Seriózní prodejci ojetých vozidel mají zájem o prověřené vozy

27. října 2013, 10:20

Prodejci ojetých vozidel, kteří nechtějí klamat své zákazníky, mají zájem vykupovat a prodávat prověřené vozy. K tomu využívají on-line systém AUTOTRACER provozovaný společností Cebia. Prověření ojetého vozidla je v zájmu zákazníka, ale i profesionální povinností prodejce. Ne všichni prodejci však zjišťují a uvádějí o vozidle dostupné informace.

Podle Směrnice Evropského parlamentu a rady 2005/29/ES ze dne 11. 5. 2005 je obchodník povinen využít přiměřené dostupné prostředky k zajištění odborné péče o klienta a zdržet se všech nekalých praktik. O tuto směrnici se opírají i pracovníci České obchodní inspekce při kontrole obchodních praktik vůči spotřebitelům v autobazarech. Častou praxí však je, že si prodejci ojetých vozidel informace o autě nezjistí nebo je mají a zamlčí je, resp. záměrně poskytnou informace nepravdivé.

„Systému AUTOTRACER se měsíčně dotáže průměrně 100 tisíc zájemců.  Až 40 tisíc z nich pochází od obchodníků s ojetými vozy. Každý měsíc je proto kvalitními autobazary při výkupu odmítnuto až 5 tisíc vozidel,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia. „Systém AUTOTRACER, který v současnosti pracuje s nejobsáhlejší databází s daty o historii automobilů v České republice, je čím dál více využíván prodejci ojetých automobilů. Jednoznačně se tak potvrzuje trend, kdy se kvalitní prodejci ojetých vozidel distancují od nekalých praktik spojených s přetáčením tachometrů a chtějí svým zákazníkům nabídnout kvalitní a prověřené vozy“, říká Martin Pajer. AUTOTRACER je dostupný motoristické veřejnosti na internetové adrese www.zkontrolujsiauto.cz a prodejci vozidel mají speciální aplikaci, která však pracuje se stejnou databází.

Nejvíce je systém využíván v Praze, kde jednoznačně vede Auto ESA s téměř 2 tisíci dotazy měsíčně. „Společnost Auto ESA začala využívat  AUTOTRACER jako vůbec první autobazar v České republice, následně se přidaly další autobazary,“ doplňuje Martin Pajer. Nejméně dotazů do systému AUTOTRACER přichází ze severomoravského kraje, kde je velká koncentrace malých autobazarů.

Každý měsíc odhalí systém AUTOTRACER přes 50 tisíc vozidel, která mají stočený tachometr nebo jinak defektní historii. Velké autobazary takové vozy nevykoupí, nicméně otázkou zůstává, kde tyto vozy končí. „Domníváme se, že se prodávají prostřednictvím soukromé inzerce nebo v autobazarech, které vykupované vozy nijak neprověřují,“ říká Martin Pajer a pokračuje: „Takové nákupy jednoznačně nedoporučujeme. Jsou pro zákazníka nejrizikovější“.

Nejčastěji stáčenými vozy jsou podle společnosti Cebia vozidla, po nichž je největší poptávka. Jedná se o tyto modely:
1. Škoda Octavia
2. Škoda Fabia
3. VW Passat
4. Renault Megane
5. Ford Mondeo

Nejvíce riziková vozidla jsou ta individuálně dovážená a to převážně ze zemí, kde je těžko zjistitelná historie, protože tamní dealeři nepoužívají centrální databázi dané značky a nelze historii ověřit. Jedná se především o Itálii, Španělsko a Francii.

Související články

Cebia SUMMARY 3/2013
Cebia SUMMARY 3/2013

Společnost Cebia Vám opět přináší čtvrtletní bulletin o trhu s ojetými vozidly. 1. Odhad velikosti trhu ojetých vozidel Společnost Cebia provedla odhad velikosti trhu ojetých vozidel. Vzhledem k nedostatku informací o části trhu, například o prodejích mezi soukromými osobami, ale i třeba o prodejích menších autobazarů, se z části jedná o expertní odhad. Informace pocházejí […]

Cebia dosáhla počtu 300 tisíc označených vozidel
Cebia dosáhla počtu 300 tisíc označených vozidel

Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním a zabezpečením vozidel, letos v srpnu provedla bezpečnostní značení skel u třísettisícího vozidla. Tento způsob zabezpečení poskytuje společnost pod značkou OCIS již více než 20 let. Jen za loňský rok Cebia označila přes 25 tisíc převážně nových vozidel. V zemích, kde je automobilová kriminalita stále velkým problémem, mezi něž […]

Leptání skel nefunguje jako zabezpečení vozidla (+video)
Leptání skel nefunguje jako zabezpečení vozidla (+video)

Společnost Cebia upozorňuje na možnost poměrně snadného odstranění vyleptaných kódů na automobilových sklech. Tato technologie tedy nefunguje jako trvalé zabezpečení vozidla, které by zloději zásadním způsobem komplikovalo prodej odcizeného vozidla. Takto funguje pouze vypískovaný kód, který zasahuje hlouběji do autoskla a je tudíž neodstranitelný. Shlédněte názorné video, kde uvidíte, jak snadné je odstranění vyleptaného kódu. […]

Cebia varuje před technickými problémy stočených aut
Cebia varuje před technickými problémy stočených aut

Společnost Cebia, která ročně provede kontrolu milionu vozidel, varuje před možnými závažnými následky dezinformace zákazníka přetočením tachometru. Budoucí majitel ojetého vozidla, který vychází ze záměrně sníženého stavu tachometru díky stočení, může mít s vozem technické problémy. Těm by se jinak vyhnul díky včasnému servisnímu zásahu. Některé podstatné komponenty vozidla totiž stárnou úměrně počtu najetých kilometrů […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!