Bloková výjimka: Toyota prohrála soud ve Francii

2. dubna 2013, 19:00

Francouzská federace spotřebitelů „ UFC Que Choisir „vyhrála soudní spor proti francouzské Toyotě. Spor se týkal protiprávnosti všeobecných obchodních podmínek prodeje a záruky japonského výrobce.

20. března 2013 francouzský odvolací soud vydal konečné rozhodnutí (rozsudek č. 272), čímž potvrdil ustanovení všeobecných obchodních podmínek prodeje a záruky nabízených firmou Toyota Francie za nezákonné.

Dle všeobecných podmínek automobilky byly „Bezplatné záruční opravy“ garantovány pouze v autorizované servisní síti Toyota.

Předchozí rozsudek soudu byl vydán ve prospěch výrobců automobilů, kdy dle soudu předpisy Toyoty nejsou v rozporu s právními předpisy. Nyní byl tento rozsudek zrušen a je nyní v souladu s platnými evropskými právními předpisy.

Samuel Tschannen, odpovědný za rozvoj automobilového sektoru v pojišťovně Diag a zabývající se otázkami nezávislého trhu s náhradními díly, sdělil, že takové ustanovení je zavádějící a zákazníkům sugeruje, že využití služeb neznačkových servisů vede ke zrušení záruky.

Soud rozhodl, že ustanovení o záruce mělo vliv na volnou konkurenci na trhu. Japonská společnost Toyota musí tyto záznamy odstranit a změnit obsah smluv o prodeji a záruce v celé síti.
 

Související články

Porušuje Hyundai ustanovení blokové výjimky?
Porušuje Hyundai ustanovení blokové výjimky?

Na náš portál MotoFocus.cz se obrátil čtenář s dotazem, že při koupi nového vozu má v servisní knížce uvedenu „podmínku“ provedení záruční opravy pouze v případě, pokud předchozí plánovanou údržbu provedl autorizovaný servis Hyundai. Citujeme – „Hyundai si vyhrazuje právo odmítnout záruční opravu, jestliže poskytovatel předchozí plánované údržby není autorizovaný opravce Hyundai“. Dle nás je […]

Bloková výjimka: Španělská Mazda potrestána za monopolní jednání
Bloková výjimka: Španělská Mazda potrestána za monopolní jednání

CNC, španělský úřad pro hospodářskou soutěž, uložil pokutu společnosti Mazda ve výši 181.856 euro. Je to trest za omezování přístupu nezávislých servisů k technickým informacím nezbytných pro servisování a opravy vozidel japonské značky. Oddělení španělského úřadu pro hospodářskou soutěž (CNC) 11. dubna 2011 zahájilo formální šetření proti společnosti Mazda v případě pravděpodobnosti protikonkurenčního chování. To […]

Blokový výjimka: Kia potrestána za záruční podmínky
Blokový výjimka: Kia potrestána za záruční podmínky

Švédský obchodní soud rozhodl, že klauzule obsažená v záručních podmínkách Kia porušuje práva hospodářské soutěže a nařizuje společnosti, aby dala svým zákazníkům možnost výběru mezi neznačkovými a autorizovanými servisy. Záruka automobilky KIA porušuje evropské právo Soud rozhodl, že Kia porušuje zásady spravedlivé hospodářské soutěže. Korejská značka použila obchodní model, který omezuje klientům výběr servisu. Podle […]

Porušuje FIAT ustanovení Blokové výjimky? (doplněno)
Porušuje FIAT ustanovení Blokové výjimky? (doplněno)

Na náš portál MotoFocus.cz se před měsícem obrátil čtenář s prosbou o pomoc. Zakoupil si vůz FIAT Tipo a dle podmínek rozšířené záruky je nucen provádět garanční prohlídky jen v autorizovaném servisu. My se na tento případ podíváme blíže. A bohužel se tento případ netýká jen automobilky FIAT. Zaslaný dotaz do naší redakce: Dobrý den, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!