Přestanou se v Holandsku prodávat auta na benzín a naftu?

25. dubna 2016, 12:01

Dolní komora nizozemského parlamentu schválila návrh, který zakazuje prodej vozů produkujících emise skleníkových plynů. Jednoduše řečeno, pokud tento zákon projde schvalovacím procesem, v zemi tulipánů si od roku 2025 nekoupíte auta na benzin a naftu…

Cílem návrhu je, aby se z nizozemských silnic postupně vytratily auta využívající fosilní paliva, jejichž spalováním unikají do ovzduší skleníkové plyny. Ty podporují člověkem způsobenou část změny klimatu. Automobily se spalovacími motory by přitom měly nahradit elektromobily. Nizozemí je již dnes zemí elektromobilů. Podle údajů z posledních tří měsíců loňského roku disponuje země tulipánů největší nárůstem elektromobilů. Podle statistik se jich loni v zemi prodalo okolo 10 procent ze všech nových aut, což je druhý nejvyšší procentuální podíl na světě po Norsku.


Holandský návrh zákona byl původně tvrdší. Podle portálu The Guardian se holandští labouristé (PvdA) z tamní koalice nejprve pokusili zakázat všechny benzinové a dieselové vozy, ale tento návrh nakonec stáhli. V schváleném dokumentu předkladatelé navrhli, aby auta se spalovacími motory mohla dožít, ale aby již neprodávaly nové.

Podle strany VVD, která je součástí vládní koalice, je však současný plán příliš ambiciózní. Její ministr hospodářství Henk Kamp předpokládá, že v roce 2025 dosáhnou prodeje nových elektromobilů nanejvýš 15 procent, jenže šéf labouristů Diederik Samson mu oponuje. Vychází z toho, že technologický vývoj jde tomuto návrhu naproti a čísla prodeje budou růst. Baterie, které jsou pro využití elektromobilů klíčové, jsou stále lehčí, výkonnější, spolehlivější a především levnější. Podle posledních údajů klesá cena baterií každoročně o osm procent a spuštěním připravovaných výrobních kapacit – například největší továrny na světě v nevadské poušti z dílny společnosti Tesla – by se mělo toto snižování pořizovacích nákladů ještě zrychlit.

Související články

Elektromobil v běžném provozu v roce 1970? Fikce nebo skutečnost?
Elektromobil v běžném provozu v roce 1970? Fikce nebo skutečnost?

Proč už delší dobu nejezdí po silnicích elektromobily, když jejich technologie je známa již desítky let? Tato otázka se nám dostala do hlavy po přečtení článku v časopise 100+1. Proto Vám chceme části tohoto článku zprostředkovat a zároveň se zamyslet nad tím, proč tomu tak je. V článku z roku 1967 se píše, že okolo […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!