LKQ kupuje Stahlgruber

12. prosince 2017, 11:55

LKQ Corporation podepsala v těchto dnech smlouvu o koupi Stahlgruber GmbH (dále jen Stahlgruber). Hodnota transakce dosahuje přibližně 1,5 miliard eur. Toto spojení se dotkne i České republiky.

Společnost Stahlgruber se sídlem v Německu je předním evropským velkoobchodním distributorem náhradních dílů pro osobní automobily, nářadí, vybavení a příslušenství pro autoservisy. Společnost působí kromě Německa také v Rakousku, České republice, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku a Švýcarsku.

LKQ kupuje StahlgruberStahlgruber provozuje 228 prodejních míst, šest skladů a pokročilé logistické centrum s rozlohou přibližně 128.000 čtverečních metrů. Logistické centrum se nachází v Sulzbach-Rosenbergu v Německu a nabízí více než 155.000 různých druhů zboží, s každodenní expedicí až 66.000 položek. Společnost obsluhuje více než 100.000 velkoobchodních partnerů v rámci Evropy.

Společnost LKQ očekává dokončení transakce ke konci prvního čtvrtletí nebo začátkem  druhého čtvrtletí v roce 2018, po schválení příslušnými regulačními orgány.

„Tato akvizice upevní pozici společnosti LKQ jako vedoucího celoevropského distributora  náhradních dílů a dále rozšiřuje naši strategii globální diverzifikace,“ uvedl Dominick Zarcone, prezident a generální ředitel společnosti LKQ CorporationStahlgruber v minulosti dosahoval nadprůměrného růstu a jeho výborná reputace v oboru je v souladu s naší filozofií. Jsme velmi hrdí na to, že přivítáme přibližně 6.600 zaměstnanců společnosti Stahlgruber do rodiny LKQ. Důležité je, že naše společné úsilí vytvoří pro naše zákazníky a akcionáře obrovskou dlouhodobou hodnotu a možnost růstu všech členů našeho týmu.“ 

John S. Quinn, generální ředitel společnosti LKQ Europe, uvedl: „Společnost Stahlgruber vytvoří další článek a bude sloužit jako strategický uzel pro naše evropské operace, což umožní neustálé zlepšování v oblasti nákupu, logistiky a optimalizace infrastruktury. Manažerský tým společnosti LKQ Europe se těší na spolupráci s manažerským týmem společnosti Stahlgruber a využívání kombinovaných osvědčených postupů přispěje k maximalizaci výhod v rámci celého kontinentu.“

Roční příjmy společnosti Stahlgruber za rok 2017 se odhadují přibližně na 1,6 miliardy eur. Společnost LKQ očekává, že transakce bude mít vliv na zisk na akcii během prvního roku po uzavření. Tyto plánované výsledky nezahrnují amortizaci nabytých nehmotných aktiv, náklady na restrukturalizaci a akvizici.

Společnost LKQ hodlá financovat akvizici výnosy z plánovaných dluhopisů, půjčkami na základě stávajících revolvingových úvěrů a přímou emisí 8.055.569 nově emitovaných akcií společnosti LKQ vlastníkům společnosti Stahlgruber.

LKQ Corporation
LKQ Corporation je předním dodavatelem náhradních dílů pro osobní a další vozidla.  LKQ působí v Severní Americe, Evropě a na Taiwanu. Společnost LKQ nabízí svým zákazníkům širokou škálu náhradních dílů, zařízení a příslušenství pro osobní, nákladní a speciální vozidla.

LKQ Corporation a Stahlgruber v České republice
Pod křídla LKQ Corporation v současnosti spadají dva největší distributoři náhradních dílů v České republice – Auto Kelly a ELIT CZ (více v našem článku ze dne 6.1.2016). Společně prodali v roce 2016 na území České republiky zboží za téměř 7 miliard korun.

Připojením dalších dvou významných českých distributorů, společnosti Stahlgruber CZ a APM Automotive, které patří do struktur Stahlgruber GmbH (více v našem článku ze dne 2.2.2015), by na českém trhu vznikl opravdový gigant. Uvidíme, jak se k této transakci postaví Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, protože tato čtveřice distributorů má na aftermarketovém trhu u nás výrazný dominantní podíl. Bude opravdu zajímavé sledovat, jak se u nás situace vyvine a co následující roky přinesou.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

STANDA, 19. prosince 2017, 15:24 0 0

AGROFERT - LKQFERT SOUTĚŽ JEDNOHO HURÁ

Odpověď