SKF promění Schweinfurt v „metropoli velkorozměrových ložisek“

1. února 2016, 12:43

V německém Schweinfurtu v této době probíhá stavba nevídaných rozměrů, do které se společnost SKF rozhodla investovat 40 mil Euro. Jedná se o výstavbu nejvýkonnějšího zkušebního centra pro velkorozměrová ložiska na světě. Německý Schweinfurt byl zvolen z toho důvodu, že se zde nachází výrobní závod, ve kterém se vyrábí velkorozměrová ložiska pro větrnou energii.

Do tohoto komplexu budou umístěna dvě nová zkušební zařízení. Větší je určeno především k testování aplikací pro větrnou energii. Je to první zkušební zařízení na světě, které umožní testovat nejen samotné hlavní ložisko větrné turbíny, nýbrž i celé uložení – to znamená včetně dílů zákazníka. Navíc bude přizpůsobeno i pro budoucí konstrukční návrhy uložení, např. turbín o výkonu 10MW či ještě větším.

Druhé menší zkušební zařízení bude testovat velkorozměrová ložiska v nejrůznějších provedeních pro ostatní průmyslová odvětví. Umožní dosáhnout takových zatížení a rychlostí otáčení, které mnohonásobně předčí vše, co bylo dosud možné. Kombinace vysokých otáček a extrémních zatížení dokazuje, že ani to "menší" zkušební zařízení nebude mít konkurenci.

Právě neobyčejně vysoký výkon zkušebního centra umožní sledovat tyto děje z úhlů, ze kterých to doposud možné nebylo. Budou tak získány poznatky, které se dále využijí k lepšímu "přiblížení realitě" stávajících výpočetních simulačních modelů. Pro zákazníky z toho vyplývá, že SKF tak dokáže lépe přizpůsobit návrh ložiska pozdějším provozním podmínkám. Jinými slovy: přesně přizpůsobené optimalizované řešení navržené pro konkrétní aplikaci přinese výhody především zákazníkovi. Takové uložení se bude vyznačovat nadprůměrnou výkonností, mnohem vyšší odolností, delší trvanlivostí a v neposlední řadě také výrazně vyšší účinností.

Na stránkách www.skf.de/testcenter je možné pomocí webových kamer sledovat, jak postupně zkušební centrum roste. Tyto záběry pak budou také použity na výrobu časosběrného filmu, který bude zachycovat průběh celé výstavby zkušebního centra. Pokud se vše obejde bez komplikací a stavba bude pokračovat dle plánu, je předpokládané dokončení naplánováno na rok 2017.

Související články

Padl rozsudek o padělcích ložisek za 28 milionů korun
Padl rozsudek o padělcích ložisek za 28 milionů korun

Společnost SKF v České republice vyhrála soudní spor s prodejci ložisek o porušení ochranné známky na 27.180 kusech ložisek v hodnotě 28.000.000 Kč. Ložiska byla neoprávněně označena ochrannou známkou společnosti SKF. Že se jedná o padělky, potvrdil soudní znalec. Celý případ odstartoval, když Policie ČR v roce 2009 zabavila na Ostravsku téměř 30 tun padělaných […]

Společnost SKF otevírá nový závod pro těsnění v Mexiku
Společnost SKF otevírá nový závod pro těsnění v Mexiku

Společnost SKF dnes oznámila otevření nově vybudovaného závodu ve městě Zapopan v Mexiku. Nový výrobní závod je umístěn v blízkosti stávajícího závodu na výrobu těsnění ve městě Guadalajara, což umožňuje další rozšiřování výroby, převážně pro výrobce originálního zařízení v automobilovém průmyslu v Severní Americe. Stephane Le Mounier, prezident pro automobilový a letecký průmysl, k tomu […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!