Nezapomeňte na pneumatiky

14. srpna 2009, 0:00

Zatímco většina řidičů je si vědoma jak je důležitá výměna pneumatik zimní-letní, velmi málo z nás, nezapomíná pravidelně sledovat stav a tlak pneumatik, a to zejména před odjezdem na dovolenou. To má velký vliv na kvalitu a bezpečnost jízdy.

Bridgestone v Evropě provedl více než 100 tisíc bezplatných kontrol v rámci celosvětové kampaně, vedené od roku 2005 společně s FIA Foundation, pod názvem „Přemýšlej, než usedneš za volant“ (Think Before You Drive). Výsledky akce jsou znepokojivé: až 26% motoristů jezdí na pneumatikách, které mají příliš nízký tlak. Nízké bylo jejich povědomí o důsledcích plynoucí z nedostatečné péče o stav pneumatik, jako bezpečnost, výdaje na palivo a životní prostředí.

Řidiči se domnívají, že když pneumatiku nahustí na správný tlak, nemusí se o ni již starat. Z pneumatiky však pomalu uniká vzduch, až je v nich opět nízký tlak. Pneumatika, v které je nízký tlak, se přehřívá a je příčinou horší ovladatelnosti auta.

Správný tlak šetří pneumatiky. Nižší výdaje na pohonné hmoty snižují emise CO2 a zvyšují životnost pneumatiky. Pokud by byl tlak v pneumatikách jen 1.0 barů, místo 2.2 barů, snížilo by to jejich životnost na polovinu.

Kromě tlaku, je nutné kontrolovat i hloubku dezénu. Výzkum Bridgestone ukázal, že 10,3% z testovaných vozů mělo namontováno pneumatiky s hloubkou dezénu nižší než povolených 1,6 mm. Takové pneumatiky mohou být snadněji proraženy a chovají se špatně na mokré vozovky.

Kontrola stavu pneumatik Vás nic nestojí, kromě několika málo minut strávených kontrolou.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!