Problémy s palivovými čerpadly

15. června 2020, 14:55

Elektrické palivové čerpadlo je důležitá autosoučástka, která má za úkol dodávat palivo pod vysokým tlakem z nádrže do motoru. Jaké jsou základní typy čerpadel a jaké problémy vás s nimi mohou potkat, se dočtete v tomto článku.

Palivové čerpadlo Denso

Článek vznikl na základě informací firmy DENSO, při příležitosti uvedení dvou nových palivových čerpadel na trh. Nová palivová čerpadla odpovídají 7 OE číslům, mají 17 dalších aplikací v celkem 94.000 vozidlech. Novinky jsou určeny pro vozidla Lexus a Toyota. Informace o nových dílech najdete v elektronickém katalogu DENSO,v katalogu TecDoc nebo v tabulce níže:

Nová palivová čerpadla DENSO

Jak palivová čerpadla fungují?

Úkolem elektrického palivového čerpadla je dodávat palivo pod vysokým tlakem z nádrže do motoru v závislosti na aktuálním použití vozidla. Palivo se tlačí do vstřikovačů, které je následně vstřikují do válců motoru.

Používají se dva typy palivových čerpadel: čerpadlo umístěné v palivovém potrubí a čerpadlo v nádrži. Čerpadlo umístěné v palivové nádrži se v současnosti používá nejčastěji.

  • Umístění dovnitř palivové nádrže snižuje hluk generovaný elektromotorem palivového čerpadla. Zajišťuje také správný přívod paliva do čerpadla, jeho mazání a chlazení.
  • Když se pohybuje hřídel uvnitř palivového čerpadla, lopatky se točí okolo hřídele a vytváří tak vířivý pohyb. Palivo proudí kolem motoru čerpadla, zvyšuje tlak a otevírá zpětný ventil, čímž se palivo dostává do palivového potrubí.
  • Vzhledem k použití motorů s velkým zdvihovým objemem válců jsou stále potřebnější palivová čerpadla s větší kapacitou. Pracovní objem těchto čerpadel se proto musí dát regulovat, aby vyhovoval okamžitým provozním podmínkám motoru. To je možné díky turbínové technologii, která se používá uvnitř čerpadla do palivové nádrže.

Nejčastější poruchy

Nejčastější příčinou poruchy elektrického palivového čerpadla do nádrže je její znečištění nečistotami a rzí. Je proto nezbytné, aby se nové palivové čerpadlo montovalo vždy do čisté nádrže.

Další běžnou příčinou poruchy je špatné elektrické zapojení, jako jsou uvolněné dráty, nedostatečné uzemnění nebo nízké napětí vedoucí k čerpadlu, což má za následek přehřátí kontaktů.

Mezi nejčastější příznaky poruchy palivového čerpadla patří:

  • Nefunkční motor: Ke spalování nedochází z důvodu nedostatku paliva (eventuálně těžký start).
  • Zhasínání motoru: Krátce po nastartování motor kvůli nedostatku paliva zhasne nebo se zastaví při sešlápnutí pedálu plynu.
  • Nízký komfort jízdy: škubání při akceleraci v důsledku sníženého průtoku paliva; nedostatečný výkon kvůli malému zvýšení tlaku paliva; škubání motoru; rušivé zvuky.

Před instalací nového palivového čerpadla je velmi důležité provést správnou diagnostiku, protože skutečným důvodem poruchy může být jiná část než palivové čerpadlo – např. ucpaný nebo znečištěný palivový filtr, poškozený ukazatel paliva nebo dokonce velmi nízká hladina paliva v nádrži.

Chcete-li se vyhnout problémům s palivovým systémem:

  • Palivové čerpadlo a palivový systém by se měl udržovat v dobrém stavu,
  • Nejezděte s téměř prázdnou palivovou nádrží,
  • Věnujte pozornost kvalitě paliva a oktanovému číslu,
  • Palivový filtr je třeba pravidelně kontrolovat a případně měnit za nový,
  • Pravidelně kontrolujte palivové potrubí a elektrická připojení, zejména věnujte pozornost prasklinám, netěsnostem a jiným poškozením,
  • Pokud je palivové čerpadlo potřeba vyměnit , ujistěte se, že je palivový systém čistý a že palivová nádrž není znečištěná.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!