dle EFQM (European Foundation for Quality Management), nejuznávanější evropské instituce hodnotící obchodní excelenci. V roce 2013 získal závod v Českých Budějovicích taktéž interní ocenění Bosch Production System díky svým znamenitým dodávkám „just-in-time“.

Divize Automobilová technika – Aftermarket také pokračovala v růstu. Divize zvýšila své tržby z prodeje náhradních automobilových dílů a dále zkvalitnila svoji síť certifikovaných autoservisů pod značkami Bosch Car Service a Bosch Diesel Service.

Vývoj dalších obchodních oblastí
Obchodní oblast Průmyslová technika je v České republice zastoupena dceřinou společností Bosch Rexroth. Její tržby klesly v souladu s celkovým vývojem ve strojírenství; zejména obchod s hydraulickými pohonnými jednotkami byl slabý kvůli náročné obchodní situaci ve světě.

Divize Elektrické nářadí znovu významně přispěla k pozitivnímu vývoji v obchodní oblasti Spotřební zboží. Zvýšila své tržby a rozšířila své servisní centrum elektrického nářadí Bosch v Mikulově.

Pokud jde o vývoj v obchodní oblasti Energetika a technika budov, přetrvávající obtížná situace ve stavebnictví v České republice měla vliv především na divizi Zabezpečovací systémy. Na druhé straně divize Termotechnika zlepšila v roce 2013 svůj výsledek a dosáhla mírného jednociferného růstu tržeb. Závody divize Termotechnika v Krnově a Městě Albrechtice se zaměřují na výrobu kotlů na tuhá paliva a průmyslové kotle. V Krnově inženýři a technici Bosch vyvíjejí a testují kotle na tuhá paliva pod značkou Dakon tak, aby s jistotou plnily emisní normy platné v České republice.

Bosch se účastní pilotního projektu duálního vzdělávání
Bosch byl vybrán jako jedna z 16 společností, které se zúčastní celostátního vládního pilotního projektu POSPOLU (Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi) pro posílení praktického vzdělávání v České republice. „Místní pracovní trh vykazuje dlouhodobý nedostatek techniků a studentů s praktickými zkušenostmi,“ řekl Huttelmaier. „Jsme přesvědčení, že současný vzdělávací systém zaměřený především na teorii místo praxe, nabízí velký prostor pro zlepšení. Je třeba ho modernizovat a zajistit budoucí konkurenceschopnost České republiky,“ dodal Huttelmaier. Bosch díky své účastí v projektu k tomuto procesu modernizace přispívá. POSPOLU se zaměřuje na praktickou část středoškolského vzdělávání. Závody společnosti Bosch v Jihlavě a Českých Budějovicích získaly v projektu smlouvy na pilotáž pro roky 2014 a 2015. V těchto dvou letech budou závody vytvářet pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zprávy o svých modulech pro studenty a učitele.Bosch může využít své znalosti a zkušenosti s duálním vzděláváním z jiných zemí jako je Německo nebo Rakousko. Uvítal bych, kdyby tato státní iniciativa vedla k mnohem komplexnější a snad i povinné spolupráci mezi místními školami a firmami,“ uzavřel Huttelmaier.

Obchodní výhled pro rok 2014 pro Bosch Group
Bosch v roce 2014 očekává celosvětový růst tržeb mezi 3 a 5 procenty. Produkty a služby propojené s internetem jsou pro společnost jedním z ústředních bodů budoucího podnikání. Díky svému hardwarovému know-how a rozsáhlé technologické odbornosti, je Bosch, coby dodavatel technologií a služeb, dobře připraven se tímto směrem vydat. „Tradiční síla společnosti Bosch – potenciál inovovat, vysoká úroveň kvality, mezinárodní působnost a vzájemná integrovanost díky naší firemní kultuře – jsou v propojeném světě také velmi cenné,” řekl Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva Robert Bosch GmbH, na nedávné výroční konferenci společnosti v Německu. Navíc je firma ve vedoucím postavení na globálním trhu v oblasti mikromechanických senzorů (MEMS), což je klíčová technologie pro vzájemné propojování věcí s internetem. Senzory přinášejí nové technické možnosti asistence do každodenního života – například automatizované řízení nebo chytré budovy. Strategickým cílem společnosti Bosch je vytvořit řešení pro propojenou mobilitu, propojenou výrobu, propojené energetické systémy a propojené budovy.

Tiskový zpráva Robert Bosch odbytová, foto: Bosch

Související články

Společnost Bosch Engineering vyvíjí řídící jednotky pro systémy palivových článků
Společnost Bosch Engineering vyvíjí řídící jednotky pro systémy palivových článků

Už dnes je mobilita na mnoha letištích čistá a neprodukuje žádné emise. Stále více vozidel, které vidíte na letištních plochách – vlečné vozíky na zavazadla a další podporná pozemní vozidla – jsou poháněna elektřinou i systémem palivových článků. Společnost Bosch Engineering GmbH, dceřinná společnost 100% vlastněná společností Bosch, nabízí řídicí jednotky pro nulové emise právě […]

Mobiletron – novinka v sortimentu ELIT elektro
Mobiletron – novinka v sortimentu ELIT elektro

Firma Elit CZ rozšířila sortiment o produkty značky Mobiletron. Produkty značky Mobiletron jsou mezi elektro specialisty velmi dobře známy a díky výbornému  poměru kvalita/cena jejich popularita neustále roste. Mobiletron je spojován především s regulátory a diodovými můstky, ale ve skutečnosti nabízí mnohem více zajímavých elektro dílů, které najdete nově také v nabídce ELIT. Společnost ELIT tak nově […]

100 milionů systémů ESP od společnosti Bosch
100 milionů systémů ESP od společnosti Bosch

Společnost Bosch vyrobila od zahájení sériové výroby v roce 1995 již 100 milionů systémů ESP – a díky tomu významně přispěla k vyšší bezpečnosti silničního provozu. Elektronický program stability udržuje vozidlo bezpečně na vozovce, když je kluzká či když vozidlo vjede příliš rychle do zatáčky. Takto se předejde smyku, který může mít velmi neblahé následky. […]

Firma Bosch Diesel s.r.o. v Jihlavě získala ocenění „Exportér roku 2014“
Firma Bosch Diesel s.r.o. v Jihlavě získala ocenění „Exportér roku 2014“

Dne 16. prosince 2014 byli v Kaiserštejnském paláci v Praze oceněni nejlepší čeští exportéři. Jubilejní dvacáté vyhlášení výsledků soutěže „Exportér roku 2014“ se konalo pod záštitou Hospodářské komory ČR. Firma Bosch Diesel s.r.o. v Jihlavě získala v této renomované soutěži první místo v kategorii „Exportér s největším objemem exportu 2013 – Kraj Vysočina“, zároveň i […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!