Bezpečně s BESTDRIVE – Příprava auta na zimu

21. září 2015, 8:36

Ačkoliv meteorologové se zatím nedokázali shodnout na tom, jaká zima nás letos čeká, jestli nadprůměrně teplá nebo naopak mrazivá, jedno je jisté. Dřív nebo později zima dorazí i k nám. Tak jako zahradníci připravují svoje zahrady na přezimování, i my řidiči bychom měli své „čtyřkolové“ miláčky připravit na to, abychom společně zimu zvládli co nejlépe.

O přípravě na zimu toho bylo napsáno mnoho. Vůbec nejjednodušší je mít dobrý servis a přípravu auta na zimu svěřit do péče profesionálních mechaniků. Ti zařídí vše potřebné pro to, aby Váš vůz ani v třeskutých mrazech nestávkoval a bez problémů Vás vždycky dovezl do cíle. Co je potřeba připravit?

Zimní pneumatiky
O prospěšnosti používání zimních pneumatik snad už ani není nutné české řidiče přesvědčovat. Podle zkušeností servisní sítě BestDrive na zimní pneumatiky přezouvá drtivá většina našich zákazníků. Někteří však s přezutím na zimní otálejí – čekají buď na 1. listopad nebo v horším případě dokonce na první námrazu či sníh. My všem řidičům doporučujeme – investujte do svého bezpečí i klidu – přezujte svůj vůz na zimní pneumatiky včas.

Výměna letních pneumatik za zimní by se měla zpravidla provádět, pokud venkovní teplota klesne pod 7°Celsia – uplynulé roky ukázaly, že řidič neudělá chybu, když na zimní přezuje už během září. Koncem září ranní teploty často klesají pod zmiňovaných 7°C a objevují se i první mrazíky. Řidič se nejen vyhne případným dlouhým objednacím termínům, které jsou v říjnu už obvyklé, ale v rámci včasné návštěvy servisu může zrealizovat i servisní prohlídku a přípravu vozu na zimní sezonu.

Základní pravidlo zimního obutí je 4x4x4: tedy čtyři stejné zimní pneumatiky, maximálně čtyři roky staré, s hloubkou dezénu minimálně čtyři milimetry.

Investice do nových pneumatik není pro spoustu řidičů zanedbatelnou položkou domácího rozpočtu. Právě pro zákazníky z řad nepodnikatelů nabízíme komplexní ochranu pneumatik – která se např. v naší servisní síti jmenuje BestDrive Garance. BestDrive Garance kryje zbytkovou hodnotu neopravitelně, náhodně poškozené pneumatiky a umožňuje získat až 80%-ní náhradu v případě poškození pláště.

Podvozek
Aby byly plně využity všechny vlastnosti zimních pneumatik, musíme řádně pečovat i o další součásti vozidla, které s pneumatikami „spolupracují“. Proto v servisní síti BestDrive doporučujeme nezapomínat na péči o podvozek vozidla.

Jen správně seřízený podvozek (geometrie, brzdy, tlumiče, vůle v řízení) společně se správným tlakem v pneumatice zajistí optimální využití investice do zimních plášťů.

Při stavu našich silnic i dálnic je to až s podivem, ale mnoho českých řidičů podceňuje vliv geometrie. Správně nastavená geometrie má zásadní vliv na bezpečnost vozidla, komfort jízdy a ekonomiku provozu. Pokud je geometrie v nepořádku, dochází k nesouměrnému opotřebování pneumatik – což výrazně zkracuje jejich životnost. Má negativní vliv na jízdní vlastnosti vozidla, tedy i bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Vozidlo nejede ve dvou stopách, samovolně vychyluje z přímého směru, v zatáčkách mohou pneumatiky pískat.

Provozní náplně
Před zimou je potřeba zkontrolovat zejména chladicí kapalinu v automobilu a kapalinu v ostřikovačích. Obě dvě tekutiny by měly být v dostatečném množství a hlavně – v „zimní“ variantě. Protože kontrola hustoty chladicí kapaliny není v domácích podmínkách příliš možná, doporučujeme navštívit odborný servis – např. v servisní síti BestDrive je tato kontrola běžnou součástí zimní servisní prohlídky.

Včas – ještě před příchodem prvních mrazíků – doporučujeme do nádržky ostřikovačů nalít zimní směs. Zabráníte tak jejímu zmrznutí a případnému roztržení plastové nádržky. Zimní směs do ostřikovačů nabízíme za velmi atraktivní cenu na všech prodejnách BestDrive.

Při doplňování zimní kapaliny do ostřikovačů nezapomeňte zkontrolovat kvalitu stírání Vašich stěračů – pokud máte jakékoliv pochybnosti, raději je vyměňte.  Kromě toho je dobré ošetřit všechna pryžová těsnění dveří silikonem tak, aby v zimě nepřimrzala – totéž platí i pro zámky automobilu. Pro jistotu je dobré se vybavit i tekutým rozmrazovačem zámků.

Autobaterie
Zima klade větší nároky na autobaterii vašeho automobilu. Startování v minusových teplotách dává akumulátoru pořádně zabrat. Opět – stojí za to, nechat si přeměřit výkon autobaterie. Tak, aby Vás při prvních ranních mrazících nenechala „ve štychu“. Toto doporučení platí obzvlášť letos – dlouhé léto s extrémně vysokými teplotami dalo bateriím pěkně zabrat. Vysoké teploty spouštějí v baterii chemický proces, který životnosti baterie neprospívá.

Osvětlení
V zimě se dny krátí, noci prodlužují. Viditelnost bývá díky nepříznivému počasí často snížená – a víc než kdy jindy platí: „ jezdím tak rychle a bezpečně, jak daleko vidím“. Zkontrolovat seřízení světlometů v domácích podmínkách jednoduché není. Pouhým okem však určitě odhalíte, zda jsou kryty světel zašlé nebo jsou v pořádku. I v tomto případě v BestDrive dokážeme pomoci, renovace světlometů vyřeší problémy s osvětlením bez nutnosti výměny světel za nové.

Speciální zimní výbava automobilu
Věříme, že pro většinu řidičů je samozřejmostí přidat na podzim do auta škrabku na okna nebo metličku na ometání sněhu. Máte-li na výběr, doporučujeme i výměnu „koberečků“ v autě za gumové, které jsou pro zimní počasí vhodnější.

A pokud bude meteorologická předpověď opravdu nepříznivá a vy se budete chystat třeba na hory, nezapomeňte na sněžné řetězy. Určitě si jejich aplikaci vyzkoušejte v klidu domova. Kolona cestou na Pustevny, kdy Vám bude sněžit za krk, není pro premiéru ideální.

Na pobočkách servisní sítě BestDrive najdete širokou nabídku nejen všech výše uvedených zimních autodoplňků, ale i například lité disky, které jsou vhodné pro použití v zimním období.

Příprava auta na zimu není jednoduchá záležitost. Výše uvedené tipy mohou řidičům zjednodušit vstup do „technicky“ nejnáročnějšího období řidičova roku. Stejně jako vždy doporučujeme – nechat přípravu auta na zimu odborníkům. Třeba v servisní síti BestDrive, kde profesionální mechanici připraví nejen zimní pneumatiky, ale při zimní servisní prohlídce celý automobil tak, aby zimu přestál bez zaváhání. 

Související články

Zima v BESTDRIVE
Zima v BESTDRIVE

Léto ještě neřeklo poslední „adié“, ale v BestDrive se už chystají na chladné dny! Přípravy na zimní sezónu jsou v plném proudu. V celé servisní síti – v 66 servisech provozovaných společností ContiTrade Services s.r.o. i v 95 pobočkách franchisových partnerů se zapojilo téměř 1500 zaměstnanců do příprav na jednu z obchodně i servisně nejnáročnějších […]

Bezpečně na cestách… s BESTDRIVE
Bezpečně na cestách… s BESTDRIVE

Co je nejdůležitější pro bezpečnou jízdu? Co řidič, to zřejmě jiná odpověď. Samozřejmostí by měly být co nejlepší prvky pasívní bezpečnosti: robustní karoserie vozu, kompletní sestava airbagů, kvalitní dětské autosedačky nebo automatické používání bezpečnostních pásů. To vše doplněno o různé prvky aktivní bezpečnosti: počínaje funkčními brzdami, přes kvalitní pneumatiky, přesné a spolehlivé řízení, tlumiče zajišťující […]

BESTDRIVE: Mobilní pneuservisy
BESTDRIVE: Mobilní pneuservisy

Většina českých řidičů, pokud řeší cokoliv spojené s pneumatikami – ať už jejich přezutí, vyvážení nebo opravu – zajede do kamenného pneuservisu. Existuje i skupina zákazníků, kteří využívají služeb mobilních servisů – z důvodu úspory času i nákladů spojených s provozem vozového parku. Mobilní servisy pak realizují své službby přímo v prostorách zákazníka „Služby mobilního […]

BestDrive: kvalita schválená společností Continental
BestDrive: kvalita schválená společností Continental

Internetové obchodování stále prožívá boom. Podle odhadů cenového srovnávače Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci mají letos obchody na internetu přesáhnout 80 miliard! Oproti loňskému roku by měly tržby vzrůst o více než 20%, ale počet e-shopů je stabilizovaný na závratném čísle cca 37.000. Češi nakupování online milují a tento trend se nevyhýbá ani nákupu […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!