Aukční platformou AUTOonline projde měsíčně cca 600 havarovaných a fleetových aut

4. dubna 2016, 8:19

Společnost Audatex Systems je provozovatelem mezinárodní internetové aukční platformy havarovaných a fleetových (firemních) vozidel s názvem AUTOonline. Jedná se o největší evropskou aukci havarovaných vozidel, přes kterou Audatex poskytuje již 19 let službu pro obchodníky s havarovanými a ojetými vozy a autoservisy.

Každým rokem je v Německu na burzu AUTOonline vložených více než 900.000 vozidel. V celé Evropě je to více než 1 milión vozů. Každý den projde touto burzou přes 5.500 vozidel, což je jeden automobil každých 15 sekund. Služeb AUTOonline využívá více než 4.500 likvidátorů škod a více než 7.100 přidružených profesionálních dealerů z celé Evropy určuje zbytkovou hodnotu prostřednictvím svých nabídek. V České republice využívá aukční platformu AUTOonline většina nejvýznamnějších pojišťoven a měsíčně se přes ní prodá zhruba 600 vozidel z ČR a SR.

Internetová platforma nabízí službu pro obchodníky s havarovanými vozidly, na niž pojišťovny umisťují nabídky poškozených vozidel, která z důvodu nehospodárnosti jejich opravy spadají do kategorie tzv. „totálních škod“. Obchodníci s ojetými vozidly zde umísťují své nabídky na odkoupení havarovaných/fleetových vozidel. Po ukončení aukce pojišťovna vybere vítěznou nabídku a odpovídající nabídnutou částku použije pro likvidaci pojistné události jako „reálnou zbytkovou hodnotu vozidla“. Vlastní realizace obchodu je pak věcí zájmu majitele havarovaného vozidla o prodej a další dohody s obchodníkem.

Před příchodem AUTOonline na trh byla zbytková hodnota vozu zatížena celou řadou nadbytečných nákladů např. na cestování, dlouhé telefonické hovory a v neposlední řadě hromadou papírů. Dnes je díky AUTOonline celý proces řešen velmi rychle online z pohodlí kanceláře. Během 72 hodin obdrží pojišťovna nejvyšší nabídky pro vložené vozy, ušetří čas a získá reálnou zbytkovou hodnotu vozidla za velmi dobrých podmínek.

Výhody používání AUTOonline:
  – Rychlé a objektivní stanovení reálné zbytkové hodnoty vozidla s nízkými administrativními náklady
  – Platforma není přístupná veřejnosti – okruh garantovaných partnerů je omezen
  – Ověření obchodníci mají přístup na mezinárodní aukční trh a možnost získat vozidla v zahraničí
  – Dostupnost platformy 24 hodin denně
  – V průměru se dosahuje 20 nabídek v aukci na 1 osobní vozidlo
  – Platforma je zaměřena i na méně frekventované skupiny vozidel – speciální a nákladní vozidla, přívěsy, návěsy a přípojná vozidla, stavební stroje, motorky, čtyřkolky, a jiné.
  – Mezinárodní platforma umožňující získat vyšší hodnotu zbytků vozidel
  – Rychlejší cesta k vrakům pro obchodníky a větší šance vraky získat
  – Klient dosáhne reálné odkupní ceny, která přesahuje 50% obvyklé ceny vozidel bezprostředně před poškozením

Jak celý proces funguje a kolik dostanu za vrak v případě větší nehody?
V případě kdy pojišťovna zjistí,  že náklady na opravu přesáhnou obecnou cenu vozidla (tržní cenu v době nehody), škoda je řešena jako totální, pojišťovna tedy nepovoluje opravu (neproplatí ji a včas o tom informuje majitele vozidla již na začátku likvidace).

Kolik má pojišťovna vyplatit majiteli, určí stanovením obecné ceny vozidla a hodnoty zbytků (vraku).

Určení výše zbytků probíhá tak, že detailní fotodokumentace poškozeného vozidla je vložena do aukce včetně veškerých dostupných informací (údaje z TP, výbava, případně další doplňkové informace, které jsou k vozidlu známy). Aby nedocházelo k jakýmkoliv spekulacím o transparentnosti aukce, které by případně ovlivnily cenu, jsou v aukci zakryty všechny identifikátory (RZ, VIN, případně reklamní polepy) a není zde ani uvedeno o jakou se jedná pojišťovnu. Aby nedošlo k jakémukoliv ovlivňování v průběhu aukce, tak ani pracovníci AUTOonline v průběhu dražby nevidí výši nabídek jednotlivých dražitelů.

Po skončení aukce je pojišťovně předán seznam s výsledky dražby. Na základě výsledků aukce pojišťovna ukončí příslušnou škodnou událost (pojišťovna odečte výši zbytků od obecné ceny vozidla a tuto částku vyplácí majiteli na účet). Současně majiteli vozidla zasílá dopis ohledně ukončení šetření pojistné události, kde také majitele upozorní, že pokud bude mít zájem, může zbytky vozidla prodat vítěznému dražiteli z aukce. Dražitel je povinen do předem stanoveného termínu zrealizovat odkup vozidla od majitele, ovšem za přesně stanovených podmínek pravidel aukce AUTOonline – např., vozidlo nesmí být v době prodeje na leasing/úvěr, majitel musí sám kontaktovat vítězného dražitele a projevit mu zájem o prodej v dané závazné lhůtě, na vozidle není skrytá vada neuvedená v aukci apod.

Související články

Vozidla nižších tříd si na trhu lépe udrží hodnotu a jejich cena klesá pomaleji než u vozidel vyšších tříd
Vozidla nižších tříd si na trhu lépe udrží hodnotu a jejich cena klesá pomaleji než u vozidel vyšších tříd

Společnost Audatex Systems provedla v lednu 2016 kvalifikovaný odhad a srovnání vývoje hodnoty vozidel v závislosti na délce jejich provozu, a to u významných představitelů obchodních tříd – malá a nižší střední, střední a vyšší střední. Z výsledků těchto prognóz vyplynulo, že vozidla v nižších obchodních třídách si na trhu lépe udrží svou hodnotu a […]

Nejdražší bouračky jsou s Jaguáry, nejlevnější s Renaulty
Nejdražší bouračky jsou s Jaguáry, nejlevnější s Renaulty

Nejvíce bouraným modelem je Škoda Octavia 2. generace, nejčastěji se bourá kryt předního nárazníku. Společnost Audatex, významný hráč na poli IT řešení pro oblast automobilového průmyslu a pojišťovnictví a lídr v oblasti automatizovaných výpočtů nákladů na opravy a řízení likvidace škod na vozidlech, připravila analýzu nákladů na opravy škod na havarovaných vozidlech za uplynulý rok […]

AudaNEXT – nová platforma pro digitální správu celého životního cyklu vozidel
AudaNEXT – nová platforma pro digitální správu celého životního cyklu vozidel

Společnost Audatex, významný hráč na poli IT řešení pro oblast automobilového průmyslu a pojišťovnictví a lídr v oblasti automatizovaných výpočtů nákladů na opravy a řízení likvidace škod na vozidlech, oficiálně představila unikátní platformu AudaNEXT pro digitální správu celého životního cyklu vozidel a dalších řešení pro oblast pojišťovnictví a automotive. Nová platforma mimo jiné výrazně zjednodušuje, […]

Skupina Solera Holdings oznámila akvizici společnosti IBS Automotive
Skupina Solera Holdings oznámila akvizici společnosti IBS Automotive

Skupina Solera Holdings, Inc. (NYSE: SLH), přední poskytovatel softwaru a služeb v oblasti řízení rizik a majetku pro automobilový a majetkový trh, včetně globálního odvětví neživotního pojištění, oznámila, že získala 100% podíl na vlastním kapitálu („akvizice“) společnosti IBS Automotive s.r.o. IBS je předním poskytovatelem dat v oblasti oceňování vozidel v České republice a na Slovensku. […]

Ceny ojetin na vybraných evropských trzích
Ceny ojetin na vybraných evropských trzích

Pro některé ojeté vozy se vyplatí dojet do sousedního Polska nebo Maďarska, zánovní ojetiny do stáří 3 let se vyplatí prodat v Rakousku.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!