Příklady vynikajících inovací od firmy Bosch

15. října 2015, 8:20

V polovině října Bosch otevře své nové výzkumné centrum v Renningenu u Stuttgartu. Firma do areálu investovala více než 300 milionů eur a vytvořila 1700 pracovních míst v moderním a inspirujícím prostředí. Výzkum a vývoj u firmy Bosch není zaměřen pouze na inovační produkty, ale také na vylepšování výrobních procesů. Díky tomu firma přišla od svého vzniku v roce 1886 s mnoha inovacemi a některé z nich si zde představíme:

1902: Vysokonapěťové magnetoelektrické zapalování se zapalovacími svíčkami
V létě roku 1901 dal Robert Bosch svému kolegovi Gottlobovi Honoldovi hrubý návrh magnetoelektrického zapalování, které nebylo poruchové jako trubičkové jiskřiště běžně v té době používané. Jen za pár měsíců poté představil Honold vysokonapěťové magnetoelektrické zapalování založené na elektrickém oblouku. Pomocí dvou cívek na kotvě je generován vysokonapěťový proud, který byl veden k zapalovací svíčce prostřednictvím jednoduchého kabelu. Mezi elektrodami pak přeskočila jiskra. Tento historický vynález ovlivňuje automobilový svět dodnes. Žádný zážehový motor by bez systému zapalování nefungoval. V průběhu desetiletí Bosch systémy zapalování zdokonaloval. Divize Zážehových systémů dnes vyrábí moderní zážehové systémy pro celosvětový trh. Díky tomu Bosch hraje důležitou roli při plnění emisních limitů a optimalizaci spotřeby a tudíž i ochrany klimatu.

1927: Systémy pro vstřikování nafty pro užitková vozidla
Kolem roku 1920 odborníci označovali dieselový motor za pohon budoucnosti. Bosch se rychle tohoto trendu chytil: Vznětové motory nepotřebovaly elektrické zapalování, které bylo pro Bosch v té době nejdůležitějším produktem, a existence společnosti mohla být ohrožena. Proto v roce 1922 začal Bosch vyvíjet vstřikovací čerpadla pro vznětové motory. První nákladní vůz se vznětovým motorem vyjel v Německu z linky v roce 1924 a konstruktéři mohli otestovat nový typ čerpadla za běžných provozních podmínek. Bosch zahájil produkci řadových čerpadel a vstřikovacích trysek pro nákladní vozidla 30. listopadu 1927. V současné době jsou moderní naftové vstřikovací systémy nezbytnou součástí každého nákladního vozidla. Téměř každý nákladní vůz po celém světě má vznětový motor. V segmentu osobních vozidel je v Evropě téměř polovina všech nově registrovaných vozidel vybavena dieselovým motorem. Bosch je díky svému vysoce účinnému systému common-rail jedním z předních světových dodavatelů vstřikovacích systémů nafty.

1932: Bosch ruční motor a Bosch vrtací kladivo s příklepem
V roce 1930 začali inženýři z Bosch vyvíjet ruční nástroje pro použití ve výrobě. Jejich design byl založen na zastřihovači vlasů. Díky integrovanému motoru mohlo být elektrické nářadí od Bosch flexibilně používáno při výrobě. Zvláště se osvědčilo při výrobě dieselových vstřikovacích čerpadel. Firma si uvědomila potenciál svých nástrojů a od roku 1932 je začala prodávat stavbařům a obchodníkům. Ten samý rok bylo na trh uvedeno vrtací kladivo Bosch. „Bosch kladivo“ se stalo předchůdcem elektrických vrtacích kladiv používaných ve stavebnictví. Jejich příklepový mechanismus, který firma vyvinula a sériově vyráběla, prokázal během tvrdého nepřetržitého provozu svou nadřazenost nad ostatními mechanismy a brzy se používal celosvětově. Dnes je Bosch Group a její divize Elektrické nářadí světovou jedničkou na trhu elektrického nářadí, příslušenství a měřící techniky. V roce 2016 uvede divize na trh opět více než 100 nových výrobků ve svých obchodních oblastech: elektrické nářadí, příslušenství, měřící technika a zahradní nářadí.

1933: První lednička
V roce 1933 přišel Bosch s první chladničkou cenově dostupnou pro širokou veřejnost. Na trhu byly již elektrické chladničky, ale za cenu, kterou si mohli dovolit jen bohatí lidé nebo firmy (například potraviny či restaurace). Chladnička Bosch stála 298 říšských marek, což bylo mnohem levnější než tehdejší oblíbené modely. Dnes je Bosch v Evropě nejoblíbenější značkou domácích spotřebičů a nadále udává celosvětové trendy – například s lednicí připojenou na internet s integrovanými kamerami, které umožňují nakupujícím přes internet zkontrolovat, zdali ještě třeba mají rajčata.

1953: Hydraulický zvedák pluhu
Počátkem 50. let minulého století bylo zemědělství v Evropě stále závislé z větší části na manuální práci. Jakákoli technologie spočívala v nahrazení tažných zvířat traktory. Sem začal směřovat Bosch svou pozornost: V jaké činnosti by mohla technika usnadnit lidem práci? Jako první věc Bosch představil hydraulický zvedák pluhu: Motor přimontovaný k traktoru zvedal a spouštěl pluh. Základní myšlenka spočívala v připojení hydraulického systému z čerpadla, olejové nádržky, řídící jednotky, válce a tlakových trubiček k motoru. Najednou byl namáhavý úkol hračkou – stačilo pouze jemně zatáhnout za ovládací páku. Čerpadlo využilo sílu motoru, kterou přeneslo na válec, který pomocí tlakových trubiček určoval polohu pluhu. Motorový olej sloužil k přenosu síly tlaku v trubičkách. Zvedák pluhu byl ve firmě Bosch zárodkem mobilní hydrauliky. V roce 2001 byla tato obchodní oblast spojena s průmyslovými technologiemi společnosti Rexroth. Dnes je Bosch Rexroth jedním z celosvětově předních dodavatelů pohonů a řídící techniky, která pomáhá k pohybu strojů a zařízení všech velikostí.

1967: Elektronický systém vstřikování benzinu Jetronic
V roce 1959 Bosch začal vyvíjet elektronicky řízení systém vstřikování benzínu. Když byl tento systém jménem Jetronic v roce 1967 uveden na trh, šlo o první masově vyráběný systém svého druhu. Dnes jsou výkonné vstřikovací systémy nezbytnou součástí moderních vozidel. Přímé vstřikování benzínu firmy Bosch jde od úspěchu k úspěchu.

1978: ABS – protiblokovací systém
Příběh ABS se začal psát v roce 1978 se začátkem výroby prvního všech čtyř kol elektronicky řízeného protiblokovacího systému pro osobní vozidla. Jednalo se o vývoj inženýrů z Bosch, na kterém pracovali už devět let. Jejich průkopnický vynález vytvořil základ pro moderní brzdící systémy. Když dojde k zablokování kol, ABS sníží brzdný tlak a znovu ho zvýší – až na 40krát za sekundu. Tím se udržují krátké brzdné dráhy i na kluzkém povrchu a vozidlo zůstává řiditelné. Dnes jsou všechna vozidla v Evropské unii vybavená ABS. Pro motocykly EU zavedla povinnost ABS u nových typů od roku 2016. Bosch od roku 1978 vyrobil více než 190 milionů systémů ABS.

1985: Junkers/Bosch kondenzační kombinovaný kotel pro topení a ohřev vody
Nejdůležitější inovace v oblasti tepelné techniky 80. let minulého století bylo představení nástěnného plynového kondenzačního kotle v Německu. Hugo Junkers popsal princip této technologie již v roce 1894. Jím založená stejnojmenná společnost se stala základem dnešní divize Tepelná technika firmy Bosch. Kotel používá odpadní teplo ze zplodin, které je přivedeno zpět do topného okruhu, a tím podstatně zvyšuje účinnost kotle bez zvýšení spotřeby.

Kondenzační technologie se etablovala v mnoha evropských zemích a de facto se stala v Evropské unii od září 2015 standardem. Inovace od Bosch nadále pokračují se zvyšováním účinnosti tepelné techniky. Například řídící jednotka „SolarInside“ optimalizuje součinnost kondenzačního kotle a solárního systému. Bosch Thermotechnology je předním evropským výrobcem energeticky úsporných vytápěcích systémů a zařízení na ohřev vody.

1995: Mikromechanické senzory (MEMS) v sériové výrobě
V 80. letech minulého století Bosch pracoval na zmenšení a vyšší spolehlivosti a energetické úspornosti senzorů – stále sofistikovanější automobily potřebovali získávat více dat. Předchozí způsob výroby tzv. „mokré leptání“ již nebylo pro tyto malé senzory vhodné. Výzkumný tým z Bosch vynalezl „plazmové leptání“, které je v průmyslu známé jako „Bosch proces“. Se spuštěním sériové výroby v roce 1995 položil Bosch základní kámen této moderní technologie. Jeho současné portfolio obsahuje senzory zrychlení, odchýlení, průtoku, tlaku a prostředí, a také mikrofony. Firmě trvalo 13 let, než vyrobila miliardu MEMS senzorů. V současnosti ve svém moderním závodě v Reutlingenu u Stuttgartu vyrábí divize Automobilová technika – Elektronika stejné množství za méně než rok. Každý den sjede z linky více než 4 miliony těchto drobných pomocníčků s tloušťkou od jednoho po čtyři milimetry. Bosch je předním světovým dodavatelem MEMS senzorů.

1995: ESP – Elektronický stabilizační program
Pomocí chytrých senzorů zkontroluje ESP 25krát za sekundu, zdali vozidlo jede skutečně směrem, kterým řidič chce. Jestliže analýza těchto dat naznačuje, že hrozí nebezpečná a nekontrolovatelná situace, ESP okamžitě zasáhne: Sníží otáčky a záměrně začne každé kolo zvlášť zabrzďovat a díky tomu pomůže řidiči vozidlo stabilizovat a předejít smyku. Od svého uvedení na trh v roce 1995 systém ESP zabránil 190.000 nehodám a zachránil v Evropě přes 6000 životů. Více než 80 procent nových vozidel je v Evropě vybavených tímto systémem, zatímco celosvětově je to na 60 procent. Bosch je předním světovým dodavatelem systému a tento rok slaví milník: Brzy prodá 150miliontý systém ESP od začátku výroby před 20 lety.

2008: Zavedení ultrakrátkých pulsních laserů do výroby
S pomocí přesně mířených ultrakrátkých laserových pulzů lze velmi přesně obrábět extrémně tvrdé materiály. Firma Bosch v této oblasti již mnoho let vede vývoj a spolu s několika partnery z průmyslu a akademické obce dokázal tuto technologii připravit pro trh. A konečně, firmě Bosch se podařilo dosáhnout světového prvenství – konkrétně provozování laseru v jí vyrobených precizních strojích, které umožnili spolehlivé zavedení do výroby se všemi plynoucími výhodami. Jako první byla tato technologie použita jako při výrobě lambda sond. Dnes Bosch používá ultrakrátké laserové pulsy k vyvrtání extrémně drobných trysek pro vstřikovací ventily pro systém přímého vstřikování benzínu. Díky tomu je palivo ve spalovací komoře distribuováno mnohem lépe, což vede u zážehových motorů až k 20procentní úspoře paliva a nižším emisím.

2015: Chytré sečení 2.0 s Indego 1200 Connect
Unikátní a prověřený systém navigace „LogiCut“ zajistí, že robotická sekačka Indego 1200 Connect seká efektivněji podél rovných linií. Díky tomu poseká stejnou oblast trávníku alespoň o 30 procent rychleji než robotické sekačky sekající náhodně. S použitím aplikace na chytrém telefonu lze sekačku jednoduše a pohodlně odkudkoliv ovládat. Aplikace vypočítá i nejvhodnější čas pro další sečení. Výpočet probíhá na základě komplexního algoritmu, spolu s informacemi o prostředí jako je teplota a srážky. Podle předpovědi počasí na internetu Indego Connect poseká trávu v nejvhodnější dobu: když není příliš horko nebo příliš vlhko či příliš chladno.

Související články

Spalovací motory, hybridní pohony, elektromobily Bosch ukazuje pohony automobilů budoucnosti
Spalovací motory, hybridní pohony, elektromobily Bosch ukazuje pohony automobilů budoucnosti

Downsizing a elektromotory – pod kapotou budoucích automobilů se toho v následujících letech hodně změní. Downsizing čeká přechod z trendu na běžný standard. Motory přeplňované turbodmychadlem jsou nabízeny již pro téměř všechna vozidla, ať už se jedná o malé vozy, SUV nebo výkonné sportovní vozy. Spalovací motor, obdařen mnoha inovativními technickými řešeními, si po celém […]

Bosch: Tepelný management
Bosch: Tepelný management

Inteligentní topení Bosch prodlouží dojezd elektromobilů až o 25 procent. Optimální klima pro interiér i akumulátor O dojezdu elektromobilů, zejména v zimních měsících, se vedou dlouhé diskuze. Po zapnutí topení se dojezd mnoha elektromobilů ještě výrazně zkrátí. „Inteligentní tepelný management Bosch posouvá elektromobily o výrazný kus dál, a to je myšleno doslova,“ říká Dr. Rolf […]

Bosch: Chytré parkování
Bosch: Chytré parkování

Parkování může být těžká práce. Navíc jsou automobily s každým rokem v průměru stále delší a širší, což však zpravidla neplatí pro parkovací místa a garáže. Není divu, že při parkování a manévrování dochází velmi často k nehodám. Bosch nabízí podporu díky elektronickým pomocníkům. Například parkovací senzory pomáhají řidiči akusticky při parkování na těsná parkovací […]

Bosch oficiálně otevírá nové výzkumné centrum v Renningenu
Bosch oficiálně otevírá nové výzkumné centrum v Renningenu

Zcela nové pracovní prostředí pro kreativní mozky: Bosch chce svým novým výzkumným areálem v Renningenu podporovat mezioborovou spolupráci a tím posílit svou inovační sílu. V novém centru pro výzkum a pokročilé inženýrství na stuttgartském předměstí se na 1700 tvůrčích lidí zabývá aplikovaným průmyslovým výzkumem. Areál byl oficiálně otevřen slavnostním ceremoniálem, kterého se zúčastnila spolková kancléřka […]

Bosch má průkopnickou technologii baterií pro elektromobily
Bosch má průkopnickou technologii baterií pro elektromobily

Bosch přichází jako první s novou technologii baterií pro elektromobily, které by mohly být připravené pro výrobu za pouhých pět let. "Bosch využívá své znalosti a nemalé finanční prostředky k dosažení průlomu elektromobility," řekl Dr. Volkmar Denner, předseda představenstva společnosti Robert Bosch GmbH. Akvizice amerického start-upu Seeo Inc. (Hayward, CA v blízkosti Silicon Valley) pomůže […]

Nový systém ochrany chodců firmy Bosch pomáhá řidičům brzdit a provádět úhybné manévry
Nový systém ochrany chodců firmy Bosch pomáhá řidičům brzdit a provádět úhybné manévry

Chodci jsou nejvíce zranitelnými účastníky silničního provozu. V roce 2014 zemřelo jen na německých silnicích 523 chodců, což představuje 15,5 procenta všech úmrtí na silnicích v Německu. Bosch provádí výzkum v oblasti účinnějších asistenčních systémů řízení pro ochranu chodců a realizuje cíl, kterým je řízení bez zranění a nehod. V novém výzkumném areálu společnosti v […]

Bosch: MEMS senzory jsou klíčovou technologií pro internet věcí
Bosch: MEMS senzory jsou klíčovou technologií pro internet věcí

I když jsou malé jako špendlíková hlavička, mění každodenní život v mnoha oblastech: Mikromechanické senzory Bosch. Ve fitness náramcích měří fyzickou aktivitu, tudíž pomáhají lidem zlepšit zdraví a náladu. V automobilech senzory identifikují nebezpečné situace a okamžitě zalarmují řídící elektroniku, aby udržela vozidlo na silnici. Díky tomu, že senzory detekují zemskou gravitaci, mohou smartphony měnit […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!